La música en valencià destaca en un programa de Fira continuista

  • Artistes locals com Pep Gimeno Botifarra o Feliu Ventura protagonitzen les principals actuacions junt a figures nacionals com Antonio Orozco o Abraham Mateo

Els espectacles de la Fira d’Agost 2015 s’organitzaran en quatre espais escènics: el camp de la Murta, la plaça del Mercat, el Jardí de la Pau i la plaça de la Seu. L’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, acompanyat per la tinent d’alcalde Cristina Suñer, presentaven ahir la programació d’espectacles previstos per a l’edició d’enguany en una roda de premsa celebrada a l’Ajuntament. L’alcalde destacava que “hem treballat de valent, a contrarrellotge, per poder enllestir una programació de qualitat, pensada per donar alternatives a tots els grups de població, cuidant el segment més jove i oferint espectacles gratuïts o a preus accessibles”. Cerdà també va remarcar que “hem volgut tractar acuradament l’oferta teatral de la Fira, programant muntatges a càrrec de companyies professionals i totes en valencià”. Per la seua banda, Cristina Suñer comentava que la gran revolució arribarà el proper any. “L’edició de 2016 serà una Fira participativa on tots els col·lectius ciutadans podran aportar la seua opinió. Volem començar a treballar prompte i no esperar-nos a preparar la Fira en el mes de juliol, com es feia abans. També vull destacar la programació d’actuacions en la nostra llengua i fets com que Feliu Ventura actue per primera vegada en la Fira d’Agost, pagant així un deute que es tenia amb col·lectius i artistes de la ciutat”. A la roda de premsa també va intervenir Juli Verger, qui s’ha responsabilitzat de coordinar la programació d’espectacles de la Fira 2015.

Sin título-1Cal destacar que s’està treballant en un pressupost inferior al de l’any passat, i en properes setmanes, a més de presentar un programa definitiu i detallat, també es publicaran totes les xifres econòmiques.

El camp de futbol de la Murta es reserva per a la inauguració, la cloenda i altres espectacles de gran format. Per a la inauguració, s’ha programat l’espectacle “Botifarra a dues bandes”, un recital de Pep Gimeno Botifarra amb la instrumentació de les dues bandes de música de Xàtiva, La Primitiva Setabense i La Nova. Cerdà qualificava aquesta cita musical com “una actuació única, digna de la importància de l’ocasió”. La Murta també acollirà l’actuació del cantant Antonio Orozco, qui encapçalarà el cartell de la semifinal del concurs de pop-rock de Sona La Dipu. Aquest concert tindrà lloc el dia 17 d’agost i tindrà entrada gratuïta amb invitació. L’altra actuació estel·lar al camp Murta serà la d’Abraham Mateo, el dia 19. En aquest cas, els assistents hauran de pagar una entrada a preus populars.

Pel que fa a la cloenda, Cerdà explicava que “s’ha decidit canviar el format dels darrers anys, en què es contractava una figura de la cançó, per donar pas a un espectacle amb un component visual, més vistós i colorit i apte per a tots els públics. Hem buscat una actuació potent i innovadora que seria difícil dur a Xàtiva sinó fóra per a un esdeveniment com la cloenda”. A més d’aquestes actuacions de renom, el recinte acollirà el sopar dels jubilats i la nit del folklore, organitzada per l’Escola de Dances i la Socarrada. El dia 15, el camp Murta s’ha cedit a l’Ateneu Popular per a l’organització d’un festival de rock on destaca la presència de la Gossa Sorda, que s’acomiadarà a Xàtiva dels escenaris.

 

Es recupera el XXI Festival de la Cançó

L’altre punt d’interès estarà situat a la plaça de la Seu, on es representarà el teatre per a adults i on es recuperarà el Festival de la Cançò. La XXI edició d’aquest festival contindrà les actuacions del cantautor de Xàtiva Feliu Ventura i del grup Musicans, projecte on es troba un altre xativí com Manolo Miralles, ex-component d’Al Tall.

L’escenari de la Seu albergarà representacions teatrals com ara “Bankabaret”, de la companyia La Dependent; “Un entre tants”, muntatge amb textos de Vicent Andrés Estellés a càrrec de la companyia Perros Daneses; una nit de monòlegs a càrrec del duet humorístic JuJa o l’espectacle de titelles per a adults “La maldición de Poe”, de la companyia Teatro Corsario. Totes aquestes obres seran representades per companyies professionals i en valencià, a excepció de la darrera, ja que es tracta d’una obra de teatre sense text.

 

Els joves tindran el seu espai propi

L’escenari de l’auditori del Jardí de la Pau serà l’Espai Jove de la Fira. Tots els dies, del 14 al 19 d’agost, hi haurà programades actuacions amb grups locals i Djs, acompanyats de grups indie de prestigi com ara Second, Senior i el cor brutal, o Oques Grasses. Els Djs locals seran Javi Patiño, Ciber, Dani Márquez i Baldoví Percussió. També actuaran amb companyia d’altres Djs convidats. Per la seua banda, els grups de pop-rock local que actuaran a l’Espai Jove seran Testarrosa, Noah Histerya, Kai Mars, Ghost Transmission, Siberian, Barbaritats i X-tencil. El dia 18 s’hi celebrarà la final de Djs de Sona La Dipu. L’Espai Jove tancarà a la mateixa hora que s’establisca per als pubs.

L’altra novetat és el canvi d’espai destinat a les representacions de teatre infantil. La plaça del Mercat és el nou escenari escollit, en un intent de millorar les condicions de comoditat per als xiquets i els pares. Les representacions tindran lloc per la vesprada, de manera que la plaça quedarà lliure d’actuacions per les nits. D’aquesta manera s’espera complir un doble objectiu. D’una banda, es dota al teatre infantil d’un lloc més ampli i còmode per a actors, pares i xiquets. D’altra, es dona resposta a la situació dels establiments d’oci presents a la plaça que no podien explotar les seues terrasses durant les nits d’actuació. La programació de teatre infantil començarà el dia 16 i s’allargarà fins el dia 20. S’evita així les aglomeracions de públic previstes per al dia 15, dissabte festiu quan se celebrarà la carrera de motos. Enguany, s’ha fet un esforç per programar teatre infantil de qualitat i en valencià, amb muntatges de companyies valencianes com PTV i Hopteatre.

 

Remodelació de la zona de carpes a l’Albereda

A aquests quatre espais se sumarà l’Albereda, on s’eliminaran quatre carpes en la part central del passeig, per tal d’habilitar un espai per activitats del col·lectius ciutadans que no interferisca amb la circulació de persones. Les activitats tindran lloc principalment pel mati i hi haurà exposició canina, concurs de menjadors de fartons i d’hamburgueses, una commemoració del dia internacional de la fotografia a càrrec d’AFSA, tenis taula, escacs o la concentració de Vespa i Harley Davidson que es recupera també enguany.