“La política ha canviat. Cal tornar al debat i activar la participació ciutadana”

Aquesta vesprada Xàtiva rebrà la visita de Cayo Lara, coordinador general d’Esquerra Unida així com de Marga Sanz, coordinadora general d’Esquerra Unida del País Valencià. L’acte tindrà lloc a les 18:30 hores en la Glorieta i també participarà Miquel Lorente que explicarà la necessitat d’acostar-se més als ciutadans de Xàtiva, tal com ho ha fet en una de les seues recents iniciatives que ens explica en l’entrevista.

En què consistirà l’acte d’aquest dissabte?602987_653499907996899_923551337_n

Des d’Esquerra Unida s’ha pres la decisió d’iniciar una campanya sostinguda per a enderrocar les polítiques neoliberals, de l’austeritat i de les retallades que van en contra de la sanitat, de l’educació i de tots els serveis públics que tant han costat d’aconseguir. Nosaltres ens vam marcar que cada curs polític finalitzaria amb la presència d’una figura representativa de l’esquerra a nivell estatal o a nivell de País i així ha sigut.

Com valora aquest suport públic de dues figures tan importants del partit?

És una visita que reforça el treball que s’està fent a Xàtiva. Ho veiem com un detall per part de l’organització perquè tots coneixem les agendes tan estretes d’aquesta gent. Cayo Lara estarà recolzant al col·lectiu d’aquesta ciutat i pense que des de l’organització estan contents amb la línia de treball que estem portant. Xàtiva és un dels llocs d’intensitat de treball que tenim en el País Valencià.

Una zona on es produeix d’una manera més greu les conseqüències de la crisi econòmica.

Tenim uns índexs d’atur més alts que la mitjana estatal i el teixit productiu té un greu enfonsament, tant el comercial com l’industrial. Amb aquests actes volem que la gent prenga consciencia que amb les polítiques de retallada i no incentivament dels fluxos econòmics, no millorarà la situació de Xàtiva.

Quins canvis proposa Esquerra Unida per a eixir d’aquesta situació?

La gent ha de prendre consciència que la política ha canviat. Ha de ser horitzontal, cal comptar amb la gent dels barris, de les pedanies, conèixer les seues prioritats i tenir una realitat per a saber gestionar els diners dels que es disposa. Cal tornar a l’àgora, cal tornar al debat i activar la participació ciutadana.

Aquestes setmanes heu pogut conèixer precisament com es troba la situació a Xàtiva gràcies a la iniciativa d’acostar-se als barris.

Sí, nosaltres hem plantejat una forma diferent de fer política. Volem fer-la des de baix, que la gent no solament participe cada quatre anys. Açò ha provocat falta de transparència i actuacions incorrectes. La gent de Xàtiva hauria preferit gastar-se els diners en una cúpula per a la plaça de bous o en escoles infantils i serveis socials? Estem segurs de la seua resposta i per açò volem construir una Xàtiva més participativa i conscienciada. Som la corretja de transmissió de les demandes de la ciutadania entre el poble i el govern perquè puguen solucionar-los.

En aquestes assemblees, quin problema han destacat els ciutadans?

Hi ha una problemàtica transversal, que és l’alta pressió fiscal. No s’entén açò sense una posterior prestació en serveis. Ací es paguen uns impostos que s’encaminen a altres qüestions, tal com vam veure en les factures dels calaixos que van eixir gràcies al Pla Montoro i s’han pagat a un interès brutal. Tot açò es veu en els barris més humils de la ciutat, zones en les quals l’actual govern ha sigut molt injust respecte a les inversions si les equiparem a altres espais.

Aleshores, acostar-se a les persones és la clau del canvi.

No som res sense els ciutadans. No cal canviar solament d’equip de govern, sinó de formes de fer. No importa la bandera ni el color, sinó el contingut que hem de fer conjuntament amb la gent: horitzontalitat, participació i economia social i verda.