La recreació històrica es converteix en espectacle en una fastuosa entrada Morocristiana d’Ontinyent

  • La defensa de l’Imperi Bizanti, la batalla de Guadalete, els dissenys bèl·lics de Leonardo da Vinci o una recreació de l’Imperi Otomà protagonitzen els boatos de capitanies i ambaixades

La recreació històrica es convertia en espectacle de primer nivell aquest divendres a una fastuosa entrada Morocristiana a Ontinyent. Desenes de milers de persones omplien els seients que abarrotaven tot el recorregut de l’Avinguda Almaig, l’Avinguda Daniel Gil i la Plaça de la Concepció.

Dansa, teatre i música s’integraven amb carrosses, exhibicions i el pas dels festers, en primer lloc en una capitania cristiana de la comparsa Almogàvers que recordava el recorregut dels mercenaris almogàvers des de Constantinoble (capital del imperi bizantí i que ara seria Istanbul) per tractar de frenar l’avanç de les tropes otomanes. La capitania incloïa un grup d’ensenyes dels almògavers, una bèstia gegant, la recreació de batalles i l’arribada en carrossa del capità Manuel Penadés.

L’ambaixada dels Estudiants mostrava la part més desconeguda de Leonardo Da Vinci, qui va dissenyar gran quantitat d’armes com metralladores de múltiples canons, torres de setge i morters. Així, els vestits de les esquadres feien referència a màquines inventades per Leonardo, i es mostrava un laboratori amb una catapulta en construcció, una ballesta gegant portada per 2 bous o la reproducció d’una metralladora que Leonardo va dibuixar al segle XV. La carrossa amb l’ambaixador Juan Alonso i la banderera Susana Calabuig consistia en una reproducció en moviment de la màquina voladora que Leonardo va anomenar “Ornitòpter”.

Ja per la nit, la desfilada del bàndol moro l’obria la capitania dels Moros Espanyols, que recreava la batalla de Guadalete, que va tenir lloc l’any 711 entre els musulmans i els visigots, que va suposar l’inici de la invasió musulmana en la península ibèrica. Entre els elements destacats de la capitania encapçalada per Enrique Galbis havia blocs de foc, un ballet format per més de 100 persones, un esquelet de cap de serp o una carrossa amb un gran cap d’elefant.

Per últim, l’ambaixada dels Moros Marinos va estar  Basada en la casa d’Osmà (família governant de l’imperi otomà des de la seua fundació fins que es va dissoldre). El guió de l’ambaixada es dividia en diverses parts recreades mitjançant esquadres, amb artilleria i genets sobre gamells: els homes que van vindre de Rumèlia (ara Els Balcans), Pèrsia (hui Iran), Anatòlia (hui Turquia) per preparar-se per a la batalla. L’acte transcorria amb normalitat, sense incidències destacables i amb un públic entregat que no abandonava els seus seients fins ben entrada la matinada del dissabte. 

 

Nombroses personalitats

El President de Les Corts, Enric Morera; el Conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler i Marco, i el Conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç I Treball, Rafael Climent, acompanyaren a l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, en la Tribuna d’Autoritats. Nombrosos representats del món polític, empresarial i social valencià van estar presents ahir a la vesprada en l’acte més multitudinari de la “Setmana Gran” de festes com ara la Directora General d’Eficiència i Règim Econòmic, Carmelina Pla; la vicepresidenta segona de la Diputació de València, Rebeca Torró; el diputat de carreteres Pablo Seguí o el  diputat a les Corts Vicente Betoret.

També van presenciar l’acte una vintena d’alcaldes de diversos municipis de les províncies de València i Alacant, com ara Almussafes (Antonio González); Dénia (Vicente Grimalt); Llíria (Manuel Civera); Sant Vicent del Raspeig (Jesús Javier Villar); Senyera (Paqui Momparler); Pedreguer (Sergi Ferrús), Rafelguaraf (Rafaela Aliaga) i Oliva (David González), entre d’altres.

Igualment, es va comptar amb una ampla representació del món empresarial que inclou  els Presidents de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CECV), Salvador Navarro; la patronal tèxtil ATEVAL Comunitat Valenciana, Càndid Penalba; ATEVAL Vall d’Albaida, Rafael Lurbe; FEVEC (Federació Valenciana de Empresaris de la Construcció) Francisco Zamora; AVA (Associació Valenciana d’Agricultors) Cristóbal Aguado; COEVAL (Confederació Empresarial de La Vall d’Albaida) Javier Cabedo; l’Associació d’Empresaris de la Safor (FAES) Miquel Todolí; o el clúster Innovall, Rafael Pla, entre d’altres.

Tampoc es van perdre l’entrada altres personalitats com el President del Caixa Ontinyent, Antonio Carbonell; el Vicerrector de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València Jorge Hermosilla, o la Gerent del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent, Margarita Llaudes. Entre la resta de convidats a la tribuna hi ha regidors de diversos ajuntaments, exalcaldes, portaveus de partits polítics, representants de la Comandància de la Guàrdia Civil i el Consorci de Bombers, així com associacions i col·lectius de la ciutat.