La Regidoria de Joventut de Xàtiva inicia la inscripció per al programa JOOP (Jove Oportunitat)

  • És el tercer any que Xàtiva acull aquest programa que pretén orientar als i les joves d’entre 16 i 21 anys

Xàtiva acollirà, per tercera vegada, el programa Jove Oportunitat. Aquest programa ve finançat per fons europeus, està organitzat per l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) i l’objectiu del mateix és la realització d’accions d’orientació (coaching) per a joves entre 16 i 21 anys que abandonen els estudis amb un nivell formatiu baix.

El perfil del jove o la jove del programa és molt variat, des de joves que estan en un moment de desorientació i es pregunten “i ara què he de fer?”, fins altres que sempre han estat en el grup de “repetidors”, que tenen l’etiqueta posada i l’autoestima sistemàticament minada pel fracàs reiterat o altres que s’han col·locat darrere de la façana de “em dóna tot igual” amb sentiments de negativitat o rebuig cap a l’escola, el sistema educatiu i el món en general.

Per això, el programa Jove Oportunitat aspira a traure el jove o la jove d’eixe estat actual, joves que ara ni estudien ni treballen, joves diversos però que poden beneficiar-se de les sinergies grupals, combinades amb una atenció individualitzada. Una intervenció externa breu però que pretén actuar com un punt d’inflexió en les seues vides que els porte a un canvi radical en la seua manera de pensar i de fer.

El programa té una durada de 5 hores diàries, de dilluns a divendres, i es realitza en la Casa la de la Joventut. Aquesta iniciativa destaca per combinar estratègies de coaching grupal i individual, per a la construcció d’un projecte de vida, amb l’orientació laboral sobre les diferents famílies professionals, amb visites a empreses on s’analitzaran els diferents perfils professionals i les vies d’accés o requisits.

JOOP els ofereix l’oportunitat de canviar, de construir el seu futur, personal i professional, convençuts del que volen, a diferència d’altres programes que es dirigeixen directament a la cerca d’ocupació. El Joop destaca per donar una segona oportunitat a persones que han tingut un fracàs en la seua educació formal. Aquest programa pretén que els joves tornen a la seua etapa formativa, per això en la seua fase final es reforçarà acadèmicament als joves per facilitar l’accés a la Formació Professional o per conèixer les eixides professionals existents que els permeta realitzar el seu projecte vital.

Lena Baraza, regidora de Joventut, destaca que aquest és el tercer any del programa i que Xàtiva va pertànyer al primer projecte pilot d’aquest. A més a més, “és un programa que, encara que curt, té molts beneficis per a les persones inscrites, com hem vist en les dues anteriors edicions. No es tracta de vindre a la Casa de la Joventut a fer classes d’educació formal sinó més bé d’educació emocional, on el o la coach busca que el mateix jove es trobe motivat, fomentant l’autoestima i la confiança en un mateix”.

Per a inscriure’s, cal anar al Centre d’Informació Juvenil en la Casa de la Joventut en horari de 10h a 13h de dilluns a dissabte i vesprades de 17 a 20 hores. A més a més, des de la regidoria de Joventut continua treballant-se estretament en els centres educatius per tal de buscar joves que puguen encaixar en aquest perfil.