La setmana més llarga de Rus

  • El jutge d’instrucció decreta una fiança de 2 milions d’euros i l’ex president de la Diputació diu que “tot és un muntatge”
  • Està sent investigat pels suposats delictes de prevaricació, malversació, suborn i tràfic d’influències 

El jutge d’instrucció ordenava, en la matinada de dijous, la llibertat provisional per a l’ex alcalde de Xàtiva i ex president de la Diputació de València, Alfonso Rus, encara que amb fiança de responsabilitat civil de dos milions d’euros. El xativí està sent investigat -imputat- pels suposats delictes de prevaricació, malversació, suborn i tràfic d’influències.

La mateixa sort ha corregut l’ex alcalde del Genovés i mà dreta del propi Rus, Emilio Llopis, la fiança del qual s’ha fixat en un milió d’euros. Entre els detinguts també estava l’empresari xativí Mariano López, ex sogre de l’ex gerent de Imelsa, Marcos Benavent, també investigat en la causa. López ha quedat en llibertat provisional amb una fiança de 500.000 euros.

El magistrat pren aquesta decisió en contra de la petició de la Fiscalia Anticorrupció, que havia demanat l’ingrés a la presó dels suposats caps de la trama. Rus, que es va acollir al seu dret a no declarar, va mantenir a l’eixida del jutjat que és innocent, i va ratificar el que ja va dir en el seu moment: “a qui fique la mà cal tallar-li-la”.

Segons informa el Tribunal Superior de Justícia valencià, el jutge no aprecia risc de fugida ni de destrucció de proves en els quatre ex alts càrrecs arrestats per manipular contractes. Així mateix, acorda com a mesures cautelars l’obligació que compareguen cada 15 dies en el jutjat, així com fiances de responsabilitat civil davant una eventual condemna.

El TSJCV recorda que les fiances imposades no són per a eludir la presó sinó per a garantir el pagament de responsabilitat civil en cas de condemna. 

El jutjat d’Instrucció número 18 de València, la Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada i la Guàrdia Civil estan duent a terme una operació contra una trama de corrupció municipal i regional infiltrada en diversos ajuntaments -inclòs el de València-, la Generalitat i la Diputació de València. Fins al moment s’han produït 24 detencions i 33 investigats, a més de registres que s’han practicat de forma simultània per tota la Comunitat. Entre els detinguts han estat alguns dels més propers col·laboradors de Rus, com Emilio Llopis, ex cap de gabinet i mà dreta en la corporació valenciana, i els ex vicepresidents Juan José Medina i Máximo Caturla. Llopis i Medina encara eren assessors dels populars en la Diputació i han sigut destituïts hores després de la seua detenció. 

Sobre les declaracions, el tribunal també aclareix que dels 24 detinguts en l’operació, 22 s’han acollit al seu dret a no declarar davant el jutge, entre ells Alfonso Rus.

48 hores detingut

El dirigent popular va ser detingut el dimarts a Xàtiva dins de l’Operació Taula, jornada que va transcórrer entre els registres del seu propi domicili i les empreses FDM, Russini, així com les oficines de l’Olímpic de Xàtiva, club de futbol que també ha presidit fins la passada temporada. Posteriorment, a la matinada, va ser traslladat als calabossos de la caserna de la Guàrdia Civil de Benimaclet, on va passar dues nits sense els seus complements personals, sense calcetins ni cinturó, amb una manta per abric i un matalàs de dos metres per setanta centímetres.

Dijous, abans de comparèixer davant el jutge, al matí, Alfonso Rus va ser conduït en un cotxe de l’institut armat a l’interior de la caserna. Després de ser interrogat en la Comandància de Patraix, Rus va ser traslladat fins a la Ciutat de la Justícia de València, on es va acollir al seu dret a no declarar.

“És tot un muntatge”

En la seua eixida de dits jutjats, al voltant de les 00.20 hores del ja recentment entrat divendres, Alfonso Rus atenia als mitjans de comunicació allí presents poc menys de deu minuts per a negar la seua implicació en la presumpta xarxa de corrupció que s’investiga en el cas Imelsa.

L’ex president de la Diputació de València atribueix la seua situació a “una trama radiada des de fa més d’un any”. Per a Rus “tot és un muntatge i una posada en escena de meravella”, insistint que “des de fa més d’un any existeix una trama per a apartar-lo del seu partit”.

“Em considere totalment innocent, en el moment que conega de què se m’acusa contestaré a tot, punt per punt. Vull saber el què, el perquè i en quina forma. I no m’amague. Les coses cal demostrar-les i jo no he fet res mal, en absolut”, va sentenciar, assegurant que confia en la justícia com sempre ho ha fet.

El xativí, que va afirmar estar “relaxat, però molt cansat”, va destacar que el tracte en el calabós ha sigut correcte i va desvetllar que la seua família ho està passant “molt mal”. Així mateix va afirmar sentir-se “molest” pels insults escoltats a Xàtiva quan abandonava el seu domicili i no poder defensar-se d’ells.

“Intentaré centrar-me i donar la cara. Si he de defensar-me d’alguna cosa, ho faré, com he fet sempre on he estat”. A més, sobre la fiança imposada de 2 milions d’euros, va assegurar que “la vaig signar perquè estava molt cansat. Si els tinguera els pagaria”.

Traït pel seu partit?

Alfonso Rus també va ser preguntat sobre si se sent traït pel Partit Popular. Sobre aquest tema, va asseverar que en el PP “estan en el que han d’estar”, encara que va afegir que “les línies roges són convenients quan existeix la certesa que les coses han sigut així. Un partit no pot tenir 2.000 milions d’euros de factures en els calaixos sense que isqueren al final d’any”. També es va referir al suposat finançament il·legal del partit, al que va respondre que “mai m’he ocupat del finançament, si és per mi, no tinc res que veure. Dels bitllets de 500 euros no tinc ni idea”.

Finalment, sobre Marcos Benavent, ex gerent d’Imelsa, Rus va assegurar sentir-se “responsable de posar a una persona que no s’ho mereixia en el seu càrrec”. Així mateix, es va preguntar “per què es diu la trama de Rus, si al que han agafat és a Benavent. Els de a dalt són responsables de posar a una persona que no corresponia”.

El PP demana “responsabilitats polítiques”

Des de dins del Partit Popular s’han succeït les veus que demanen que s’estenguen les responsabilitats polítiques sobre els qui pese “l’ombra del dubte”. La idea comuna, la que es desprèn de les diferents declaracions, gira entorn al desgast que està patint la formació derivat de les acusacions de corrupció sistemàtica a València.

“Crec que no cal donar passos arrere, cal donar passos avant contra la corrupció”, va dir Alfonso Alonso, ministre de Sanitat, després d’un acte celebrat dijous a Madrid. “El que s’està destapant és molt dur per a tots en el Partit Popular, és realment un colp”, va afegir, abans d’exigir una resposta “amb energia”.

Finalment, el president provincial del PP i de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, va dir que exigirà al partit “màxima fermesa” en tots els òrgans perquè “l’ombra del dubte d’alguns no embrute el treball honrat de molts”.

A hores d’ara la investigació continua oberta i hi haurà que esperar per veure com es desenvolupa en les properes setmanes.