La Seu celebra els seus 600 anys

Amb motiu del seu 600 aniversari com a Col·legiata, L’Informador ha volgut visitar aquesta setmana la Basílica de la Seu amb un guia d’excepció, l’Abat Don Arturo Climent, columnista i amic d’aquest periòdic.

IMG_0436L’Església Col·legial Basílica de Santa María tal i com el coneixem es va començar a construir en 1596 i es tracta de l’edifici més important de la ciutat de Xàtiva.

En ser conquistada la ciutat pel rei Jaime I d’Aragó, l’antiga mesquita major va ser convertida en església cristiana i dedicada a Santa María. El Papa Lluna Benet XIII, en 1413, des del seu refugi en el castell de Peníscola, va elevar aquesta església a la categoria de Col·legiata, creant en ella quinze canonges, un Dean, un sagristà i un xantre.

El Consell general i particular de la ciutat de Xàtiva, el 16 d’octubre de 1596, van decidir construir una Col·legiata nova i en la festa de Sant Vicent Màrtir, un 22 de gener de 1598, va ser col·locada la primera pedra per l’Arquebisbe de València Sant Joan de Ribera.

La construcció es va interrompre infinitat de vegades passant per moltes fases i ha durat prop de tres-cents cinquanta anys, estant actualment inacabada.

La Seu va ser concebuda com l’obra més esplèndida de la ciutat, i en emprendre l’obra es pensava en dimensions catedralícies amb la idea fixa per restablir el seu bisbat.

IMG_0480El Papa Pau VI, en 1966, va concedir l’ús de la mitra abacial, anell i bàcul a l’abat del Cabildo Col·legial; el mateix Papa, en 1973, va declarar Basílica Menor a la Col·legiata i el 2 de febrer de 1974 l’Arquebisbe de València va consagrar el Temple. És monument nacional des de 1931 i basílica menor des de 1973.

L’edifici és de planta de creu llatina amb una nau central i dos laterals en les quals s’obrin quatre capelles en cadascuna. Sobre el creuer s’alça una cúpula de ferro i ciment en substitució de l’original de carreus que es va esfonsar en 1886.

Pel que fa al campanar, es va col·locar la primera pedra el 2 de juliol de 1796 i es va acabar en 1877. Amb 69 metres d’altura, és el segon més alt de la Comunitat Valenciana. A ell li hauria d’acompanyar un segon campanar bessó, segons els plànols originals de construcció de la Col·legiata, sent per tant una obra inacabada que no se sap si es finalitzarà alguna vegada en un futur.

IMG_0475

 

Don Arturo Climent, abat de la Col·legiata

“La gent sap que Xàtiva té un atractiu especial i aprofita aquest Jubileu per a estar en la ciutat”

Ens trobem en ple equador de l’Any Jubilar, concedit pel papa Benet XVI amb motiu del 600 aniversari des de que va ser erigida com a Col·legiata pel papa Benet XIII en 1413. Quin balanç fa fins al moment?

Està venint moltíssima gent a compartir aquest Any Sant amb nosaltres, per la qual cosa jo, a nivell personal, estic molt content i satisfet. Hi ha qui ve en pla turístic i uns altres pel Jubileu. Calculem unes 1.000 persones per setmana, unes xifres molt bones. En aquests mesos hem tingut parròquies de tots els llocs: Murcia, Albacete, Alacant, València… La gent sap que Xàtiva té un atractiu especial i aprofita aquest Jubileu per a estar en la ciutat.

IMG_1368Pel que repercuteix molt beneficiosament no sols a nivell religiós.

Sí, perquè tota la gent que ve es queda a Xàtiva a menjar i a visitar altres punts de la ciutat, una cosa que no succeeix, per exemple, amb els viatges del Inserso. Hui hem tingut una visita de 50 persones de Iecla, i ara anaven a menjar i després a pujar al Castell, i és solament un exemple. Crec que estem fent un gran ben tant a nivell espiritual com a econòmic per a Xàtiva.

Què se’ls ofereix a les diferents parròquies que viatgen fins a Xàtiva en aquest Any Sant?

Si parlen amb nosaltres amb antelació els oferim una visita detallada tant a la Col·legiata, com al Museu, la casa de Sant Jacint, així com Sant Feliu i Sant Josep. Ara de cara l’estiu suposem que hi haurà una xicoteta aturada, però a partir de setembre ja tenim diverses visites preparades. Per exemple, quan comence el curs estaran amb nosaltres els centres escolars de les Dominiques i el Claret.

Perquè és tan important l’Any Jubilar?

Es tracta d’un regal espiritual que concedeix solament el Papa mitjançant la penitenciària apostòlica. És un any de misericòrdia. Açò és concedeix per un esdeveniment especial, en aquest cas perquè la Col·legiata compleix 600 anys. Per açò, jo ho vaig demanar a través de l’Arquebisbe de València i se’ns va atorgar. Amb ell beneficiem a aquells que vulguen purificar la seua vida.

Coincidint amb aquesta celebració s’acaba d’editar la nova guia de la Seu.

IMG_0458Sí, es tracta d’una tercera obra que edite sobre aquest tema, ja que la primera la vaig fer en 1997 i després vam fer una segona edició l’any 2000 ja que no quedava cap exemplar. Es tracta d’una obra ampliada, amb fotos molt boniques i espectaculars i un text complet per a no perdre cap detall. El format és molt modern i atractiu i ací queda constància de tot el que tenim tant en el museu com en la Basílica. Qui vulga aconseguir una, ho pot fer ací per sol 15 euros, un preu molt econòmic.

Un altre dels temes que vostè ha posat en marxa és la videoteca religiosa, una idea molt original. En què consisteix?

És una idea que portava uns anys donant-li voltes, ja que el cinema religiós no arriba a la gent i hi ha pel·lícules molt bones com per exemple les que fa la RAI a Itàlia. El problema és que són molt llargues, tenen diverses parts i a Espanya arriben en horaris molt de matinada, com ocorre en la cadena 13 TV. Si una pel·lícula comença un divendres a les 23:30 hores i acaba a les 3 de la matinada, açò la gent no ho aguanta, i ja he demanat a algun bisbe que intenten reduir els debats polítics i pose més cinema d’aquest tipus.

Què pretén amb açò?

IMG_0528Jo pretenc donar un missatge i aprofitar l’Any Jubilar per a evangelitzar també mitjançant el cinema. Hui tenim més de 70 pel·lícules que anirem ampliant si segueix amb la bona acceptació que s’està tenint. Per tan sols 2 euros, tenen la pel·lícula durant 4 dies. Som un videoclub de cinema religiós i de valors.

Per a finalitzar, voldrà convidar als nostres lectors a seguir participant d’aquests mesos tan importants.

Sí, des de dels parròquies, institucions, col·legis, confraries… tots aquells que vulguen venir seran molt ben rebuts. L’objectiu principal és la trobada amb Jesucrist. Si açò no és dóna, la resta no val per a res.