La Seu incrementa el seu patrimoni gràcies a una donació anònima

  • La peça d’incalculable valor, que és de fusta policromada i mesura un metre d’alçada, es troba en un estat de deteriorament tan avançat que s’ha descartat practicar sobre ella una reposició de materials

Un donant anònim ha regalat a la Col·legiata de Xàtiva una talla romànica d’un Crist que data del segle XIII i que serà beneïda el proper 13 d’abril, Diumenge de Rams, després de finalitzar el procés de consolidació a la qual està sent sotmesa.

La talla romànica, que es troba “molt deteriorada i a la qual li falten els braços”, és de procedència catalana per les seues peculiaritats estilístiques, segons ha indicat a l’agència AVAN l’abat de la Col·legiata, Arturo Climent.

particular-regala-1“La peça d’incalculable valor, que és de fusta policromada i mesura un metre d’alçada, es troba en un estat de deteriorament tan avançat que s’ha descartat practicar sobre ella una reposició de materials”, ha afegit.

Per això, la imatge està sent sotmesa als tallers de l’empresa ArtRestauro de València a un procés de consolidació de les restes de policromia i aplicació d’un vernís incolor. Aquesta capa permetrà conservar les tonalitats dels petits fragments de color que encara posseeix la peça i alhora tractar la fusta que es troba molt resseca.

Un cop finalitzen els treballs de consolidació la talla serà beneïda el proper Diumenge de Rams i s’habilitarà un espai per a ella al Museu Col·legial. Així mateix, el dilluns, dimarts i dimecres sant romandrà al temple perquè els fidels puguin venerar i se celebrarà un tridu en honor seu.

Al museu la imatge serà exhibida de forma jacent però “perquè es puga veure millor estarà una mica inclinada”, ha explicat l’abat. Igualment, ha afegit que “volem que siga una peça amb importància en la Col·legiata i per això quan tinguem celebracions especials la traurem del museu perquè tots els fidels la puguen contemplar”.

A més, segons ha destacat Arturo Climent només es coneixen els últims 75 anys de la imatge que té uns 800 aproximadament. La talla va ser salvada i guardada en secret a causa de la persecució religiosa de 1936 i els últims 40 anys ha estat amagada al domicili del donant anònim.