La Torrassa de Llevant de Xàtiva es converteix en un observatori d’aus i naturalesa local

  • Aquest bé municipal i patrimonial va ser cedit a les associacions Bosc Primigeni Xàtiva i Societat Valenciana d’Ornitologia SVO-La Costera per a usos mediambientals

La Torrassa de Llevant del Castell de Xàtiva, ubicada al carrer Carners, 65 i 67, obria dissabte les seues portes com a observatori d’aus i naturalesa local a través de les associacions “Bosc Primigeni Xàtiva” i “Societat Valenciana d’Ornitologia SVO-La Costera”, a les quals el passat any se’ls va cedir l’ús del bé immoble municipal amb la qualificació de bé patrimonial per part de la Regidoria de Medi Ambient per a usos mediambientals.

Les dues associacions s’ocuparan de la conservació, el manteniment i la neteja de l’immoble durant els quatre anys que, en principi, durarà el conveni de cessió. Les dues primeres plantes de l’immoble estaran destinades a albergar una exposició d’aus locals que s’obrirà al públic de manera gratuïta el primer i el tercer dissabte de cada mes de 10 a 14 hores; mentre que la tercera planta està destinada a l’ús propi de les associacions.

Amb aquesta obertura, fruit de la cessió municipal, el consistori pretén donar resposta a les diverses peticions rebudes a la Regidoria per part de les associacions veïnals interessades en aquest immoble.

A més d’atorgar-li un bon ús, l’obertura per part de les respectives associacions de la Torrassa de Llevant ajudarà a preservar el valuós patrimoni de la ciutat, i a facilitar i fer més visible la tasca de les associacions naturalistes a Xàtiva que treballen per posar en valor el nostre entorn natural.

L’Ajuntament de Xàtiva és propietari de l’immoble, que va ser adquirit l’any 2004, i va ser adscrit a la Regidoria de Medi Ambient en octubre del 2016 a fi de que el mateix fora utilitzar per les Associacions Municipals implicades en la conservació de la naturalesa i la cura de les plantes autòctones, d’indubtable importància per al manteniment dels ecosistemes locals.

L’espai s’ubica en un entorn natural com és el límit amb la zona verda de Bixquert, en la part alta de la muntanya, que facilita l’estudi per part de les associacions i clubs locals, no solament de la flora autòctona sinó també del comportament de la fauna, costums o espècies existents.