La tradició de “l’Home dels Nassos” torna a Ontinyent amb una festa infantil

  • Un dia abans, a la Plaça de la Concepció, els menuts gaudiran del Cap d’Any Infantil

“L’Home dels Nassos” arribarà a Ontinyent el proper dimecres 31, i trobarà una festa infantil a la Plaça de Sant Francesc per a rebre’l. Es tracta d’un personatge de la cultura tradicional ontinyentina que és famós per una característica que el fa peculiar: té tants nassos com dies li queden a l’any, i a més, només se’l pot veure el darrer dia de l’any. A la tradició local, els menuts eixien a buscar l’Home dels Nassos el 31 de desembre pels carrers i places d’Ontinyent.

“És una tradició infantil que s’estava perdent i que, ja vam recuperar fa dos anys amb una festa semblant a la Plaça de Sant Domingo”, explicava el regidor d’Educació, Pepe Pla. A tal efecte, la Regidoria d’Educació, juntament amb la Coordinadora de la Vall d’Albaida per la Defensa i Ús del Valencià (COVALBA), el Consell Local de la Joventut d’Ontinyent (CLJO) i el Casal Jaume I de la Vall d’Albaida, han organitzat una “Festa de Benvinguda per a l’arribada de l’Home dels Nassos a Ontinyent” que tindrà lloc el proper dimecres 31 de desembre, a partir de les 11:30 hores, a la Plaça de Sant Francesc. A la mateixa, es comptarà amb els contactontes “El Gran Jordiet” i Almudena Francés, estarà present la figura del “cabet” de la Escola per Adults i es realitzarà un gran mural artístic amb els dibuixos que prèviament s’hauran realitzat als centres educatius.

Pepe Pla tenia paraules d’agraïment “per a tots aquells que s’involucren en recuperar tradicions que estaven desapareguent”, animant als pares, mares, iaios i iaies a acompanyar els seus fills i nets a l’activitat que tindrà lloc dimecres a la Plaça de Sant Francesc “perquè l’home dels nassos pot aparèixer allí”, avançava. Pla recordava que la Regidoria d’Educació també ha previst altres activitats per a estes festes, entre les quals estan el repartiment de cartes per als Reis d’Orients entre l’alumnat des d’educació infantil fins a 3er de Primària.

 

 Cap d’any infantil

Una discomòbil per xiquets i xiquetes, un berenar amb xocolate i mona o la possibilitat de fotografiar-se amb coneguts personatges dels dibuixos animats seran alguns dels atractius de la segona edició del “Cap d’any infantil” d’Ontinyent, que tindrà lloc dimarts 30 de desembre a partir de les 17:30 a la Plaça de la Concepció.

El Cap d’Any Infantil és una de les múltiples activitats del programa nadalenc Ontinyent Il·lusiona, que inclou premis, concursos, un festival de teatre i circ de carrer o mercats nadalencs, amb el propòsit de fomentar l’activitat comercial a Ontinyent.

L’activitat, organitzada per l’Ajuntament d’Ontinyent, compta amb la col·laboració de l’associació de comerciants Comerç IN, la Colla de Campaners (que portarà el seu campanar mòbil per a “les 12 campanades infantils”) i el forn de l’Ermiteta. Tota una festa a la Plaça de la Concepció junt al gran arbre de Nadal que corona la decoració nadalenca, i a la qual es convida als menuts a acudir disfressats si així ho desitgen.