La Unió quantifica les pèrdues per la pedra en al voltant de 4 milions d’euros

La Unió de Llauradors i Ramaders ha fet una primera estimació de la tempesta de calamarsa de dissabte passat a la comarca de la Costera i quantifica les pèrdues en al voltant de 4 milions d’euros després d’afectar més de 2.200 hectàrees de cultiu.

La zona més afectada de la comarca se situa en les localitats de Xàtiva, l’Alcúdia de Crespins, Canals, Cerdà, la Granja, Llanera, Llosa, Novetlè, Rotglà i Corberà, Torrella i Vallés i de forma molt menys greu a Vallada, Montesa i Moixent.

Els cultius més danyats són els cítrics, les hortalisses i la fruita. A hortalisses hi ha danys en unes 360 hectàrees d’alls tendres, enciams, bledes i carxofes. S’ha vist afectada la major part de la producció actual amb unes pèrdues que oscil·laran sobre els 1,3 milions d’euros.

Pel que fa als cítrics, s’han vist afectades unes 1.100 hectàrees encara que danys en producció de moment únicament s’observen en les varietats més tardanes que comprenen unes 300 hectàrees de cítrics on els danys superaran el 70% i el valor econòmic pot ascendir a 1,2 milions d’euros. A la resta de la superfície afectada pels danys es centrarien en brots i fusta dels arbres encara que caldrà esperar a l’evolució del cultiu per realitzar una valoració ajustada dels mateixos, segons fonts de la Unió.

En relació a la fruita hi ha unes 800 hectàrees afectades, de les quals 300 corresponen a albercocs, pruneres i ametllers, amb uns danys mitjans del 75% i una xifra econòmica de pèrdues al voltant d’1 milió d’euros. De presseguers ha una superfície afectada d’unes 66 hectàrees on s’ha vist danyada la totalitat de la fruita o la flor segons el cas, amb unes pèrdues al voltant de 400.000 euros. També hi ha 450 has. de caqui encara que els danys se situen sobretot en unes 35 on la brotació estava més avançada, amb una quantificació econòmica d’uns 250.000 euros.

La Unió considera “molt beneficioses” les pluges dels últims dies, tot i el calamarsa en zones molt localitzades, després de diversos anys continuats de sequera. Les precipitacions serviran per regenerar els aqüífers i pous, estalviaran regs als agricultors i seran claus per a la correcta evolució dels cultius. Permeten també netejar els arbres de futures plagues i recarregar el subsòl.