L’Ajuntament de Xàtiva aposta per un mercat ordenat, divers i de proximitat

  • El primer tinent d’alcalde, Miquel Lorente, impulsa la regulació del mercat dels dimarts i dels divendres per rellançar la seua activitat

El primer tinent d’alcalde de Xàtiva, Miquel Lorente (EU), ha presentat les línies d’actuació per regular el mercat dels dimarts i divendres de la ciutat de Xàtiva. La proposta està dictaminada en la Comissió de Promoció Econòmica de l’Ajuntament i regularà el funcionament del mercat i aspectes com l’ordenació dels diferents punts de venda per respectar els espais i les distàncies necessàries per assegurar i facilitar el pas. Per altra banda, en aquesta regulació s’aposta per millorar la informació entre venedor i consumidor, a més d’optar decididament per promoure la venda en el mercat de productes artesanals i alimentaris de proximitat i ecològics. També s’ha aprofitat l’ocasió per obrir la possibilitat de regular la pròpia imatge del mercat amb un disseny i característiques en les instal·lacions de venda per aconseguir un major atractiu i imatge

Lorente ha declarat “que estem disposats a combinar diversitat, ordenació, artesania i productes alimentaris de la terra en un mercat que no sols és un símbol per a la ciutat sinó que també ho és per a molts dels municipis que ens envolten. Es tracta de fer atractiu el mercat per a la gent, de consolidar l’actual clientela i procurar augmentar-la”.

La regulació del mercat impulsada per Lorente ha comptat amb la participació i consens de l’AVAME (Associació Valenciana de Mercaders), amb qui s’han mantingut reunions per aconseguir el millor dels documents possibles. A més, el regidor s’ha compromès amb els representants de l’associació a establir un pla d’acció concret, amb una seqüència temporal adequada i que tinga en compte els recursos disponibles per rellançar el mercat de la ciutat.

El mercat no sedentari de Xàtiva fins ara no comptava amb una regulació municipal, d’acord amb la legislació vigent. Tot i això, la seua transcendència històrica és de gran importància per a la ciutat. De fet, els seus orígens es remunten al segle X encara que el format actual té la seua referència en el segle XIII, quan en 1258 gràcies a un privilegi reial passen a celebrar-se setmanalment dos mercats. El “mercat dels dimarts” cristià i el “mercat dels divendres” musulmà. Amb el temps el mercat anà consolidant-se i tenint com a zona d’influència els carrers adjacents. En aquests moments el mercat compta amb 102 punts de venda el dimarts i 82 punts els divendres.