L’Ajuntament de Xàtiva assumirà el cànon europeu que afecta a les biblioteques municipals

  • Mª José Pla, regidora de Cultura, ens va confirmar que l’impost que entrarà en vigor al 2016 no repercutirà en els usuaris

Mª José Pla, regidora de Cultura i Educació, ha anunciat al nostre mitjà que “l’Ajuntament de Xàtiva es farà càrrec del cànon que a partir de 2016 entrarà en vigor” per a gravar qualsevol entitat que tinguera en la seua activitat en préstec de llibres o altres elements culturals.

Segons aquest decret, i tal i com denunciava el PSPV de la ciutat, les biblioteques públiques de poblacions superiors a 5.000 habitants han d’afrontar un pagament anual a la SGAE de 0,05 cèntims d’euro per cada usuari i 0,004 euros per cada article. “En el cas de la biblioteca municipal de Xàtiva aquest cànon estaria prop dels 1.000 euros a l’any”. En aquest sentit els socialistes qüestionen que les biblioteques públiques hagen de destinar fons “a una societat molt qüestionada pels nombrosos casos de corrupció que han comès les diferents directives que, una després d’una altra, han passat per la SGAE en els últims anys”.

Ignacio Reig, regidor del PSPV a Xàtiva, recordava que l’any 2012 aquesta partida va patir una retallada en els seus pressupostos del 22%, en rebaixar de 50.000 a 39.000 euros els diners destinats a manteniment i adquisició de llibres, sol·licitant, a més, que “es desdoble la biblioteca amb l’obertura d’una sala de lectura en el Barri Nord-oest”, amb un cost estimat, segons la formació, d’uns 35.000 euros.

Per la seua banda, Mª José Pla ens afirmava que el reial decret 6 24/2014 que regula el dret a la remuneració als autors en préstecs públic s’aplica degut a una directiva del parlament europeu que es va aprovar al 2006, “en l’etapa de Zapatero”, i que es va fer càrrec el govern central des d’aleshores fins a l’actualitat. “Ara, no queda més remei que acceptar la llei, que demanda aquesta transferència a cada municipi a partir de 2016”, argumenta l’edil. En aquest sentit, Pla va destacar que “en ningun suposat aquesta mesura afectarà al ciutadà, ja que s’extraurà del propi pressupost que es designa anualment”. Un pressupost al que es destinen 250.000 euros a l’any en adquisicions, manteniment i personal i que té un valor econòmic dels préstecs anuals de 600.000 euros.

“La nostra Biblioteca Municipal té una salut excel·lent, està considerada la número vuit en el rànquing de la Comunitat Valenciana i, en quant a la dotació que atorga el municipi i segons la Conselleria de Cultura, ocupem el quart lloc per darrere de València, Castelló i Vila-Reial”, finalitzava la regidora. Així mateix, cal destacar que al passat octubre, aquest espai va abastar la xifra rècord de 9.076 usuaris tan sols en aquest mes.