L’Ajuntament de Xàtiva redueix el deute bancari 1’3 milions d’euros en un any

  • El plenari aprovava dissabte un compte general de 2018 que deixa el deute en 9’2 milions d’euros

L’Ajuntament de Xàtiva continua per la senda de reducció de deute municipal que va caracteritzar l’anterior mandat. El plenari ordinari celebrat el darrer dissabte va aprovar el compte general de 2018 amb la unanimitat de tots els grups municipals. Tal com ha assenyalat el regidor d’Hisenda, Ignacio Reig, el deute bancari de l’Ajuntament s’ha reduït en 1’3 milions d’euros al llarg de l’exercici, el que deixa la xifra del deute en 9’2 milions d’euros, tot incloent el comercial, un 60% de reducció des de maig de 2015.

El regidor remarcava una correcta execució del pressupost de 2018, però reconeixia que hi ha mancances com la realització d’un inventari general dels bens municipals que segons Reig es “troba consignat pressupostàriament i elaborat al 50%”. Així i tot, els comptes mostren un resultat positiu de 844.000 euros degut, segons el portaveu socialista, “a la correcta execució de les despeses i per una previsió molt prudent dels ingressos. Ens hem gastat en 2018 justament el que teníem previst gastar”, va concloure l’edil.

Per la seua banda, el portaveu de Xàtiva Unida, Miquel Lorente, recentment nomenat director general d’Economia Sostenible de la Generalitat Valenciana, proposava atendre a les recomanacions de l’informe de la intervenció general en el sentit de crear un registre de subvencions i continuar amb les mesures d’agrupament de contractes, a l’estil de les contractacions dels serveis de la Fira d’Agost.

Altre dels punts destacats de l’ordre del dia va ser l’ordenança fiscal reguladora dels preus públics de les instal·lacions esportives, que es va aprovar amb el vot favorable de PSPV-PSOE i Ciudadanos i l’abstenció de Xàtiva Unida i Partit Popular. La mesura havia alçat certa expectació, ja que contenia els preus per a l’ús de la nova piscina coberta de Les Pereres.

Tal com asseverava el propi Ignacio Reig, “l’abonament per a l’ús de la piscina, de setembre a maig, té un cost de 30 euros al mes, per a adults, 25 euros al mes per a joves de 9 a 16 anys i majors de 65 anys; els menors de 9 anys tenen accés gratuït tot l’any”. Altra de les novetats és que es distingeix l’entrada al gimnàs dels serveis de monitor que tindran una tarifa a banda. Es congelen la majoria de preus públics.

Juan Giner, portaveu de Ciudadanos, va ressaltar la congelació de preus, a excepció dels abonaments d’estiu de les piscines Murta i de Les Pereres. El regidor deia que aquests preus públics “intenten incentivar l’adquisició d’abonaments per a la fidelització dels usuaris”. Maria José Pla, portaveu del Partit Popular, assegurava que “no compartim el procés de minoració d’algunes bonificacions”, al temps que acusava a Reig “d’afany recaptatori”.

Finalment, el regidor de Xàtiva Unida Alfred Boluda qualificava els preus públics de les instal·lacions esportives com a “unes taxes necessàries i ajustades”, encara que ha criticat l’increment percentual dels abonaments de les piscines d’estiu que en números absoluts és de 5 euros.