L’Ajuntament de Xàtiva reposa l’escultura de l’acadèmic Maravall

  • El bust havia estat retirat en 2007 i abandonat al magatzem de la brigada municipal d’obres

Després de 30 anys de la primera instal·lació del monument en homenatge a l’acadèmic José Antonio Maravall Casesnoves, s’han celebrat els actes de reposició del bust dedicat a aquest insigne fill de la ciutat de Xàtiva. La programació tenia lloc divendres amb una recepció per part de l’alcalde Roger Cerdà i la corporació municipal a la representació dels familiars de l’acadèmic Maravall, encapçalada pels seus fills Agustín, Fernando i M. Teresa. 

A continuació, la comitiva es desplaçava a l’institut Josep de Ribera, on els prestigiosos historiadors José Álvarez Junco i Carmen López Alonso parlaven sobre la figura de José Antonio Maravall, el període històric que va viure i la seua obra i trajectòria científica. Finalment, els actes concloïen amb la inauguració del nou monument dedicat a l’acadèmic, situat junt a l’institut Josep de Ribera, en l’avinguda que aquest fill il·lustre de Xàtiva dóna nom.

Durant el seu parlament, l’alcalde destacava que “l’acte s’inscriu en la línia iniciada per l’equip de govern, sota l’impuls de l’àrea de Cultura, consistent en dignificar i honorar la memòria de tants i tants fills il·lustres que la ciutat de Xàtiva ha vist néixer”. 

Segons Cerdà, “contribuïm així a un major coneixement de la història de la ciutat i de les seues personalitats, ja que és la nostra obligació com a governants fomentar la cultura i el coneixement de l’obra d’altres xativins que van contribuir al progrés i millora de la nostra societat en diversos àmbits de la ciència, l’educació, la cultura o les arts”. Per la seua banda, el regidor de Cultura, Jordi Estellés assenyalava en l’homenatge que “sens dubte, Xàtiva estava en deute amb el seu fill més brillant del segle XX, José Antonio Maravall Casesnoves. Amb l’intel·lectual inacabable, amb el professor i mestre que va impulsar a desenes de joves investigadors i que va posar les bases a Espanya d’allò que s’ha vingut a anomenar ‘Història de les Idees’”.

En 1987, l’alcalde socialista Miquel Calabuig, acompanyat pel Consell Valencià de Cultura en ple, va inaugurar el primer monument a l’acadèmic Maravall a la plaça de Sant Jaume, molt a prop de la casa on va nàixer aquest personatge.

Posteriorment, en 2007, l’equip de govern liderat per Alfonso Rus va dur a terme una reurbanització de la plaça, eliminant el bust de Maravall. Fins ahir, l’escultura ha estat arraconada a les dependències de la brigada municipal d’obres.