L’Ajuntament d’Ontinyent introdueix una “bonificació verda” del 50% a l’IBI i l’IAE per potenciar l’ús de renovables a la indústria, comerç i particulars

  • El sector empresarial alaba la mesura introduïda per l’executiu de Jorge Rodríguez, que també inclou una bonificació al 95% de l’impost sobre construccions i obres

Els dos principals impostos que recapta l’Ajuntament d’Ontinyent, l’Impost de Bens Immobles (IBI) i l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) tindran des de 2020 una nova “bonificació verda” del 50% que potenciarà l’ús d’energies renovables a la indústria, comerç i particulars de la ciutat. A més a més, es bonificarà al 95% l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO). L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, compareixia aquesta setmana en roda de premsa a l’espai Coworking municipal per explicar la mesura junt a la regidora d’Hisenda, Natàlia Enguix, i destacats representats del sector empresarial per donar detalls d’aquesta bonificació, que dona resposta a una proposta inicial d’ATEVAL i COEVAL, que ha estat atesa i ampliada.

En paraules de Jorge Rodríguez, la mesura “acompleix un doble objectiu, ja que ajudem a les nostres empreses davant la competència d’altres països on el cost energètic és menor, i el que encara és més important, beneficiarà al conjunt de la societat. La reducció d’emissions i la lluita contra el canvi climàtic va més enllà de les competències d’un Ajuntament, però actuen o no les administracions superiors nosaltres no anem a quedar-nos de braços creuats, perquè ja vam dir que aquesta és una qüestió de ciutat a la que no podem estar d’esquenes i que s’ha vist que ens afecta també a nivell local, i davant la qual hem d’actuar de manera transversal des de totes les àrees, també l’econòmica”, explicava.

Així i segons detallava la regidora d’Hisenda, Natàlia Enguix, va a portar-se per a la seua aprovació plenària una modificació a les ordenances que regulen l’IBI i l’IAE per la qual es bonificarà al 50% estos impostos a aquelles indústries, comerços i particulars als quals s’instal·len sistemes d’aprofitament tècnic o elèctric de l’energia solar, i que produïsquen a partit d’aquesta un mínim d’un 20% del seu consum energètic, durant un període màxim de 4 anys posteriors a la instal·lació.

Enguix explicava que si bé altres municipis ofereixen bonificacions semblants, “son molt pocs els que arriben a un 50%, que és el màxim legal permès, i no ens consta cap cas en municipis menors de 50.000 habitats a la Comunitat Valenciana”. Quant a l’ICIO, la regidora explicava que la bonificació del 95%, també la màxima permesa legalment, afectarà a les obres necessàries per a la implantació de sistemes d’aprofitament d’energia solar.

Els representats empresarials coincidien en alabar la mesura, que el President de COEVAL, Javier Cabedo, qualificava com “una aposta decidida no sols pel medi ambient, sinó també per poder mantenir i atraure empreses per la qual no podem més que estar agraïts a l’Ajuntament”. El president d’ATEVAL-Vall d’Albaida, Rafael Lurbe, definia l’acció com “altre granet de sorra per fer d’Ontinyent una ciutat molt atractiva, i un exemple que esperem agarren altres ajuntaments”. Finalment, el president d’ATEVAL-CV, Càndid Penalba, destacava que amb aquesta bonificació “es dona exemple a altres municipis, i és una satisfacció que se’ns haja escoltat. Agraïm al Govern d’Ontinyent esta aposta per la indústria i la sostenibilitat, esta és la via que s’ha de seguir”, incidia.