L’Ajuntament estudia traure de nou a concurs l’alberg del Cigroner

  • Es rebaixarà el cànon de 20.000 euros estipulat pels tècnics per evitar que la concurrència torne a quedar deserta
  • Esquerra Unida va demanar la seua posada en marxa com a solució “a la degradació” del nucli antic

Ahir es va celebrar, com cada primer divendres de mes, una nova sessió plenària a l’Ajuntament de Xàtiva. En una jornada més tranquil·la i ràpida de l’habitual, el més destacat va ser el debat inicial entre els diferents grups on es demanava el tractament de totes les mocions que sessió rere sessió es presenta a debat.

Aquesta va ser una proposició del grup municipal d’Esquerra Unida en la que, el seu portaveu Miquel Lorente alertava de la “manca de democràcia” existent al Consistori xativí. “En aquestes alçades de la legislatura aquest debat no te sentit. Aquest Ajuntament fa importants restriccions democràtiques des del minut zero”, va denunciar. A més, l’edil d’esquerres va destacar que “la nostra única porta és la de les mocions, i tot allò que està en l’ordre del dia no té perquè estar subjecte a la urgència. Volem que les propostes que aportem, que generalment són de la ciutadania, es tracten”. En el torn final, va deixar en l’aire una xifra: “de 80 mocions que hem presentat sols s’han tractat 23”.

Compromís va considerar que “tots els acords als que s’arribaren a principi de legislatura han sigut vulnerats”. La seua portaveu, Cristina Suñer, va asseverar que “no es pot tenir un criteri quan a vostès els interessa i altre quan no”. El PSPV també es va mostrar d’acord amb el punt i va titllar la situació “d’inaguantable”. “Plenari rere plenari ix a relluir quin és el criteri de tractar un punt, una arbitrarietat que aplica l’alcalde depèn de si li apeteix o no”. Roger Cerdà va finalitzar alertant que “les lleis estan per complir-les i cal voluntat política”.

Mª Jose Masip, portaveu del grup Popular, va garantir que sempre s’incorporen totes aquelles propostes a l’ordre del dia. A més, va demanar a l’oposició que “s’aporten les propostes a les juntes prèvies per ser consensuades, no dos dies abans del plenari, que llueix més”. Així mateix, la regidora va mostrar unes xifres referents a les sessions de 2013, on “de 20 mocions presentades per Esquerra Unida, passaren 16 la urgència i després encara se’ns acusa de restriccions democràtiques”. Masip va finalitzar el debat ressaltant que “els nostres criteris són assumptes de competència pròpia i que afecten a Xàtiva” i el seu partit va rebutjar el punt.

Ja en l’equador del plenari, es va aprovar el nou organigrama preventiu de l’Ajuntament amb l’abstenció dels grups de l’oposició, malgrat valorar “positivament” aquesta iniciativa. Des del PP van destacar que amb aquest punt “estan parlant de prevenir la salut dels treballadors, referent als riscos laborals”, recordant que els sindicats l’aprovaren per unanimitat. Seguidament, es va nomenar a Pascual Julià López com representant d’UGT al Consell Escolar Municipal.

En la part final del plenari es va modificar per unanimitat l’acord de la sessió del 7 de febrer sobre la denominació de tres carrers referents al sector residencial de les Pereres. Així, els carrers que fins ara estaven estipulats com 2,3 i 7 passen a anomenar-se, respectivament, Rotglà i Corberà, Llanera de Ranes i la Granja de la Costera.

Ja en la secció de despatx extraordinari, en el torn de mocions, Esquerra Unida va presentar una proposta per la gestió directa de Casa el Cigroner. “És una oportunitat per poder acabar amb la degradació del nucli urbà. Hi ha una inversió de més d’1 milió d’euros que està aturada i creiem que s’ha de fer una aposta decidia i ferma perquè es faça càrrec l’Ajuntament de la seua gestió”, va demanar Miquel Lorente. En la mateixa línia es van mostrar la resta de partits, ja que “Xàtiva és una ciutat turística que no es pot permetre tenir una inversió d’aquest nivell tancada”, com va dir Cristina Sunyer. Des del PSPV es va demanar “transparència” en el procés “per no repetir el cas de la Casa de la Llum”.

Segons el PP, en aquest cas l’Ajuntament demanava un cànon de 20.000 euros, motiu al que han atribuït que quedara desert. “Oferim unes instal·lacions completes, i demanem aquest cànon perquè entreguem un negoci complet, sols falta comprar els llençols. Volem traure el màxim benefici, segons els informes tècnics”, destacava Mª José Masip. “Per a nosaltres la prioritat és que estiga en marxa i baixarem el cànon”, finalitzava l’edil. Alfonso Rus va demanar que no els “donen lliçons”, ja que “ha tingut que entrar el PP per obrir el Cigroner, casa que quan vosaltres manàveu teníeu abandonada”.

Per tancar la sessió, el grup Compromís va presentar una moció in vocce per realitzar un estudi sobre l’Ermita del Puig, ara que ha sigut declarada de BIC (Bé d’Interès Cultural). Alfonso Rus va prometre passar la proposta a comissió per estudiar-la i va recordar que “el PP ha invertit més de 300.000 euros des de 2001, mentre que vosaltres vau deixar caure l’Ermita”.