L’Alcalde d’Ontinyent i els grups municipals trien els guardonats dels premis “9 d’Octubre” 2015

  • L’acte protocolari tindrà lloc de vesprada al Palau de La Vila i anirà precedit de la presentació de la nova figura processional de “L’Aliga” i el seu ball a la Plaça Major

El fundador de l’Associació Nacional de la Síndrome Idic-15, Miguel Angel Orquín; la feminista i activista social Teresa Mollà; el metge i cirurgià Luis Ortega; l’actriu Maria Juan; el professor i treballador de la cultura valenciana Ximo Urenya; i la companyia de Teatre “Agrupació Artística d’Ontinyent”; son les persones i entitats que l’Ajuntament d’Ontinyent reconeixerà enguany als seus premis “9 d’octubre” per la seua tasca en benefici de la societat a diferents àmbits.

Així es va acordar ahir per consens de l’alcalde i tots els grups polítics representats en l’Ajuntament, un sistema que es va aplicant des de 2012, i pel qual s’ha elegit uns guardonats dels que Jorge Rodríguez destacava que “són persones que representen perfectament Ontinyent, en una selecció que ha estat fruit del consens, que és el que voliem”, destacava.

El primer edil compareixia davant els mitjans després de la Junta de Portaveus on es designaven els guanyadors d’estos premis, a més de fer-se públiques les novetats amb que comptarà enguany la celebració del “dia dels valencians” a Ontinyent: tindrà lloc de vesprada, a partir de les 19:00 hores, quan es presente a la Plaça Major la nova figura processional de “l’Àliga”. Proposada per l’Associació de Gegants i Cabets i subvencionada per l’Ajuntament, esta nova tindrà un ball propi que es presentarà eixe dia, donant pas posteriorment a una processó cívica fins al Palau de La Vila, on tindrà lloc l’acte protocolari del 9 d’octubre.

Quant als mèrits dels guardonats, de Miguel Ángel Orquin es destaca la seua lluita per ajudar la seua filla Mara, malalta d’una malaltia rara, la síndrome Idic 15, lluita que l’ha dut a fer-se metge, fundar una associació i recaptar diners per a la investigació de la malaltia. De Luis Ortega es destaca la seua trajectòria profesional com a metge i cirurgia especialista en obstetricia i ginecología, així com el seu treball a diverses associacions de medicina i els seus vincles amb la festa de Moros i Cristians des de 1963.

L’actriu Maria Juan, coneguda artísticament com “Mariua”, destaca pels seus treballs relacionats amb el mon del clown, el cabaret i la comèdia, amb una senzillesa i professionalitat que l’han dut a aparèixer en televisions d’àmbit nacional. Teresa Mollà, que va ser regidora a l’Ajuntament, té una llarga trajectòria en defensa de la igualtat de drets i oportunitats entre homes i dones, així com a l’activisme social i la comunicació. El profesor de secundària ja jubilat Ximo Urenya, que també va ser regidor al consistori ontinyentí, ha estat sempre vinculat a la defensa de la cultura i la llengua valencianes i a associacions com els Amics del Poble Sahrauí, a més de ser impulsor i director de la revista Crònica.

Finalment, de la “Agrupació Artística d’Ontinyent” es reconeix una trajectòria que arriba enguany als 25 anys des de la seua fundació, temps al que l’entitat que presideix Enrique Galiana  ha dut a terme al voltant de 100 actuacions a escenaris d’Ontinyent, La Vall d’Albaida i La Costera, sempre amb sainets en valencià que busquen l’alegria i el somriure dels espectadors.

L’acte institucional del proper 9 d’octubre al Palau de La Vila inclourà també les tradicionals intervencions de l’alcalde i dels portaveus dels diferents grups polítics municipals, als que Jorge Rodríguez agraïa les seues propostes. L’Alcalde d’Ontinyent destacava que la tria dels homenatjats “naix del consens i de la vocació de que sols des de la unió sorgeix la força, l’única veritat naix de la suma de totes les veritats, i jo com a alcalde estic orgullós de tots i  cadascun dels guardonats, que representen perfectament a la nostra societat”, concloïa.