L’Alcúdia de Crespins inicia la seua setmana de festejos

Ahir van donar començament les Festes Majors en honor al Santíssim Crist i la Divina Aurora a l’Alcúdia de Crespins, amb una “Pool Party” des de les 19 hores. El dissabte començarà amb el ja consolidat esmorzar popular de sardina i pebrot verd per a dues-centes persones, seguit de la tradicional “disparà” i “entrà” de les festeres a la vesprada.

alcudia CRIST I AURORAAls tradicionals actes religiosos i processons de “la Baixà i la Pujà” li segueixen multitud d’actes. Els més xicotets tindran parcs aquàtics, la “nit del farolet”, musicals i teatres. La gent més major podrà gaudir de nit de varietats, teatre de “sainet valencià”, concerts i musicals.

Els més joves tindran la diversió assegurada amb l’actuació de l’Orquestra Montecarlo, Siberya, grups de tribut de rock, batucades, discomòbils, macroclasse de zumba i la tradicional nit de les tapes, amb més de 200 participants.

No faltaran, ja a final de setmana, les paelles, amb 3000 cadires per al gaudir de veïns i veïnes, i la nit de les disfresses.

CONSULTA EL PROGRAMA DE FESTES

RECORDA L’ENTREVISTA A L’ALCALDE JAVIER SICLUNA

FOTOGALERIA DE LA MULTITUDINÀRIA ‘BAIXÀ’

 

Mónica García Pastor, Reina de les Festes 2013 de l’Alcúdia de Crespins

“Encara no em crec que soc Reina, la presentació va ser un moment molt emotiu”

Amiga i seguidora del nostre periòdic, dissabte passat va viure la seua nit més especial amb l’acte de la presentació. Ella és Mónica García, la Reina d’aquest any que està vivint ja uns dies de nervis i d’il·lusió a l’espera de que ara sí es done el tret d’eixida a les festes de 2013.

Aquest any el grup de festers el componeu tot xiques, unes festeres que heu treballat molt i ara teniu la recompensa. Quina és la sensació ara que ja eres Reina?

Reina 1La de dissabte va ser una nit de molts nervis i encara que ja han passat uns dies no m’ho crec. Aquell dia va transcórrer tot perfectament, va ser una jornada molt emotiva tant per a mi com per a la meua Cort.

Sou totes les Dames amigues de quinta?

Sí, som amigues des de sempre, hem estat juntes des de menudes i som de la mateixa quadrilla. Açò pense que es nota en el resultar final de les festes, quan hi ha una unió tan gra. Aquesta setmana anem a intentar viure-la el millor possible i anem a acollir a tota la gent, siga festera o no, com si foren de la nostra família.

D’alguna manera, aquesta és una festa que tanca el període estival i serveix de preludi a la feina i al treball, pel que heu buscat que ens quedem amb el millor sabor de boca abans de tornar a la rutina.

Sí, per a moltes de nosaltres comencem ja la Universitat, inclús hi ha alguna que el dia després de la Pujà té ja classe… Hem treballat molt per a poder oferir a tots els veïns uns grans dies i esperem que els puguen gaudir al màxim com anem a fer-ho nosaltres.

Quin és el dia que més t’agrada?

El dia de la presentació, per suposat. Un altre dia molt emotiu per a mi és el de la Baixà, així com la missa del descobrir com baixen al Crist. Aquest any serà molt especial assistir a aquest acte a més de viure totes les processons i voltes de la Divina Aurora i el Crist.

Un des components especials i essencials d’aquests dies de festa és el religiós, amb un acte únic amb la missa a la matinada per baixar el Crist.

Jo vaig anar l’any passat per primera vegada i la veritat és que em vaig quedar molt impressionada de la forma en la que la gent de l’Alcúdia es mata per estar a primera fila i veure com baixa el seu Crist. Hi ha una quantitat de gent increïble i és un dels moments més emotius. Des de l’any passat em vaig dir que tinc que anar tots els anys. En la meua família també és tradició assistir a aquest acte, sobretot per part de la meua àvia, i a partir d’ara l’acompanyaré per seguir amb aquesta costum.

DSC_0426Un altra tradició que congrega a tots aquells que encara que no viuen al poble volen estar presents és el dia gran l’Alcúdia, la Baixà.

Jo crec que per a nosaltres és el dia més bonic i malgrat ser dilluns molts veïns que treballen fora volen estar ací. El vivim molt intensament i per a nosaltres segurament serà molt estressant, per les dos misses, tenir-nos que fer els monyos, molta calor… acabarem cansades però de segur que val la pena.

El nostre periòdic eixirà dissabte, moment on estarà ja en marxa l’esmorzar popular, el pregoner estarà a punt d’eixir al balcó… Què li demanes a les festes?

Viure-les com mai les he viscut, que vaja tot molt bé, que tots isquen al carrer, que participen de tots els actes i que deixen de costat el tòpic de que en les festes no fem res. Si agarren el llibre, veuen el programa i van a tots els actes de segur que acaben rebentats!

Com la gran autoritat que eres durant aquests dies, si vols finalitzem amb un missatge per a tots els nostres lectors.

Sols dir-los que vinguen, que participen tant els nostres veïns com la gent de fora i que gaudisquen al màxim d’aquests dies de festa.

Des de L’Informador, agrair l’amabilitat de Mónica i desitjar-li el millor tant a ella com a la seua Cort.

DSC_0439

 

 

Carlos Borredà, regidor de festes de l’Alcúdia de Crespins

“Tenim més de 75 actes, un programa molt complet que diu molt de la participació d’aquest poble”

En ple compte arrere perquè donen començament les festes de l’Alcúdia de Crespins ens hem desplaçat fins a aquest municipi de la Costera per a parlar amb un dels seus màxims responsables. Ell és Carlos Borredà, regidor de festes, que ens rep content no solament per l’imminent inici d’aquesta setmana gran sinó perquè a més el primer acte oficial, el dia de la presentació, va anar un gran èxit.

Moltíssima assistència tant a la presentació com al sopar de gal·la motiu més que suficient per a ser optimistes de cara a l’inici d’aquestes festes.

Carlos BorredaSí, el primer dels actes importants que vam realitzar dissabte passat va ser tot un èxit tant pel desenvolupament de la presentació, que com cada any coordina i organitza Miguel Nadal, com per la resposta de la gent. Vam tenir una assistència massiva a la plaça i en el posterior sopar vam omplir ni més ni menys que 435 cadires.

Un dels actes de presentació més originals de la comarca, ja que té una personalitat pròpia i diferent a totes les altres que podem veure en la Costera i la Canal.

Són moltes les presentacions que podem veure en la nostra comarca, fins i tot en la capital d’ella, i pense que quant a originalitat i creativitat no trobem cap. Nosaltres estrenem escenari i decorat, realitzat expressament per a l’ocasió i pense que es una nit única per a tots i la millor forma de començar les nostres festes grans.

Un acte original i propi dins dels dies de festes.

Sí, és un preludi per als dies festius i un dels moments més importants i esperats sobretot per Reina, Dames i els seus familiars. És molt costós quant a estructura i organització però any a any es tradueix en èxit.

Precisament parlem de festes, ja que el programa festiu és molt concret, amb actes molt tradicionals, però que han anat incloent en els últims anys diverses novetats.

A causa de la gran acollida de la ruta gastronòmica, a dimecres eren 165 les persones apuntades per a açò. Un acte que a més de reforçar-ho amb la nit de la tapa del diumenge, es podrà consumir una consumició més tapa de dissabte a dilluns de 12 a 14 hores als bars del poble adherits.

Una forma d’incentivar la gastronomia i perquè els propis veïns de l’Alcúdia redescobrisquen aquests locals.

Des de l’ajuntament, la regidoria i la comissió de festes volem que la gent estiga en el carrer i per açò pensem en actes que facen que la gent es moga. Per açò, aquesta iniciativa busca que la gent isca i conega els bars de sempre i els nous, així com la seua àmplia oferta gastronòmica.

A més de reforçar aquest foment de la tapa, hi ha altres novetats.

(1) Josep Pastor CarbonellUna vegada consolidada la ruta de les tapes i dels cassoles, hem volgut incloure nous incentius com el concurs de menjadors de fartons i orxata, una macro cclasse de zumba i un concurs de samarretes per al dia de les paelles, amb premis en metàl·lic. Amb açò volem fomentar la creativitat de les quadrilles del nostre poble, sempre, açò sí, evitant les frases ofensives.

Una altra de les parts importants de les festes són les actuacions.

Sí, cal diferenciar entre tres tipus d’actes. En primer lloc tenim les de la nit, en la plaça de l’ajuntament, on des de dissabte fins al dimarts gaudirem de sainet valencià, musicals, concert de la banda municipal de l’Alcúdia i espectacle de varietats. D’altra banda, des de dissabte fins al dimecres hi ha preparada una programació infantil amb dos parcs aquàtics, xocolate i bambes, suc de taronja, musical de Robin Hood, cucanyes i teatre en valencià. Finalment, per als joves, tenim la programació de la Sénia en la que comptarem amb tres dies d’actuacions amb discomòbils i l’actuació de les orquestres Montecarlo i Sibèria.

Una aposta ferma perquè la programació dels joves siga molt forta.

L’orquestra Montecarlo vindrà el dia 5, coincidint amb el dia dels quintos, on tots els grups d’entre 18 i 50 anys es retroben per a sopar i gaudir. És una nit que augurem un gran ple en el nostre poble. Després, per al dia de les paelles on esperem més de 3.000 persones, tindrem una gran discomòbil. Una festa que culminarà el dissabte amb el dia de les disfresses on una vegada acabe l’orquestra Sibèria sonarà una discomòbil fins a ben entrada la matinada.

En definitiva, uns dies molt complets.

És un programa divers, amb una programació variada per a totes les edats i jo destacaria el dia de les quintes, on a més una batucada arreplegarà a la gent per a assistir a la carpa abans de l’orquestra Montecarlo. Tenim més de 75 actes, un programa molt complet que diu molt de la participació d’aquest poble. Som un municipi de 5.000 habitants i volem ser una referència de la festa, sempre conservant un equilibri econòmic.

(2) Andres Carull BlascoUnes festes que es realitzen també amb l’ajuda de la comissió de festes.

Jo solament no podria realitzar tot açò, però amb la seua ajuda tant en el llibre de festes com en el treball durant la setmana fan que tot siga més fàcil i per descomptat els agraïsc des d’ací el seu suport i la seua col·laboració.

Enguany està també la peculiaritat que solament hi ha festeres.

Açò és a causa de diverses situacions que s’han donat. Elles han treballat moltíssim per a traure avant la festa i estic molt content de tenir-les amb nosaltres.

Des de L’Informador solament ens queda desitjar-vos el millor per a aquests dies de festa.

Moltes gràcies i també convidar a tots els lectors tant del poble com de la zona a gaudir amb nosaltres d’aquests dies.

 

 

Luis Garrigós, Luis Santana i Laureano Cabrera, comissió de festes de l’Alcúdia de Crespins

“Hem de treballar molt per a que el poble any a any no perda qualitat i identitat en les festes”

Ja en l’inici de la festa i, una vegada parlat amb part de les autoritats que hem entrevistat anteriorment, hem estat amb altres tres veus autoritzades per conèixer tots els preparatius. Ells son Luis Garrigós, Luis Santana i Laureano Cabrera i componen la comissió de festes, un grup de gent que treballa molt durament per la festa i que aquest any hem volgut donar-li el protagonisme que mereix.

La comissió és l’ens que intenta pacificar i buscar solució a tots aquells problemes i inconvenients que porta la festa.

Comissió FestesNo tan sols ens ocupem de preparar la festa junt a la regidoria, sinó que també ens preocupem de solucionar els problemes que té la festa. Estem junt al regidor, ja que ell té moltíssimes coses al cap i no pot dur-ho tot. Per a ser sincers, quan va entrar al càrrec teníem els nostres dubtes, i ara podem dir que és un xic molt vàlid i amb moltíssimes ganes de treballar.

Quan comencen realment les festes?

Quan acaben les festes anteriors comencem ja a preparar i a dissenyar la festa, ens reunim amb festers, preparem loteries i tot allò que podem fer per recaptar diners. Nosaltres fem açò de forma altruista, desinteressadament i molts pensen que sols estem per a figurar. La gent no sap la feina bruta que no es veu.

La situació econòmica actual influirà en la vostra forma de treballar.

Més esforç, més visites… Tant a nivell local com en la comarca a la gent li costa molt gastar-se els diners i hem de treballar molt per a que el poble any a any no perda qualitat i identitat en les festes. Som una festa amplia, de xiquets a majors, i hem de mantenir un programa per a tots ells. Malgrat això, no ens podem queixar, ja que el poble col·labora molt.

Esteu dispostos també, i la prova la tenim l’any passat amb el col·lectiu de l’Ermita, a tenir més ajuda.

Per suposat, tot el que siga per a benefici de la població serà benvingut. El Crist de l’Alcúdia és el cor del municipi i en aquest cas volíem respectar molt aquest col·lectiu, sense voler fer coincidir actes per no deslluir els seus. Estem obert a treballar amb tot el món.

Raquel Martín MicóDur a terme un programa de festes tan ampli, a la par d’actes  quasi amb els de la Fira de Xàtiva, diu molt de la festa de l’Alcúdia.

Les empreses i la gent que ens ajuda és essencial. Quan algú compra una papereta estan donant-nos diners per a la festa i açò és molt d’agrair.

La festa és com un fill, i és difícil elegir, però amb quin acte us quedaríeu?

La presentació és el dia més especial, un acte on treballes des de molt de temps i que suposa l’inici de tot. També tenim l’esmorzar popular, un acte on vam treballar molt per instaurar-lo  perquè teníem aquest matí sense res. Les idees bones s’han de compartir i agarrarem la idea d’un altre poble. Sempre ens crida l’atenció alguna cosa i açò significa que les coses es fan bé.

La festa ja està al carrer així que des de L’Informador sols ens queda desitjar que tot isca molt bé.