L’Almodí consolida el seu projecte museístic amb una gran sala d’exposicions dedicada a la ceràmica

  • La segona planta del museu es dedica íntegrament a mostrar la riquesa de les peces ceràmiques dels palaus de Xàtiva

El Museu Municipal de l’Almodí de Xàtiva progressa en el seu projecte museístic. La decisió del regidor de Cultura, Jordi Estellés, de dedicar la segona planta de l’edifici a mostrar la col·lecció de ceràmica que atresora la ciutat tanca el cercle d’un museu que havia quedat en desús després de la inauguració del Museu de Belles Arts de la Casa de l’Ensenyança a finals de la passada legislatura.

Els tècnics de l’àrea de Cultura ultimen el muntatge de les diferents sales d’exposició de la segona planta que albergaran peces del segle XVII fins al XX, totes elles procedents de palaus de Xàtiva i de distintes excavacions arqueològiques realitzades al centre històric. La previsió és que aquesta ampliació de l’àrea expositiva del museu d’arqueologia s’inaugure en les pròximes setmanes, una vegada completada la intervenció.

“L’Almodí necessitava un nou impuls i a la vegada un projecte museístic que identificara i representara el valor patrimonial de la ciutat. La ceràmica és un dels tresors més destacats a Xàtiva. No podíem deixar passar l’oportunitat de mostrar aquestes valuoses joies que s’identifiquen amb el nostre passat”, ha explicat el regidor de Cultura Jordi Estellés.

D’altra banda el director del Museu Àngel Velasco ha comentat que “serà la primera vegada que s’exposen aquestes peces recuperades en excavacions arqueològiques. Quasi tot és ceràmica utilitzada en arquitectura o vinculada al domicili” i ha aclarit que gran part de la ceràmica utilitzada per a posar a punt l’exposició prové de l’exposició “Bells taulells vells” en la que es mostraven sòcols, panells, plafons, noms de carrers i molts altres elements de gran interès patrimonial.

“Aquesta exposició posarà en valor la relació entre Xàtiva i la ceràmica que és desproporcionada, molt desconeguda i molt poc valorada. És un Patrimoni que hem de traure a la llum i posar en rellevància”, ha destacat Velasco.

L’exposició estarà recolzada per documentació de la història de la ceràmica en Xàtiva, recollint els llocs on es podia aconseguir, per a tindre una visió més àmplia de la importància de la ceràmica en la ciutat, que ja es recollia en el llibre del Repartiment de Jaume I.

Per la seua part, la sala central de la planta estarà dedicada a exposicions temporals vinculades també a la ceràmica, que s’iniciaran amb una col·lecció dedicada al teixit i la ceràmica que conté algunes peces rellevants com un frontal d’altar del segle XVII procedent de Barcelona que representa un dels episodis de la vida de Sant Francesc Xavier, segons ha avançat la comissària de l’exposició Mercedes González.

 

Altres novetats al Museu

A més a més, les novetats també afecten a la pica àrab del període taifa, que estrena nova ubicació en un lloc preferent del recinte. La valuosíssima peça que ha estat cedida per a nombroses exposicions internacionals, acaba de retornar a la ciutat després de romandre exposada al Museu Nacional d’Arqueologia de Madrid com a una de les cent cinquanta millors peces del patrimoni nacional, en el marc dels actes de commemoració del segle i mig de vida del museu madrileny.

Amb tot açò, l’Almodí presenta una oferta museística molt completa, amb l’exposició de les col·leccions arqueològiques locals a la planta baixa, la magnífica exposició Vil·la Cornelius de la primera planta; que recull les restes de les troballes d’una vil·la romana dedicada al cultiu del lli de Saetabis; i la nova mostra de les col·leccions ceràmiques al segon pis de l’edifici.