L’art arriba als carrers de Xàtiva

Al mig dia d’ahir es va presentar les jornades de ‘Carrers d’Art’ que ha posat en marxa la regidoria de cultura de l’Ajuntament de Xàtiva, una iniciativa de pintura a l’aire lliure que juntarà tot tipus d’activitats culturals. En l’acte va estar present Mª José Pla, edil responsable d’aquesta àrea, així com Pepe Sanchis, director de la Casa de la Cultura, Vicente Martínez, comissari de l’exposició i Víctor Torres, coordinador de les activitats.

Pla va destacar que es tracta “d’un projecte important en el qual portem treballant moltíssim temps” i va recordar que “els participants ho fan desinteressadament i les activitats són totalment gratuïtes”.

IMG_9817Per la seua banda, Pepe Sanchis va afirmar que l’objectiu és “aglutinar tots els arts en els nostres carrers: pintura, literatura, cuina, música, dansa…”, ressaltant la “grandiositat i l’espectacular dels llenços i la disparitat i pluralitat de tots ells”. A més, va reconèixer que la idea “va nàixer en el 2007 i es tracta d’una suma del treball de moltíssima gent”.

Vicente Martínez va definir l’exposició com “una galeria d’art a l’aire lliure creada des de la imaginació i la il·lusió” que se situarà “en el carrer més important del casc antic, el Carrer Montcada”. A més, el comissari va explicar que participaran “69 pintors amb obres d’una qualitat impressionant en llenços de 2 per 1.60 metres”.

Finalment, Víctor Torres va exposar amb xifres la “col·laboració extensíssima de tanta gent que ha fet açò possible”. Així, participaran 30 col·lectius, 4 d’ells d’arts plàstiques, 1 de fotografia, 70 artistes plàstics, 25 relacionats amb la música i les arts escèniques i 8 restaurants. Ells fan possibles les 25 activitats que es desenvoluparan durant el primer cap de setmana entre les quals destaquen concerts, conta contes, demostracions, taules redones, lectures continuades… Totes elles es dividiran entre el Carrer Montcada, Arxiu, Casa de la Cultura, Casa de la Joventut i Plaça de Sant Francesc.

IMG_9803En l’acte de presentació, celebrat en la casa de la Cultura, es van exhibir dues dels llenços que es posaran en el carrer a més d’un panell fotogràfic com a mostra de l’exposició que cedeix AFSA.

Aquesta iniciativa tindrà lloc entre el 19 i el 28 d’aquest mes, encara que el gruix d’actes es concentrarà en el primer cap de setmana, començant el divendres a les 20:30 hores amb una desfilada inaugural prèvia a les actuacions musicals de grups pop rock.

 

 

Mª José Pla, regidora de cultura y educació

“’Carrers d’art’ és el projecte més important quant a participació ciutadana”

Dies abans de la roda de premsa on coneixerem els detalls d’aquesta iniciativa, L’Informador visita a Mª José Pla per a parlar d’un dels projectes més importants i interessant de tot l’últim que ha plantejat aquesta regidoria, pel vistós, per la seua envergadura i per la seua durada. Parlem de ‘Carrers d’art’.

Arriba a Xàtiva ‘Carrers d’art’. Considera aquesta iniciativa com una de les més ambicioses que posa en marxa?

Jo sí que m’atrevisc a definir aquest projecte com a ambiciós, no solament per tot el treball que s’està fent des de la regidoria de cultura sinó perquè des de que estic al capdavant d’aquesta àrea sí que és el projecte més important quant a participació ciutadana. Van a formar part d’ell 69 pintors i 30 associacions culturals que treballaran de del divendres a la vesprada fins a diumenge al mig dia en les activitats que hi haurà en la Casa de la Cultura, l’Arxiu, en el carrer i en la Casa de la Joventut. Tot açò de forma altruista, sent un projecte de col·laboració i de voluntariat.

IMG_9804La participació d’aquestes associacions de forma desinteressada és una forma de retornar a la ciutat el que ella els ha donat en quant a instal·lacions.

El 95% d’associacions culturals són col·lectius que assagen tot l’any en el CCX de forma gratuïta i ara és el moment que ells retornen el que la ciutadania està fent per aquestes associacions. Cal destacar que tots immediatament es van oferir a participar i a traure el seu art al carrer.

Sabem el que aglutina, però què és realment ‘Carrers d’art’?

‘Carrers d’art’ no és una cosa que ens hàgem inventat a Xàtiva. A nosaltres ens va arribar la informació de que hi havien exposicions de gran format en el carrer en la costa alacantina per mitjà d’una professora de belles arts, Inmaculada Abarca, i des d’eixe moment em va atrapar la idea. A causa del seu gran format ho anàvem deixant sempre per a l’any següent, fins que vam decidir que havíem de tirar-ho ja endavant. Vam triar aquest nom en referència a l’art que ja de per si mateix tenen els nostres carrers.

Entrant més en matèria, parla’ns un poc del que hi ha preparat per a aquests dies.

La base del projecte seran els llenços que es penjaran en el carrer. És una exposició de pintura que ix dels seus formats i espais habituals. Hem d’anar més enllà i eixir al carrer perquè tot el món gaudisca de l’art i no podíem quedar-nos ací. Per això, ens vam posar en contacte amb les diferents associacions culturals per a oferir un gran ventall d’activitats i alternatives per a tots els públics, i totes elles en ubicacions que no són les habituals, intentant que no succeïsquen les coses on tot el món espera que passen. Per exemple, el Cor Polifònic actuarà en l’Arxiu, un lloc de normal silenciós i d’estudi.

IMG_9809Cal ressaltar la gran participació i col·laboració per part de molta gent.

El més bonic de tot açò és que des que va començar la idea s’han anat sumant coses gràcies a l’aportació de tots. La inauguració serà una desfilada amb part dels que participen i que la seua actuació es pot portar al carrer, i en ella estaran les Confraries de Xàtiva. Després, l’associació de fotografia AFSA es va posar en contacte amb nosaltres i ens va oferir una exposició amb panells de gran format que es poden instal·lar en el carrer… Així, així, s’han anat sumant idees, l’última la participació de cinc restaurant del casc antic que amb el lema ‘Cuina d’art’ oferiran un menú de 20 euros. Si en comptes del dia 19 açò començara una setmana més tard, estic segura que encara tindríem més propostes.

Tot açò no seria possible sense el treball d’una sèrie de persones encarregades que tot isca bé.

Hi ha dos comissaris encarregats: Pepe Castells i Vicente Martínez, integrants del grup de pintors a l’aire lliure de Xàtiva i totes les activitats les coordina Víctor Torres. A ells se’ls va nomenar per junta de va govern i van demanar ser exonerats de pagament. Així mateix, David Alonso està sent l’encarregat de planificar la part més jove, amb els grups de pop rock que actuaran i diverses activitats infantils, i tindrem 15 voluntaris encarregats que tot vaja com està previst.

Centrant-nos en l’exposició de pintura, que serà el centre d’aquestes jornades, quin ha sigut el tema triat per a ella?

Aquestes jornades les hem fet coincidir amb la festa del llibre, per la qual cosa vam donar el lema de ‘L’art en la literatura’ perquè servirà com a nexe comú entre totes les obres. Participaran pintors de Xàtiva així com totes les acadèmies de la ciutat i diversos convidats d’Ontinyent, Alzira, Carcaixent i La Pobla Llarga. A més, hi haurà diverses activitats relacionades amb aquest dia del llibre com ‘Llegint a Estellés’ en la Biblioteca Municipal i la lectura continuada en la Casa de la Cultura, entre d’altres.

IMG_9816Tot açò comença des del dia 19 fins al 28 d’abril.

Sí, durant aquests dies estaran els llenços en el carrer, però tot el conjunt d’activitats es duran a terme el primer cap de setmana, del 19 al 21.

Xàtiva de per si mateix ja és un lloc per a veure i més en aquestes setmanes en les quals ens acompanya una temperatura magnífica.

A nivell cultural institucional hi havia un buit durant aquestes setmanes i, aprofitant el dia del llibre, hem dut a terme aquesta iniciativa que espere que siga un èxit i siga molt bé acollida pels veïns.