L’art impregnarà de color, música i cultura els carrers de Xàtiva

  • Del 17 al 26 d’abril tindran lloc 40 actes en 14 espais en la segona edició de “Carrers d’art”
  • Per a la regidora Mª José Pla, es tracta de la iniciativa cultural “més important de l’any” a la ciutat

La iniciativa “Carrers d’art” torna a Xàtiva després de dos anys, “l’esdeveniment cultural més important de l’any a la localitat i amb major participació ciutadana” per a Mª José Pla, regidora de Cultura i Educació. Dimecres va tenir lloc la presentació en roda de premsa on, junt a l’edil, va estar present Víctor Torres, coordinador; Pepe Sanchis, director de la Casa de la Cultura; i Vicente Martínez, comissari; tots ells treballant per la iniciativa d’una manera desinteressada.

Aquesta edició -que es desenvoluparà en diferents espais, com la plaça de la Trinitat, carrer Montcada i Sant Francesc- abastarà un total de 40 activitats entre el 17 i el 26 d’abril, malgrat que la gran majoria dels actes tindran lloc entre el cap de setmana del 18 i 19 d’abril, diumenge amb una amplia programació a la ciutat al coincidir amb la Xàtiva Natura Trail i la Festa de l’Arròs al Forn.

Aquesta iniciativa es va iniciar fa dos anys demanant la col·laboració de tots els artistes locals i de les associacions culturals que utilitzen el CCX d’una forma altruista, “retornant a la ciutat l’ús gratuït que fan aquest espai”, segons l’edil.

Al Carrer Montcada es podran contemplar un total de 76 llenços de més de 100 artistes penjant des de les balconades, “la sala d’exposicions més gran que es munta a Xàtiva”, segons Vicente Martínez. El propi comissari va voler “aplaudir als artistes ja que tenim obres excepcionals”. La temàtica d’aquesta mostra gira al voltant dels contes infantils “una manera també d’apropar l’art als més menuts que se suma a les diferents activitats dedicades a ells”, segons Pepe Sanchis.

“La nostra ciutat és generosa en cultura i història i en esdeveniment com aquests ens donem compte de la riquesa que tenim a Xàtiva. Som un referent a nivell provincial i sols tinc paraules d’agraïment a tots els participants”, destacava Pla.

En total, més de 600 participants i 30 voluntaris vetlaran perquè tot isca segons el previst.

 

Les visites nocturnes gratuïtes, gran novetat d’enguany

La nit del 18 d’abril s’han preparat tres rutes guiades gratuïtes que es desenvoluparan des de les 23 hores fins a la 1 de la matinada. En totes elles es recorrerà, amb itinerari diferent per evitar solapar-se, l’Arxiu, el carrer Montcada, la Casa de la Cultura, el Museu de l’Almodí, Sant Domènec i el Museu de Belles Arts. Aquelles persones que estiguen interessades tenen que efectuar una reserva en la Casa de la Cultura.

“Es tracta d’una novetat molt potent ja que el dissabte a la nit obriran tots els espais culturals municipals als veïns i visitants, lliurement o amb visites guiades i amb actuacions en alguns d’aquests espais”, ressaltava la regidora.

Consulta el programa d’actes complet.

 

Mª José Pla, regidora de Cultura i Educació

“Són uns dies per gaudir i estar en el carrer”

“Carrers d’art” celebra la segona edició. Per què es va decidir en el seu dia apostar per aquesta iniciativa?

A l’entrar com a regidora de Cultura a l’Ajuntament, una escultora de Xàtiva, Immaculada Barca, em va portar un catàleg d’exposicions al carrer que es feien, sobretot, en localitats costeres de la zona d’Alacant. Personalment em va agradar moltíssim i li ho vaig comentar a Pepe Sanchis. Va donar la casualitat que dos tècnics d’animació sociocultural que havien realitzat les pràctiques a la Casa de la Cultura havien fet el projecte di final de cicle sobre una exposició anomenada “Balconades”, que al fi i al cap és el que estem fent actualment. A partir d’ací, començarem a treballar fixant el Dia del Llibre com a data central d’aquest esdeveniment.

Què és “Carrers d’art”?

És l’esdeveniment cultural més gran que realitza la ciutat de Xàtiva, amb una partició ciutadana altíssima. Les nostres associacions culturals demostren el que estimen la ciutat i els seus veïns i ningú s’ho vol perdre. És un cap de setmana  i uns dies per a gaudir i per a estar en el carrer, esperem que ens acompanye l’oratge.

Una tasca complicada degut al nombre de participants.

Estem parlant d’una mostra de gran format on el principal inconvenient no és la inversió, sinó la quantitat de gent que movem, la majoria demanant-los un voluntariat. Per aquest motiu és biennal ja que recollir els llenços, contactar amb els artistes i les associacions… és una tasca molt laboriosa.

Dins de l’extens programa, destacaria algun moment en concret?

No és fàcil quedar-se amb un sol acte, ja que tot depèn dels gustos i hi ha un ampli ventall per satisfer les demandes de tots els ciutadans. A nivell personal, m’agradaria recomanar el concert de percussió que duran a terme des del Conservatori Luis Milán utilitzant culleres com a instruments. La creativitat és immensa.

Com a gran novetat, es podran visitar els espais culturals de Xàtiva de nit.

Una iniciativa amb un encant únic, ja que no els podem visitar en aquesta hora del dia. No sabem com és la col·lecció, per exemple, de l’Arxiu a les dos de la matinada, hora fins la que estarà obert. A més, comptarem amb iniciatives de dinamització molt potents en cada espai i, molts establiments hostalers i d’oci de la ciutat, estan preparant menús temàtics per a degustar aquesta nit.

Tot açò gratuït.

Per descomptat, totes les actuacions i iniciatives programades són gratuïtes ja que el que pretenem és que la cultura popular arribe a tots i els veïns participen. Recorde que fa dos anys, el dia de la inauguració, el carrer Montcada pareixia que estàvem en Setmana Santa o en Fira, un recolzament magnífic. Em quedaria contenta amb que la gent gaudirà tant com ho va fer el primer any.

La mostra de carrer es quedarà al carrer Montcada fins el cap de setmana següent.

Sí, comencem amb un cap de setmana replet d’actes, i després ja tot torna a la normalitat malgrat que els llenços seguiran penjats fins al cap de setmana següent, on cal recordar que tindrem la Trobada en Valencià i també les Gastrofestes en l’Albereda.

Per què convidar a tots els nostres lectors a gaudir d’aquests dies?

Els comissaris saben que som una ciutat molt important en quant a nombre d’artistes. Però són coneixedors dels artistes de la zona i per aquest motiu comptarem amb la participació d’escoles i pintors de Carcaixent, Canals… Aquest és un motiu més, al que se suma tot el que hem preparat, per vindre a visitar Xàtiva. Gaudir de Xàtiva a qualsevol hora, de tot tipus d’actuacions, dels llenços en un entorn emblemàtic… Què més podem dir?