L’Assemblea dibuixa el nou COR: continuïtat als objectius, alternança en la presidència

  • L’acte, celebrat dijous a la Casa de Cultura de Xàtiva, va servir per reelegir a Roger Cerdà com a president del Consorci per a la Gestió de Residus, càrrec que alternarà amb el vicepresident Vicent Muñoz

Aquest darrer dijous es va celebrar l’Assemblea General Constitutiva del Consorci per a la Gestió de Residus V5-COR a la Casa de Cultura de Xàtiva. La convocatòria va servir, entre altres coses, per confirmar la reelecció de Roger Cerdà, alcalde de Xàtiva, com a president del COR, càrrec que alternarà amb el vicepresident Vicent Muñoz, alcalde de la Font de la Figuera.

Els temes que van protagonitzar l’ordre del dia van ser, en primer lloc, l’elecció del President del Consorci. Posteriorment, es va passar al nomenament dels vicepresidents del COR. En tercer lloc, es va aprovar la designació dels membres de la Comissió de Govern en representació dels municipis. El quart punt va determinar la Comissió de Bioresidus, Comissions Tècniques i Consell de Participació Social. Finalment, com a quint punt, es van determinar les condicions de l’òrgan de Gerència del Consorci.

El reelegit president Roger Cerdà va mostrar el seu agraïment a Joan Piquer, director general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, i a tots els representants, presents en la seua majoria en l’Assemblea.

El màxim representant del Consorci per a la Gestió de Residus va destacar haver aconseguit la pau social i política en aquests darrers quatre anys de legislatura. “Partíem d’una situació complexa a nivell social i polític. En aquests quatre anys hem temperat l’ambient i aconseguit eradicar les lluites partidistes. Els partits han col·laborat en tot moment, i gràcies a ells hem aconseguit coses tan importants com la unanimitat en la taxa de residus”. 

Sobre els plans de futur del Consorci, Cerdà va avançar que “volem seguir treballant els propers 4 anys i seguir buscant el consens, ja que som una entitat que ofereix un servei que ens afecta a tots independentment del nostre color polític. Fa 4 anys teníem les portes de tots els consorcis tancades, i ara hem aconseguit tractar els nostres residus en instal·lacions d’altres consorcis”.

També hi va haver moment per fer balanç de l’important creixement de la xarxa d’ecoparcs mòbils, que l’any passat va aconseguir un total d’11 ecomòbils que donen servei a tots els municipis, des del més menut al més gran, convertint-se en “oficines mòbils del nostre Consorci de cara als usuaris”.

La professionalització del Consorci també va estar fruit d’aquesta passada legislatura. “Una part importantíssima del treball aconseguit aquests 4 anys ha estat gràcies a aquests treballadors, liderats pel gerent”, va asseverar el president durant el seu parlament.

Altra de les fites aconseguides aquests darrers quatre anys ha estat convertir el Consorci en un referent en matèria de compostatge: projecte de biorresidus, programa de “compost a escola”, programes de compostatge comunitari, i la futura planta de biorresidus que s’ubicarà a Ayora.

Va tenir també la seua parcel·la de protagonisme el nou PIR (Pla Integral de Residus) que, segons apuntava Roger Cerdà, “ens atorga un paraigua de legalitat per passar d’un model amb una única planta amb abocador, a un model multiplanta propera als punts de generació dels residus”.

Per concloure, el president va repassar alguns dels reptes per a aquesta legislatura que comença. En primer lloc, va ressaltar l’elaboració del nou Pla de Gestió, consensuat, i que definisca com i on s’ha de fer el tractament de residus a les nostres comarques. Altre dels punts de futur destacats va ser poder construir la primera planta de biorresidus projectada a Ayora. Finalment, es vol incorporar un nou gerent, ja que actualment el Consorci no disposa d’una persona amb aquest càrrec.

Cerdà va concloure mostrant les seues “ganes” de continuar liderant tots els canvis pendents “junt a Vicent Muñoz, estant al seu costat i col·laborant com hem fet fins ara”. “Us demano el màxim suport pel que hem fet i pel que hem de fer”, finalitzava.