L’enderrocament i construcció de l’IES Francesc Gil de Canals s’encetarà en 2019

  • L’IES Sivera Font, el CEIP Vicente Rius i el CEIP José Mollà també s’han adherit al programa EDIFICANT

Fa uns dies, a la Conselleria d’Educació de València, es van reunir les tres parts implicades en aquest procés tan desitjat des de fa dècades: el subdirector general d’infraestructures, Jesús Garcia, el director de l’IES Francesc Gil, Agustí Sauco, i el regidor d’Educació i alcalde de Canals, Ricardo Requena. A la reunió es van tractar diferents assumptes, englobats en dos temes distints. Per una banda, es van abordar els dubtes que al voltant del programa EDIFICANT es van traslladar al responsable autonòmic d’Educació, les quals varen ser resoltes immediatament, i per altra part, el compromís del mateix Conseller d’Educació, en Vicent Marzà, que en 2018 anava a treballar-se en la construcció del nou IES Francesc Gil.

Efectivament estem d’enhorabona perquè els terminis estan complint-se. Segons paraules del subdirector general, fa unes poques setmanes el departament tècnic es va posar mans a l’obra respecte a la revisió del projecte existent sobre el nou institut, per a actualitzar-lo, normativament, a la legislació vigent. Este procés pot allargar-se uns mesos per la complexitat del mateix. Una vegada finalitzat, i si no hi ha cap imprevist, es procediria a la licitació del projecte, pas que està previst siga a finals de 2018. Una volta licitat i adjudicat, tan sols restaria quadrar la data amb la direcció del centre i l’Ajuntament de Canals per a iniciar les obres en el millor període possible.

Per a Agustí Sauco, director de l’institut, i Ricardo Requena, regidor d’Educació i alcalde de Canals, “és una gran notícia perquè malauradament estem massa acostumats que les paraules dels responsables polítics autonòmics queden en l’oblit i acaben els terminis sense que el nou edifici siga una realitat”. “Esperem que aquest procés que des de l’Ajuntament i des de la direcció del centre educatiu fa anys que perseguim no es paralitze per cap impediment i puguem veure, al més prompte possible, un institut modern, adaptat i capaç de donar resposta a les inquietuds dels alumnes i professors”, han acabat assenyalant.

Per la seua part, el consell escolar de l’IES Sivera Font va aprovar per unanimitat millorar el servei lumínic a les aules; reforçar l’aïllament tèrmic en l’edifici, ja que un espai de 50 cm des de les finestres fins al sostre no està recobert d’aïllaments; rehabilitar una de les pistes exteriors; cobrir l’accés des del carrer fins a l’edifici principal; i la substitució de la fusteria metàl·lica.

Per part del CEIP Vicente Rius es requereix un mapa escolar, sol•licitud de la delegació del gimnàs i menjador, és a dir, de l’edifici exterior; reparació de la cornisa exterior; finestres (fusteria exterior); accés des del carrer fins a l’edifici principal baix coberta; remodelació i adequació d’uns espais interns ubicats on actualment hi ha el menjador escolar; i reparació de les filtracions d’aigües pluvials constants, que comporta una revisió genèrica de l’edifici i actuacions d’aïllament.

En el CEIP José Mollà s’ha aprovat demanar un ascensor i altre accés per a cas d’emergència; ampliar aulari d’infantil; renovar la xarxa elèctrica; substitució de fusteria metàl·lica exterior; i substitució de la fusteria interior (portes de pas i accés a les aules).

Els Consells Escolars per tal de determinar les necessitats infraestructurals de les escoles públiques de Canals i presentar-les al programa EDIFICANT continuaran pròximament amb el CEIP Calixte III i l’Escola de Persones Adultes.