L’entrevista: Roger Cerdà, portaveu del PSPV a Xàtiva

“El nostre treball com a principal partit de l’oposició és ser l’instrument per a canviar les coses que no s’han fet de la forma correcta”

Els diputats socialistes en les Corts Valencianes, Ana Barceló, Pilar Sarrión i Javier Macho, van visitar la pasada setmana diversos municipis de la zona de la Costera i la Canal de Navarrés per a conèixer de primera mà els problemes que pateixen diversos col·lectius pels impagaments de la Generalitat. Després d’aquesta jornada, hem parlat amb Roger Cerdà, portaveu del PSPV en l’ajuntament de Xàtiva, que ens ha donar tots els detalls de la trobada.

 

-A que es va deure la visita de diversos diputats del PSPV a la zona?
El mes de gener, una vegada aprovat el pressupost dels diputats, és un període sense activitat parlamentària. Per açò, vam decidir fer una sèrie de trobades amb els nostres diputats perquè conegueren de primera mà els problemes de les associacions i de la ciutadania en relació amb les polítiques de retallades que està duent a terme la Generalitat Valenciana.

-En què va consistir la trobada?
El que es va fer va ser una visita primer a la Canal de Navarrés, a la Cooperativa de Bolbait que està apostant per la innovació gràcies a les subvencions i que com a conseqüència dels impagaments per part de la Generalitat ho estan passant realment malament i han vist frenats els seus projectes que tenien en ment. Una cosa semblant, però en un sector diferent com és el de benestar social, és el que passa en Aspromivise. Per açò, també es va conèixer la situació del centre ocupacional, la seua reclamació des de 2006 de tenir un nou centre de dia, de donar un altre tipus d’assistència i d’acabar amb la llista d’espera de 30 persones que hi ha en la comarca.

-A més, també us vau reunir amb els representants dels municipis.
Sí, després d’açò vam tenir una reunió amb alcaldes i portaveus per a conèixer la situació dels diferents municipis i es van traslladar diverses qüestions per a tractar-les en les Corts generals, com per exemple la variant de la Font de la Figuera, una obra que es va licitar en l’etapa de govern socialista i que amb l’entrada de Rajoy es va paralitzar. Un altre tema destacat va ser el cas de Moixent amb el seu centre de dia per a malalts mentals, que està acabat i equipat però segueix tancat.

-En definitiva, amb açò es vol que es donar veu en les Corts del que passa a Xàtiva i en tota aquesta zona.
Sí, nosaltres tenim una relació molt fluïda amb ells, però moltes vegades no disposen d’aquest canal les persones afectades. Està molt bé que els diputats xafen el carrer, coneguen la realitat de primera mà i que els ciutadans sàpien que en les Corts es treballa per a ells i que traslladaran les seues inquietuds als Consellers.

-Així s’aconsegueix fer també més pressió en relació a la tònica de retallades i impagaments en sectors de primera necessitat que es viuen en aquests mesos?
Aquesta és la situació més greu perquè, sent tot important, hi ha coses de primer nivell com la sanitat, l’educació o els serveis socials i que no entenc com al govern valencià no li cau la cara de vergonya per ficar en la situació que estan ficant als col·lectius i associacions que treballen en persones que ho necessiten. Ells deurien ser una prioritat. Si el centre ocupacional haguera de tancar, les 70 persones que van allí s’haurien de quedar a casa i açò seria un drama per a elles, per a les seues famílies i per a la societat en general.

-Finalment, fer també esment a les 15.000 al·legacions que ja heu aconseguit en quant al rebut del Consorci. És una mostra del malestar que hi ha en el carrer amb aquest tema?
És un tema que ha provocat un descontent màxim perquè s’ha fet d’una forma totalment parcial, sense tenir en compte la situació actual i sense pensar com quedava una part de la ciutadania. L’increment en cas de Xàtiva ha passat de 75 euros a sumar-li 34 euros més i açò ha generat molt de malestar. A Xàtiva han sigut unes 5.500 al·legacions de 15.000 rebuts, és a dir, al voltant del 30%, i la resta les hem arreplegat entre la Costera i la Canal. Crec que ha sigut un èxit de mobilització que encara seguirà fins a finalitzar el termini i que demostra que el nostre treball com a principal partit de l’oposició és estar amb la ciutadania i ser l’instrument per a canviar les coses que pensem que no s’han fet de la forma correcta.