“Les comissions de Xàtiva han demostrat molta responsabilitat davant aquesta situació”

Dimecres al matí compareixien en roda de premsa l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, la regidora de Falles Maria Beltrán i el president de la Junta Local Fallera de Xàtiva Jesús González per tal d’explicar les mesures que es van a prendre una vegada coneguda la decisió de suspendre la programació oficial d’actes de les Falles 2020 i el seu ajornament al calendari. Divendres vam parlar amb la regidora per conéixer l’última hora al respecte.

Imaginem que, a banda de com a regidora, com a fallera que eres, són dies tristos.

Sí, la veritat que no són dies bons per als fallers. Però hem de pensar que s’han pres aquestes mesures per qüestions sanitàries i cal comprendre la situació. Són dies durs però cal recordar que les Falles no s’anul·len sinó que s’ajornen. Les Falles de 2020 se celebraran i enguany seran molt especials, molt més intenses.

Quin és el balanç de la reunió celebrada per anunciar les mesures preses a les diferents comissions de Xàtiva?

Com a regidora de Falles estic molt orgullosa de tots els presidents, presidentes i juntes gestores que tenim a la nostra ciutat. Han demostrat molta responsabilitat davant aquesta situació i han assimilat de la millor forma possible una situació excepcional i històrica. La reunió va anar molt bé i, de forma conjunta, totes les comissions van decidir no fer cap esdeveniment que puga afectar a la salut. Des de l’Ajuntament estem molt contents d’aquest recolzament.

Com va a ajudar-se a les comissions, sobretot amb el tema dels monuments?

Estic en contacte directe amb Jesús González, president de la Junta Local Fallera, i hem vist la possibilitat de llogar una nau a la ciutat per poder albergar els monuments fallers de les comissions que ho necessiten i ho demandes. Seran al voltant d’una desena.

L’Exposició del Ninot també queda en suspens, sobretot després del tancament de la Casa de Cultura.

També hem barallat la possibilitat de guardar els ninots en aquesta nau industrial i poder realitzar aquesta exposició quan es decidisca.

Des de València s’ha anunciat la intenció de celebrar les Falles entre el 15 i el 19 de juliol. Com valoreu aquestes dates?

Des del nostre punt de vista és molt discutible. El context en el que s’ha decidit no és el mateix que tenim ací, ja que el mes de juliol és el més fort que tenim de calor a Xàtiva. La intenció és prendre la decisió més apropiada d’una manera conjunta entre totes les comissions, la Junta Local Fallera i l’Ajuntament.

Totes les notícies d’aquesta setmana no són negatives: Xàtiva ha destacat en els premis a la promoció i ús del valencià que la Generalitat atorga als llibrets.

Des del primer moment hem apostat per aquests llibrets de falla, de fem hem impulsat sis premis a nivell local que ara també han quedat aplaçats. Tindre set llibres als premis autonòmics és un orgull i una mostra de tot el treball que ve realitzant-se per la cultura fallera xativina.