“Les festes de Sant Antoni Abat són tradició i devoció”

Canals es prepara per viure els dies més grans de l’any amb la celebració de les seues festes patronals en honor a Sant Antoni Abat. D’aquestes singulars jornades i de molt més hem parlat aquesta setmana amb la seua alcaldessa Mai Castell, qui serà la primera dona en baixar la Bandera de festes el proper dijous.

 

Primers dies de 2020. Com es presenta el nou any per a Canals?

Estem acabant d’enllestir els pressupostos, l’eix que vertebrarà les nostres accions i el nostre projecte polític. 2020 ens portarà a realitzar una política responsable i valenta, amb l’objectiu responsable de concloure els projectes que estan per finalitzar: la nova EPA a la “Casa Paquita La Moruna”, el nou Centre Social d’Aiacor… Però, com dic, ara per ara estem submergits en la confecció dels nous pressupostos.

Quin és el balanç d’aquests primers mesos de legislatura?

Partia de la base de tindre certa experiència a l’Ajuntament ja que vaig ser regidora la passada legislatura. Evidentment, des de l’alcaldia es viu tot d’una manera diferent, coneixes tots els temes de primera mà. Vaig assumir el càrrec amb molta responsabilitat però també amb esperança i emoció perquè era conscient que amb la gestió diària podia beneficiar ameu poble i podia ajudar a fer millor la vida dels veïns i veïnes. Tinc la sort de comptar amb un equip de govern cohesionat, amb molta comunicació, fet que beneficia el funcionament diari.

L’arribada de les festes patronals marca l’inici de l’any a Canals. Estem a les portes dels dies grans.

Són unes festes que, a nivell personal, es presenten molt emocionants i amb molta responsabilitat perquè isquen el millor possible. Vaig a viure-les des de la primera línia junt al meu equip de govern i estem treballant moltíssim colze a colze amb la família festera.

Quin acte espera amb més il·lusió?

El proper 16 de gener anem a fer història com a poble, ja que seré la primera dona que baixarà la Bandera i la lliurarà des de la Plaça de la Vila. Açò no havia passat mai i m’arriben les ganes i l’emoció dels veïns i veïnes per aquest fet. Jo seré la primera dona en baixar la Bandera però cal recordar que al 1977 ja va haver una dona, Herma Serrano, que va ser festera amb una colla de festers.

I com a festera de tota la vida, quins moments de la festa escolliria?

Sempre les he viscut amb molta intensitat ja que vinc d’una família molt festera. El meu iaio va ser tres vegades Fester i el meu pare va ser Bandera l’any 1991, any en el qual jo vaig ser Festera de Gràcia en la cort infantil. A nivell personal, m’agraden els tres dies perquè cadascun d’ells té el seu toc particular. Per exemple, el dia de la Foguera és una jornada plena d’emocions, amb la baixada de la Bandera, el primer vítol i el record a la gent que ja no està entre nosaltres. Si em tinc que quedar en un moment em quede amb la crema de la Foguera ja que recorde quan era menuda i mon pare m’agafava i anàvem els dos junts a primera fila.

Les festes patronals són totalment diferents a les altres festes locals, la Fira de Setembre, sent unes celebracions molt tradicionals on és difícil innovar.

Així és, les festes de Sant Antoni Abat són totalment de tradició i devoció, molt arrelades a l’ADN canalí. Però poc a poc ens anem adaptant als nous temps i, sobretot, a la normativa i s’estan canviant xicotetes coses com és el cas de la construcció de la Foguera. O també en el cas dels festers on tenim la certesa que ja hi ha una dona apuntada per poder-ho ser en breu, i tant de bo que ho siga. L’essència i el simbolisme no s’ha de perdre però la festa va adaptant-se als nous temps.

L’any passat s’estrenava la declaració de Festa d’Interés Turístic Nacional, un fet que situa al municipi en el mapa.

Sí, ja que, sobretot, ens dóna una difusió mediàtica molt important a nivell nacional. A més, aquest títol ens facilita molt la tasca a l’hora d’aconseguir permisos especials per alguna qüestió tècnica i també per rebre subvencions. Va ser una notícia molt positiva.

Canals es converteix en la referència turística a la zona durant aquest dies. La falta de places hoteleres és un punt on cal seguir treballant?

Canals és un municipi que disposa de molts serveis però sabem que encara li’n queden d’altres. Tenim una àmplia oferta de restauració amb bars i restaurants que poden oferir un ventall gastronòmic de primera qualitat però ens manquen llocs per allotjar-se. Hem de mirar per poder oferir aquest servei ja que som un municipi gran, amb molts recursos patrimonials, històrics i festius. Hem d’afavorir que els visitants es puguen quedar els tres dies, més quan la festa cau en cap de setmana, i allotjar-se en el propi municipi i no haver de desplaçar-se a d’altres de la zona.

Les festes patronals de Canals tenen moltes particularitats, com és el cas de disposar d’una llista d’espera per ser festers que supera els 100 anys.

Hi ha festers apuntats fins l’any 2112. Com dius, són unes festes molt singulars que parteixen amb la construcció, cada any, de la Foguera més gran del món, amb un treball tan bonic i de tant de sentiment. Després, són unes festes on la simbologia té un gran valor, com és el cas de la Bandera. És una festa que s’ha de viure i sempre li dic a la gent del poble que quan vinguen les seues amistats cal explicar les coses i el perquè nosaltres les visquem així. Si veus un acte i te’l explica un canalí o canalina, agafes més empatia. I aquestes festes són per a explicar-les in situ.

Altra singularitat es viu en el dia dels Parells.

La veritat que sí i, a més, aquest any cau dissabte, pel que esperem que vinga moltíssima gent. És un dia d’estar al carrer, de passar-ho bé, de molta germanor. El poble serà una festa, estarà replet de xarangues amb les quadrilles que van pel poble. És un dia on totes les cases estan obertes, de menjar el dolcet típic i fer-se la mistela… De vesprada tindrem la concentració enorme de gent a la Plaça de l’Església amb Les Voltes i acabarem el dia menjant cassola. Cal recordar que la jornada començarà amb un esmorzar popular a les 11.30 hores al Pavelló Ricardo Tormo on els assistents sols han de dur l’entrepà o la coca salada i tindran la beguda i la picadeta gratuïta. Demane a la gent que tinga seny i que s’ho passe bé amb responsabilitat.

Després de la gota freda de setembre que va afectar a la zona i va coincidir amb la Fira de Canals, imaginem que es demana bon oratge per aquests dies.

Esperem que la climatologia ens done tres dies de sol i tranquil·litat malgrat que tots sabem que les festes de Sant Antoni tenen la dita de “el fred a Canals ve per Sant Antoni i marxa quan acaben les festes”. Són festes de carrer i de fred però esperem que l’oratge siga favorable.

Per últim sols queda convidar als nostres lectors a gaudir de la festa i desitjar, de part del nostre setmanari, a tots els canalins i canalines que tinguen les millors festes.

Qui de la zona no ha estat un dia o altre a les festes de Sant Antoni? Preguntes on preguntes tot el món les coneix i tenen una bona imatge i un bon record d’elles. Com he dit abans, Canals és un poble molt acollidor. Obrim les portes de les nostres cases perquè la gent vinga a gaudir de la festa amb nosaltres, volem que visca de primera mà l’emoció i la devoció que sentim per aquestes festes del nostre patró Sant Antoni Abat. Als que les coneixen els convide a que seguisquen gaudint d’elles i els que encara no les han viscut en primera persona els demane que vinguen perquè comprovaran que tenim unes festes singulars, completes i molt boniques.