Les millors bandes de la Comunitat Valenciana estan a la Costera

  • Llosa de Ranes i Llanera de Ranes es proclamen campiones del XXXVI Certamen Autonòmic

El Palau dels Arts va acollir el cap de setmana passat el 36 Certamen de Bandes de la Comunitat Valenciana, que organitza la Generalitat Valenciana en col·laboració amb la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

Tot el protagonisme ha sigut per a les bandes de la Costera, ja que les Societats Musicals de la Llosa de Ranes i de Llanera de Ranes es van imposar en Primera i Segona secció, respectivament.

El veredicte es va donar a conèixer en les audicions celebrades el diumenge. La Unió Musical de Llanera de Ranes, dirigida per Pascual Martínez Martínez, va aconseguir el primer premi de la Secció Segona, en la qual també van prendre partit la Societat Unió Musical de la Canyada i la Unió Musical de Vilafranca, interpretant com a obra obligada la peça “Seres” del compositor Hugo Chinesta.

En la sessió vespertina actuaren les bandes de la Primera Secció, imposant-se la Societat Musical de la Llosa de Ranes, dirigida per Francisco José Sánchez Roca. Una secció en la qual també es va poder escoltar a l’Ateneu Musical Schola Cantorum de la Vall d’Uixó i a la Societat Filharmònica Unió Musical d’Agost, interpretant totes elles com a obra obligada la Simfonia nº1 d’Enrique Hernandis.

La secretària autonòmica de Cultura i Esport, Julia Climent, va ser l’encarregada de lliurar els guardons a les bandes premiades en un acte celebrat en el Palau dels Arts Reina Sofia.

 

Cristian Climent Marzal, president de la Societat Musical Llanera de Ranes

“És el millor moment de la nostra història”

Què suposa per a la Societat Musical aquesta fita aconseguida?

Suposa una alegria immensa, un premi al treball i a moltes hores d’assajos. Hem comprovat que amb un poc de sacrifici i dedicació i amb molta il·lusió s’aconsegueixen els somnis. És el premi més important en la trajectòria d’una banda que té 113 anys d’història.

S’ho esperàveu?

Mai es pot dir que s’esperava, que tenim molta il·lusió per guanyar-lo, sí! Participàvem junt a les dos bandes guanyadores a Alacant i Castelló, dos bandes amb molt bon nivell, bona prova d’això són les puntuacions que aconseguiren cadascuna d’elles.

En què va consistir la vostra participació?

Actuàrem en 3r lloc i haguérem d’esperar a una sala sense poder escoltar a les altres bandes, una espera molt llarga com pots imaginar-te. En primer lloc interpretàrem “Seres”, de Hugo Chinesta que era l’obra obligada d’aquesta secció. I després el plat fort, “Jungla”, de Ferrer Ferran, obra de lliure elecció. Una interpretació sublim… Vull recordar-me’n ací d’uns pocs músics que per les restriccions de les bases d’aquest certamen respecte del de diputació (5 places menys) no pogueren actuar el diumenge. Demanar-los disculpes i recalcar que han estat en nosaltres als assajos, als concerts preparatoris, al certamen de diputació i són tan guanyadors del premi com qualsevol altre músic.

Quant de temps heu estat preparant-ho?

La setmana després de guanyar el certamen provincial el mestre ja tenia clar l’obra lliure que volia portar a aquest certamen i la compràrem a finals de maig. He de recalcar que la majoria de bandes concursen amb la mateixa que guanyen el certamen provincial, però nosaltres la canviàrem. Han sigut uns mesos de molts assajos coordinats amb les nombroses actuacions de la banda a les festes de carrer, fet que encara engrandeix més la nostra gesta.

Parla’m un poc de la Societat.

La Societat que tinc l’honor de presidir es va fundar al 1901, tenim una plantilla de 70 músics, una escola de música reconeguda per la Conselleria d’Educació amb uns 60 alumnes. Al front de la direcció de la banda i l’escola està Pascual Martínez, màxim responsable del gran èxit aconseguit per la banda. Persona molt treballadora, que ens fa molt fàcil allò que en principi sembla impossible i que ha sigut el guanyador del premi especial al millor director del certamen. Ens sentim molt orgullosos dels socis i simpatitzants de la banda, que  també tenen “molta culpa” d’aquests èxits, ens acompanyen de forma massiva allà on la banda va i amb els seus aplaudiments i ànims ens creen un clima de confiança, de familiaritat que fa que la música que interpretem tinga una gran càrrega sentimental, ens fan traure el millor a cada un dels músics.

Quin és el proper repte?

Ara ens queda Santa Cecília, el millor escenari possible per a les celebracions! I per al 2015 tenim previst un concert al “Palacio de la Música de Buñol” amb el CIM La Armónica (els litros) amb motiu del Cicle Mundial de Música Valenciana. A més, com a guanyadors del Certamen de la Comunitat Valenciana farem un concert a cadascuna de les províncies: al Palau de Congressos de Castelló, a l’Auditori ADDA d’Alacant i al Palau de les Arts de València. I com a la banda amb la major puntuació del Certamen de la Comunitat Valenciana, al mes de juny tindrem el Palau de les Arts Reina Sofia a la nostra disposició per fer un altre concert. Cinc grandíssims concerts a sumar a la programació ordinària de qualsevol any.

 

Paco Sánchez Roca, director de la Societat Musical Llosa de Ranes

“Ara mateix som la millor banda en quan a interpretar música de la Comunitat”

Quina importància té aquest certamen dins del panorama musical de Bandes de la Comunitat?

És la màxima competició autonòmica, un espectacle d’alt nivell ja que només participen les bandes guanyadores dels certàmens provincials d’Alacant, Castelló i València en les diferents seccions, el que vol dir que la qualitat de totes les actuacions està assegurada. Aquest certamen podem dir que es la ‘Champions’ en el mon de les bandes.

Participàveu en la secció més alta, i heu guanyat.

Som la millor banda de la Comunitat, guanyant a altres dos Societats de primer nivell.

Què suposa?

Estem molt contents i satisfets ja que estàvem front a bandes de referència i que han tingut molts premis.

Aquest premi es suma a altres reconeixements que heu anant recollint en els últims anys.

Pense que amb aquest certamen tanquem un cicle històric. Fa tres anys vam participar ja en la segona secció, guanyant el provincial i l’autonòmic. En maig vam guanyar el provincial de la primera secció, i ara hem tornat a guanyar l’autonòmic. Crec que va a ser molt difícil igualar açò i, per descomptat, més encara millorar-ho.

Esteu en el millor moment de la història?

Sí, per nombre de músics, per qualitat artística, per ganes de fer música… Ara mateix som la millor banda en quan a interpretar música.

Quin és el proper repte?

Volem descansar un poc ja que hem portat un ritme d’assaigs bestial, molt elevat. Som músics amateurs que cadascú es dedica a les seues activitats d’estudi, de treball… Ara ve Santa Cecilia i aquest any va a ser una celebració molt especial ja que ens tornarem a reunir tots i no tindrem la gran tensió que suposa competir. Farem un concert per a gaudir. Després, de cara al 2015 tenim diversos projectes. Al guanyar, hem de fer tres concerts: en València, Castelló i Alacant. Són reptes importants ja que som els guanyadors i hem de representar el nivell de la categoria i del premi. A part, anem a dedicar-nos el proper any a activitats menys estressants.