Les quatre cares de Xàtiva

La Xàtiva turística

Marian Soro, des de la regidoria de turisme, ha preparat diverses iniciatives que es duran a terme aquestes setmanes amb la intenció de projectar el patrimoni cultural i artístic de la ciutat a tots els ciutadans i turistes. Així, a partir del 29, 30 i 31 de març i els dies 1, 6, 7 i 8 d’abril, a les 13.15 hores, i després de l’èxit en la passada edició, es representaran les visites teatralitzades al Castell de Xàtiva amb l’objectiu de seguir dinamitzant les visites a la fortalesa.

Marian Soro (Xàtiva turística)
Marian Soro, regidora de turisme.

En aquesta ocasió els actors duran a terme tres posades en escena: La Xàtiva Borjana, el Poeta Ibn Hazzam i el comte d’Urgell.

En la primera, a través d’un Auca es realitzarà un viatge pels papes Borja de Xàtiva que tant de poder van tenir en les albors del Renaixement i en la modernització de l’Església Catòlica, així com en el repartiment del nou món que acabava de descobrir-se.

En segon lloc, es dedicarà al poeta Ibn Hazzam, escriptor àrab que va viure durant anys en la ciutat de Xàtiva on va escriure una de les obres mes importants de la literatura àrab “El collaret de la Coloma”.

Finalment, la tercera escena estarà dedicada al Comte d’Urgell que després de perdre la batalla de successió per la Corona va ser tancat en el Castell de Xàtiva.

Xativa turística
Vistes del Castell de Xàtiva.

 

La Xàtiva verda

Altra de les facetes per les quals destaca Xàtiva és per la seua gran quantitat de paratges naturals. Entre ells, ressalta la Cova Negra, una zona que s’estima tindrà una freqüència de pas d’unes 3.000 persones diàries en aquesta setmana.

El Paratge Natural Municipal de la Cova Negra està situat en el terme municipal de Xàtiva, limitat pel Barranc del Quadrat, el Riu Albaida, els Barrancs del Paller i de la Creu i els Barrancs de la Penya de la Mel i del Paller.

Enrique Preigüell (Xàtiva verda)
Enrique Preigüell, regidor de medi ambient, a la Casa de la Llum.

Des del punt de vista del patrimoni històric, dins de l’àmbit del Paratge es presenten elements de gran interès, entre els quals destaca el jaciment arqueològic “Cova Negra”, considerat el de major importància del Paleolític Mitjà de la Comunitat Valenciana i declarat Bé d’Interès Cultural. Va ser en el Paleolític Mitjà el primer moment d’ocupació estable de l’ésser humà en la nostra terres.

Un altre element d’interès cultural és el Canal medieval que conduïa l’aigua de la deu de Bellús fins a Xàtiva. Es tracta d’una conducció d’uns 10 km, realitzat amb segments cilíndrics de ceràmica que van encaixant uns en uns altres, intercalats de manera regular per respiradors que faciliten tant el fluir de l’aigua com la neteja de l’interior de la canonada. Aquesta construcció va ser realitzada en l’època musulmana (S. XIV-S.XV), i ha sigut utilitzada fins a l’any 1950 que va ser quan es va construir el nou canal. Recentment també va ser declarada Bé d’Interès Cultural BIC.

Xativa verda - Cova Negra 2
Paisatge que es veu des de la Cova Negra.

Dins d’aquest patrimoni cal destacar la Casa de la Llum. Aquesta instal·lació data de principis de segle XX i estava destinada a la producció d’electricitat, mitjançant l’aprofitament de la força de l’aigua represada riu amunt.

Aquesta casa coincideix en la seua ubicació amb un antic molí que desenvolupava la seua activitat amb la mateixa força hidràulica i del que no tenim dades històriques ja que no queden restes d’estructura original a causa de contínues remodelacions esdevingudes en ell.

Recentment aquest espai va ser rehabilitat, passant a convertir-se en un alberg i una aula natura amb l’objectiu de dinamitzar la zona i donar-li una sèrie d’activitats per atraure visitants no només de la zona sinó de tota la Comunitat i de tot Espanya.

En la zona recreativa i de pícnic de la Casa de la Llum hi hauran durant aquests dies 5 monitors per a dinamitzar amb jocs recreatius l’estada en el paratge natural d’11 a 18 hores.

 

La Xàtiva cultural

El Museu de l’Almodí es una de les visites obligades de Xàtiva. Està situat al carrer de la Corretgeria que va de la plaça de la Seu on es troben la Col·legiata i l´antic Hospital, fins la Porta de Santa Tecla, a ponent. Va ser fundat per l’Ajuntament en 1917 i les seues col·leccions es declaren Bé d’Interès Cultural en 1962. En un horari de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 18.00 hores, els caps de setmana sols de matí, cal recordar que la seua entrada és gratuïta i que en aquestes setmanes acull una exposició sobre el xativí Blai Bellver.

Mª José Pla, regidora de cultura.
Mª José Pla, regidora de cultura.

Escriptor, periodista, editor, publicista i, sobretot, impressor, Bellver està considerat com un dels pioners i personatges més importants en el sector. Aquest xativí es va convertir en un referent del segle XIX en el món periodístic considerat un avançat per a la seua època.

Després de molts anys, la seua història ix a la llum a l’exposició “Tipografia del segle XIX en la impremta de Blai Bellver. Xàtiva” on es reivindica i mostra tots els èxits i novetats que van suposar una autentica revolució no solament en la zona sinó en tota Espanya.

La resta de col·leccions estan formades majoritàriament per objectes relacionats amb la història de la ciutat; des de pintura i escultura a ceràmica arquitectònica, fotografies, mobles, cartells, tèxtils, orfebreria, etc., que permetrien oferir un excel·lent discurs històric.

D’altra banda, ens trobem en els dies finals de la Setmana Santa de Xàtiva. Aquesta festivitat és de les més antigues que se celebren a la Comunitat Valenciana, ja que amb l’arribada a aquesta població del Rei Jaume I, també ho van fer les imatges titulars de la noblesa que li acompanyava: el Crist de la Palma i La Solitud, origen de la Confraria de la Puríssima Sang de Crist, que presideix les processons.

Xativa cultural
Maquinaria que utilitzava Blai Bellver.

Els actes comencen amb els trasllats processionals de les diferents imatges des del domicili del clavari salient al de l’entrant. Un darrere d’un altre van realitzant-se successivament i durant 17 dies, recorrent en el seu trajecte la major part dels carrers de Xàtiva, sent de les més llargues d’Espanya. S’inicien amb el trasllat del Sant Sepulcre i finalitzen amb les imatges del Crist de la Bona Mort i Ntra. Sra. de l’Esperança. Entre els seus actes, destaca l’Encontre, més conegut com Les Cortesies, que es celebra cada Dimecres Sant.

 

 

La Xàtiva neta

Per a oferir el millor servei durant aquests dies a tots els visitants i als veïns de la ciutat s’han presentat les accions encaminades a reforçar l’estat de neteja dels carrers de Xàtiva i potenciar les accions de conservació i lluita contra incendis en el paratge natural de la Cova Negra i Bixquert.

En els dies de Setmana Santa, s’ha previst un dispositiu de neteja anterior i posterior als actes processionals, juntament amb la recollida i desplaçament d’aquells contenidors que pogueren entorpir el pas.

Jorge Herrero, regidor de serveis públics.
Jorge Herrero, regidor de serveis públics.

En Cova Negra s’instal·laran sanitaris portàtils, i es reforçarà la presència de papereres ecològiques i contenidors de residus. A més, hi ha preparat un dispositiu especial de vigilància contra incendis on intervindran les brigades forestals de la Diputació de València, els agents forestals de la Conselleria de Territori i efectius de la Policia Local de Xàtiva. En ell es preveu que s’active durant 30 minuts al voltant de les 6 del matí el sistema automàtic de prevenció contra incendis de la Cova Negra compost per canons d’aigua.

Cal recordar que el passat 1 de desembre s’incorporava al servei de neteja de Xàtiva l’empresa Inditec, substituint així a l’anterior adjudicatària. Aquest canvi suposa un nou model de gestió i de servei, amb la permanència de tots els seus treballadors i tal com veurem en aquest reportatge, l’ampliació de llocs de treball.

Part dels nous vehicles que va presentar Inditec.
Part dels nous vehicles que va presentar Inditec.

Axí, s’han anat incorporant millores com la personalització del material de treball, uniformes dels treballadors, la flota de vehicles que també s’ha ampliat sumant a les seues noves oficines centrals on hi ha un espai completament municipal per gestionar queixes, recursos, dubtes i millores.