L’Hospital Lluís Alcanyís compleix 30 anys

  • El conseller de Sanitat, Manuel Llombart, va assistir aquest dilluns a l’acte commemoratiu de l’inici de l’activitat

El conseller de Sanitat, Manuel Llombart, va visitar dilluns passat l’Hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva per a participar en els actes de commemoració del 30 Aniversari d’aquest centre públic que va començar a funcionar el 6 d’octubre de 1984. Juntament amb Alfonso Rus, alcalde del municipi, i Sergio García Vicente, gerent del Departament de Xàtiva-Ontinyent, el conseller va procedir al descobriment de la placa commemorativa d’aquest esdeveniment.

A continuació, en el saló d’actes de l’Hospital, el conseller, després de felicitar a tots els professionals que formen part de l’equip que ha fet possible aquesta trajectòria, va destacar que “al llarg d’aquests 30 anys, aquest centre sanitari, ha anat augmentant la seua cartera de serveis assistencial i docent, millorant els seus recursos materials, incorporant tècniques diagnòstiques, terapèutiques i infermeres, i incrementant l’equip humà de professionals que conformen la seua plantilla”.

2Actualment el centre compta amb 240 llits, 8 quiròfans, i 60 consultes; ofereix 30 especialitats mèdiques, infermeres i quirúrgiques; en ell presten serveis més d’1.100 professionals sanitaris. L’Hospital Lluís Alcanyís, al llarg d’aquestes tres dècades i com va anar exposant Manuel Llombart, “ha atès més d’1.450.000 urgències, ha ajudat a nàixer a més de 32.000 xiquets, ha tingut hospitalitzades més de 320.000 persones, s’han realitzat prop de 230.000 actes quirúrgics, més de 2.400.000 consultes, sense comptar amb els centenars de milers de proves diagnòstiques”.

Actualment el centre és referència en tècniques quirúrgiques, destacant les unitats de patologia mamària i de còlon, així com de maluc, amb intervencions mínimament invasives.

També cal ressaltar que s’han anat incorporant serveis i tècniques com l’hospitalització domiciliària, la unitat de curta estada o la de cures pal·liatives, les infermeres gestores de casos, les consultes infermeres d’educació a pacients diabètics, neumòpates renals o ostomitzades, així com unitats multidisciplinàries del somni o consultes d’alta resolució en cardiologia, pneumologia o aparell digestiu.

 

Un hospital Universitari

Un dels assoliments de l’Hospital Lluís Alcanyís és que en 1987 va aconseguir l’acreditació docent de postgrau, iniciant-se la formació “MIR” en medicina familiar i comunitària. En 1993, aquesta acreditació es va ampliar a “EIR” de matrona i “PIR” de psicologia clínica. En l’actualitat ja inclou nou especialitats, culminant amb la recent acreditació, per la Universitat de València i la Conselleria de Sanitat, com a Hospital Universitari Associat.

En aquest moment, el centre sanitari compta amb quasi 50 residents de medicina, infermeria i psicologia en formació, passant anualment 145 estudiants de formació professional i 210 estudiants de pregrau sobretot en infermeria, però també en psicologia, farmàcia, química, bioquímica o biologia.

El conseller de Sanitat també va fer esment al fet que en 2013 l’Hospital i els seus professionals es van convertir en referents en seguretat clínica en ser inclosos en la iniciativa “Xarxa de la Unió Europea per a la Seguretat del Pacient i Qualitat de l’Atenció”.

A més, des del present 2014, aquest centre forma part de la iniciativa global “Xarxa d’Hospitals Verds i Saludables”, per la millora de la salut ambiental i és un exemple internacional de potenciació de l’ús del transport públic.