L’Informador amb el Festival Internacional ‘Nits al Castell’

FOTO_RP2Un any més, i ja són 16, arriba a les nits de juliol de Xàtiva el Festival Internacional ‘Nits al Castell’. Amb l’objectiu de potenciar un dels monuments més importants de la província, en un horari poc comú i aprofitant l’excel·lent temps de les nits d’estiu que convida a participar, aquestes jornades han aconseguit instaurar-se com unes de les activitats inamovibles en el calendari xativí. Gràcies també, a l’alta qualitat dels artistes que ens ofereixen els seus programes.

L’alcalde de Xàtiva, Alfonso Rus, va presentar en roda de premsa les actuacions, en un acte on també va estar present Marian Soro, regidora de turisme, així com Juan Antonio Ramírez, director del festival. Tots dos van definir el cartell com a “brillant, fresc i molt interessant” i van destacar la “imprescindible” aportació de la Diputació i Conselleria.
Alfonso Rus va posar l’accent en que “s’està mantenint el nivell d’altres edicions malgrat els moments complicats” i entre les diferents actuacions va mencionar la de la cantant Rozalén per “l’aposta d’aquest festival per artistes novells com en el seu moment quan vam portar a Pablo Alborán”. Foto_RP1

Per a donar-nos tots els detalls, hem parlat amb Marian Soro, que ens ha explicat l’evolució d’aquest destacat esdeveniment.

Entrades ja a la venda. Punts de recollida i compra: Per internet mitjançant Instaticket i a la Casa de la Joventut en horari de 10 a 12 hores. Preu: 13 € entrada / 52 € abonament. Amb l’entrada està inclosa la pujada i baixada amb el tren turístic des de la Plaça l’Espanyoleto.

 

Marian Soro, regidora de turisme

“Poder visitar el Castell a la nit i gaudir de la gran qualitat dels artistes és una mescla a l’abast de molt pocs a la Comunitat”

Com recorda els primers passos d’aquest festival ara que han passat ja 16 anys?

Aquest festival internacional va nàixer amb el principal objectiu de donar a conèixer un recurs turístic com és es Castell de Xàtiva a través de la cultura. Els inicis no van ser fàcils, ja que un esdeveniment d’aquest tipus ens va portar molt d’esforç. Estàvem convençuts que aquest producte podia funcionar perfectament en un horari nocturn i en una instal·lació que durant aquesta part del dia està tancada. Va ser complicat fer partícips a la Diputació i a la Conselleria, dues fonts essencials del pressupost, ja que no se sabia com anava a funcionar, però de seguida ens van entendre i vam tenir el seu total suport des del principi, així com de l’Obra Social Bancaixa de l’època.

Foto_MarianI fins a arribar al dia de hui, com ha vist la seua evolució?

Al principi era un festival amb espectacles majoritàriament musicals, amb orquestres, formacions de corda, cantants, música clàssica… A poc a poc vam començar a introduir programacions artístiques diferents cada cap de setmana, com la dansa o actuacions per a gent jove i artistes novells. Açò converteix Nits al Castell en una plataforma i un referent. Enguany, hem seguit apostant per aquest recurs amb l’arribada de Rozalén, una cantant que està pegant molt fort. Açò ens permet captar a un segment d’edat molt més jove que el que té fins ara el festival. Són tots benvinguts i si captem a gent més jove l’esdeveniment té una estabilitat assegurada de cara al futur.

Us imaginàveu que després de 16 anys aquest festival estaria tan afermat en el calendari artístic de la ciutat?

Sincerament no, en primer lloc perquè estem ací en la política d’una forma molt passatgera. Jo personalment mai ho vaig pensar. És cert que ha sigut tot un repte i un treball exhaustiu any rere any d’apostar tant per les entitats públiques com per l’Ajuntament per disposar d’una de les millors cartelleres de la Comunitat. Açò es deu, sobretot, al públic, ja que amb la seua presència fa que el festival seguisca tenint interès. Si no fora per açò, no tindria sentit mantenir un espectacle com aquest tant de temps després.

Segurament estem en un dels anys més complicats econòmicament, i malgrat açò se segueix apostant per un programa de qualitat.cartel

Efectivament, ja són tres anys amb uns pressupostos més baixos però no per açò hem minvat el tema de la qualitat artística. Estem optimitzant de la millor manera possible els diners que rebem de Conselleria i Diputació i busquem fer un contingut sobretot atractiu per al públic.

Quina de les quatre actuacions d’enguany destacaria?

Pense que totes són molt atractives, perquè cadascuna és diferent i crec que abastem un gran ventall de gustos. El que més segur que aporta és el musical de Nino Bravo, ja que, a més de ser un artista tan arrelat en la província, el seu perfil de seguidors és el perfil més alt de visitants en el nostre festival. A més, tant el teatre com Rozalén pense que van a ser molt atractius per a la gent jove.

Per a enguany preus assequibles tant d’entrades com d’abonament, que inclou desplaçament fins al Castell.

Sí, cal recordar que el preu de l’entrada és de 12 euros i de l’abonament és de 48 euros, tots dos amb el desplaçament inclòs. A partir de les 21 hores, des de la plaça de l’Espanyoleto, començarà a eixir el bus i el tren turístic, portant als assistents fins al recinte, un servei que es repeteix per a baixar una vegada finalitze.

rozalen2Una de les novetats que es va instaurar l’any passat va ser aquesta venda d’entrades per internet, opció que es repeteix.

Sí perquè ens va anar molt bé i no ens va donar cap problema. Açò ens obliga a que que l’aforament siga inamovible, però crec que és un gran avantatge perquè les entrades poden arribar a quantes més persones millor.

Finalment, perquè recomanaria a tots els veïns i visitants no perdre’s l’edició d’enguany?

En primer lloc perquè en qualsevol altre escenari no es pagarien a 12 euros per veure aquest tipus d’artistes. A més, l’entorn tan màgic, poder visitar el Castell a la nit i gaudir de la gran qualitat dels artistes és una mescla a l’abast de molt pocs a la Comunitat. Segur que en qualsevol de les actuacions que vagen, seran actuacions de qualitat i passar una nit de juliol magnífica amb nosaltres.

 

  • Actuacions:

Dissabte 6 de juliol, 23:00 h.

BERKLEE – El jazz, la música llatina i el blues

berkleeEl campus de València de Berklee College of Music presentarà una nit basada en el jazz, la música llatina i el blues. Un conjunt de músics de la primera promoció del Màster de Contemporary Studio Performance liderats pel director del programa i famós vibrafonista mexicà Víctor Mendoza actuarà en les Nits as Castell oferint un variat programa de música entorn del jazz llatí.

La formació que actuarà serà: Víctor Mendoza (Mèxic) vibràfon; Fernando García-Rodas (Puerto Rico) bateria i timbals; Jana Sustersic (Sèrbia) veu; Alejandro Xapa (Mèxic) baix elèctric; Spyros Rassias (Grècia) teclat; Sebastián Laverde (Colòmbia) congues i bongo.

 

Dissabte 13 de juliol, 23:00 h.

ROZALÉN – “Música para los ojos”

rozalen3Hi ha moltes formes de comunicar i comunicar-se; moltes formes d’art i expressió. De la trobada de dos entusiastes i addictes a expressar i del repte que suposa fer accessible la música als sords, sorgeix aquesta associació d’ànimes, de veu i mans, de cossos, de ganes de comunicar sentiments i compartir. De difondre la forma de sentir i veure el món de les cançons utilitzant també la Llengua de Signes Espanyola (LSE) en la seua versió creativa i visual, recolzada sobre: expressió facial i corporal, l’anàlisi i coneixement d’ambdues llengües (Castellà i Llengua de Signes) i cultures (oïdora i sorda), amb la finalitat de “versionar” de la forma més fidel a través d’una Intèrpret de Llengua de Signes. Intentant arreplegar sentits, paraules i ritmes es presenta aquest projecte dirigit a persones sordes i amants d’aquesta llengua.

Hi ha molta gent que pensa que les persones sordes no poden gaudir de les cançons però “tot és impossible fins que algú ho fa”. Amb treball, formació, estudi i coneixement de la cultura sorda pot aconseguir-se. La Llengua de Signes no és universal. Encara que és molt més senzill entendre’s amb persones que parlen diferents llengües de signes que entre persones que parlem diferents llengües orals.

 

Dissabte 20 de juliol, 23:00 h.

NINO BRAVO – 40 años recordándote NinoBravo

Un espectacle produït per “*Nits al Castell” amb orquestra en directe i grans veus.

Sonaran en l’escenari temes tan coneguts com: Un Beso y una Flor, Mi Tierra, Cartas Amarillas, Mi Gran Amor, Contigo Soy Feliz, Noelia, América, Carolina, Libre, Tu Cambiarás, Puerta de Amor, Te Quiero Te Quiero, Esa Será Mi Casa, Como Todos o Volver a Empezar, entre d’altres.

 

Dissabte 27 de juliol, 23:00 h.

UNA MÁS Y NOS VAMOS – Teatre

Teatro 1En una nit qualsevol d’una Setmana Santa qualsevol en un bar de copes qualsevol regentat per un tipus que no és un qualsevol, anomenat Charlie, es cola un estrany home que vestit de natzarè i sense respectar que el bar ja està tancat al públic demana pa per a llesques amb ou desesperat per no poder complir l’antull d’embaràs de la seua esposa.

La trobada absurda, propi de Mihura o els Marxs, dóna lloc a una amistat única entre dues persones increïblement dispars. A partir d’ací, coneixerem la veritat de cadascun: ni Charlie és un xic rocker descregut; ni Humberto, el despistat i tímid que irromp quan ja no hi ha clients en el bar; ni les seues vides són el que semblen ser.

A més “Una más y nos vamos” està plena de sorpreses. No solament apareixen en aquesta funció els nostres dos protagonistes, si no que la història està esguitada de testimonis sobre l’amor i les relacions de persones d’allò més estranyes.

Tot açò recreat pel famós repartiment compost per José Luis Gil, conegut pels seus papers en ‘Aquí no hay quien viva’ i ‘La que se avecina’; i Mauro Muñiz de Urquiza, que se li ha pogut veure en ‘Muchachada nui’ o ‘El Pagafantas’.