L’Informador amb la Germandat de Confraries

La Germandat de Confraries de Xàtiva organitza el II Concert de Marxes Processionals de Xàtiva que se celebrarà aquesta vesprada a les 19:30 hores en el Gran Teatre de la ciutat a càrrec de les Societats Musicals La Nova i La Primitiva Setabense.

Roda de premsa de presentació del concert.
Roda de premsa de presentació del concert.

El preu de l’entrada serà de cinc euros i els beneficis es destinaran a causes solidàries a través de la donació de l’import arreplegat als col·lectius de Xàtiva que participen en el Consell Local d’Emergència Social i que estan ajudant als més necessitats: Gent de la Consolació, Càrites i Creu Roja, entre d’altres. Així mateix es podrà col·laborar mitjançant la compra d’entrades de la fila zero.

Quant al programa del concert, en el qual participaran més de 200 músics, La Nova i La Primitiva Setabense interpretaran cinc obres en solitari i per a finalitzar el concert es podrà escoltar a les dos bandes juntes dirigides pel director del conservatori municipal Luis Milà, Francisco Moral.

En aquestes pàgines centrals hem parlat amb tots els protagonistes d’aquest esdeveniment que farà les delícies dels amants de la bona música.

 

 

Lorenzo Segarra, president de la Germandat de Confraries de Xàtiva

“Una iniciativa tan bonica com aquesta no pot eixir malament”

Amb quina intenció naix aquest concert?

A principis de l’any passat, quan vam accedir a la presidència de la Germandat, vam començar a calfar-nos el cap per a pensar de quina manera podíem guanyar una sèrie de diners per a dedicar-ho a obres de caritat. En aquest moment van aparèixer una sèrie d’idees i propostes, com realitzar loteries o aquest concert. Tot açò per a destinar-ho íntegre a ajuda social. A partir d’ací vam entaular converses amb ambdues Societats Musicals i ens vam trobar amb que ells també tenien aquesta inquietud i fins i tot li ho havien plantejat a l’Ajuntament. Arran d’ací, tot han sigut facilitats per a realitzar un gran esdeveniment musical a Xàtiva.

Un esdeveniment important també pel rerefons solidari.

Si la nostra societat no estiguera com està hui dia, no se’ns haguera passat pel cap haver-ho organitzat. És la crisi actual la que ens mou a fer aquestes coses i intentar pal·liar en certa mesura el sofriment de la gent.

Lorenzo Segarra.
Lorenzo Segarra.

A quines associacions s’ajudarà?

Per part de l’Ajuntament se’ns va instar a destinar-ho al Consell Local d’Entitats Socials. En ell estan bàsicament quatre organismes: Creu Roja, Càrites, La Consolació i l’Església Evangèlica. Elles són les que coordinaran aquestes ajudes perquè totes reben la mateixa quantitat de diners.

Ressaltar també la participació de les dues bandes i el suport desinteressat per la seua part.

Ells són la base del concert. Nosaltres solament hem incidit en la idea que totes les parts teníem. Les dues bandes són les protagonistes de l’esdeveniment i vull agrair tot el treball realitzat.

Aquesta iniciativa compleix enguany la segona edició, no obstant açò el primer concert es va celebrar en 2006.

Fa set anys que es va fer el primer, encara que en eixa ocasió no era solidari. Sabíem que havia existit i açò ens va moure a tornar a posar-ho en marxa. Espere que no siga l’últim i, si no pot ser continuat, sí que se celebre cada uns quants anys. Tenim un planter de músics fantàstic, una sèrie de directors extraordinaris, persones molt capaces de fer aquest tipus de coses i pensem que Xàtiva ha d’aprofitar-ho.

On es poden aconseguir les entrades i quin és el seu preu?

Les entrades són un donatiu de cinc euros, una quantitat còmoda i raonable. En taquilles hauran disponibles per a qui vulga. Al mateix temps, hem creat una fila zero per a qui vulga col·laborar i no puga assistir. Estem molt sorpresos amb la quantitat d’entrades de fila zero venudes. Així mateix, editarem un CD d’aquest concert, amb un preu de cinc euros i, per a aquells que presenten la seua entrada o disposen d’entrades de fila zero, serà de tres euros.

Finalment, per què els nostres lectors no s’haurien de perdre el concert?

Perquè qualsevol concert en el qual participen les nostres dues Societats Musicals és un esdeveniment prou important. Crec que ha sigut un encert convidar també a Paco Moral, que dirigirà a ambdues orquestres juntes en dues obres finals molt especials per a ell. Una iniciativa tan bonica com aquesta no pot eixir malament.

 

 

Mª José Pla, regidora de Cultura a l’Ajuntament de Xàtiva

“Va a ser un luxe, és un esdeveniment que ningú es pot perdre”

Com valora aquesta iniciativa solidària amb la que la seua regidoria col·labora?

María José Pla.
María José Pla.

Molt positivament, per descomptat. Estem en un gran moment de necessitat i és un gran encontre entre les dues Societats Musicals, la nostra regidoria i el Gran Teatre. Ells posen la música i nosaltres els recursos econòmics perquè tots els beneficis vaguen íntegres a les associacions que ho necessiten.

A més, des del primer moment va haver un gran enteniment entre totes les parts, ja que es tenia aquesta idea en el cap des de fa un temps.

Sí, ja teníem la intenció de fer un esdeveniment així amb les nostres orquestres. La Germandat ja estava movent iniciatives per a traure recursos econòmics i destinar-los a assumptes socials i vam coincidir en fer aquest esdeveniment. La veritat que tot va ser molt fàcil i hem col·laborat totes les parts molt gustosament.

A més del sentit solidari, serà una vesprada molt especial la que es viurà a Xàtiva.

Va a ser un luxe. Anem a gaudir de les nostres dues Societats, d’una música preciosa com són les marxes processionals i a més en un marc com el Gran Teatre. Així mateix, al final de l’acte s’ajunten les dues bandes. Serà un esdeveniment que ningú es pot perdre, i a un preu molt assequible.

 

 

David Penadés, director de la Societat Musical La Nova de Xàtiva

“La gent que vinga a aquest concert escoltarà una cosa diferent” 
Què suposa per a vosaltres participar en aquest tipus d’actes solidaris?

David Penadés.
David Penadés.
Per a mi i per a tota la societat és un orgull i ens sembla molt bona aquesta iniciativa. Amb açò estem ajudant a la gent més necessitada i si amb la nostra ajuda podem aportar un granet d’arena, benvingut siga.
Què fa especial aquest concert?
Sobretot perquè escoltarà alguna cosa diferent. És un repertori utilitzat en el carrer però que no té gens que veure en un auditori, on sona molt diferent i és una iniciativa interessant. Un altre al·licient és el que hem parlat anteriorment, poder col·laborar econòmicament en aquesta iniciativa solidària.
Finalment, què destacaries de les cinc obres que interpretareu?
Jo destacaria una en concret que es titula “A la memoria de mi padre”. És una obra amb més de cent anys i que hem rescatat dels arxius perquè és molt interessant conèixer la música que es feia abans.

 

 

Teo Aparicio, director de la Societat Musical La Vella de Xàtiva

“La gent de Xàtiva està acostumada a escoltarr aquest repertori, però no a gaudir-ho en una sala de concerts”

Aquest concert s’emmarca dins d’una finalitat molt bonica com és l’ajudar a qui més ho necessita.

Teo Aparicio.
Teo Aparicio.

És un privilegi participar en un acte amb tanta transcendència per a Xàtiva com la Setmana Santa i, a més, col·laborar amb el que nosaltres sabem fer que és música per a ajudar a qui pitjor ho està passant.

Què és el més destacat del programa que presenteu?

Hem triat cinc marxes, entre la qual destaca una d’un fill de Xàtiva com és Attilio Bruschetti i feia anys que no s’interpretava. També en primícia interpretarem l’obra d’un altre autor valencià, Ángel Taverner, amb el títol de “Súplica”. En tercer lloc, hi ha una marxa portada des d’Andalusia que ací no és tan coneguda, “Amarguras”.

A més de l’objectiu solidari, què fa especial el concert?

Si tots els concerts són de per si mateix interessants, aquest el fa encara més aquesta finalitat que has comentat. A més, la gent de Xàtiva està acostumada a escoltarr aquest repertori, però no a gaudir-ho en una sala de concerts. Servirà com una prèvia molt bonica per a la Setmana Santa que ja arriba.

 

 

Paco Moral, director del Conservatori Luis Milà

“És un acte que passarà a la història”

Vostè serà l’encarregat de tancar aquest concert amb dues marxes molt conegudes.

Paco Moral.
Paco Moral.

És un acte que passarà a la història. Sonaran dues marxes molt tradicionals i obligades a Xàtiva per la seua personalitat, caràcter i arrelament, a més de ser molt boniques. Quan se’m va comunicar vaig estar encantat de dirigir-ho i em fa molta il·lusió.

A més, dues obres molt especials per a vostè.

Sí, són el Mater Mea i el Mektub. La primera és una de les més interpretades en tota Espanya i de les més glorioses. S’interpreta els Divendres Sants i jo sempre, estiguera on estiguera, venia a Xàtiva a escoltar-la ja que des de la meua infància anava de la mà del meu pare i ho faré fins que puga. De fet tinc un nét de cinc anys i ja el porte al meu costat a aquest acte. Quant al Mektub, és una paraula àrab que significa “Estava escrit”. El dissabte farà precisament 41 anys que vaig enterrar al meu pare, i aquesta cançó va sonar en el seu funeral. “Estava escrit” que uns anys després dirigiria per última vegada les dues orquestres de Xàtiva amb aquesta obra. Serà molt emotiu i faré el que puga per a acabar de dirigir aquestes marxes. Aquest acte mai el podré oblidar.

Sens dubte, un repte ja que en molt poques ocasions han tocat ambdues orquestres juntes.

Estic molt orgullós i sempre estaré agraït per açò. Les vam juntar fa uns 20 anys a Sant Francesc i des d’aleshores no les he tornat a veure juntes. És un repte molt grandiós i pense que ningú se l’hauria de perdre, no solament per açò, sinó perquè a més ajudem i col·laborem en una iniciativa solidària molt important.

 

 

Programa:

La Societat Músical “La Primitiva Setabense” (La Vella), dirigida per D. Teo Aparicio Barberá, interpretarà:

-Santa Maria del Ripoll de Joan Lamote de Grignón que va ser fundador de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i de l’Orquestra Municipal de València en 1943.Cartell

-Copus Christi de Salvador Giner que es va formar en la Catedral de València amb Pascual Pérez Gascón.

-Marxa fúnebre nº 3 de Attilio Bruschetti (Eminent filòsof i compositor italià que va residir en la nostra Ciutat a principis del segle XX).

-Súplica d’Angel Taverner, enguerí d’adopció i originari de Benigembla.

-Amarguras de Manuel i José Font de Anta, composició que amb el temps s’ha convertit en el “himne oficial” de la Setmana Santa de Sevilla.

 

La Societat Musical “La Nova” dirigida per D. David Penades Fasanar, interpretarà:

-A la memoria de mi padre de Manuel Font Fernández Herranz, escrita en 1899, per aquest compositor malagueny que enguany celebrem el 150 aniversari del seu naixement.

-El Nazareno de Rafael Sanz Mayor, obra composta en el 2008, per aquest compositor xativí, soci de “La Nova”.

-Osanna in Excelsis d’Oscar Valero de Novelda

-Getsemaní de Ricardo DDorado Janeiro. Mort fa 25 anys.

-La Matina d’Abel Moreno Gómez obra mestra d’aquest gran compositor de marxes processionals i que enguany celebrem el 25 aniversari de la seua composició.

 

Per a acabar conjuntament les bandes de les dues societats, dirigides per D. Francisco Moral Ferri, Director del Conservatori Luis Millan de la nostra Ciutat, interpretaren les dues marxes, per a molts mes emblemàtiques de la nostra Setmana Santa:

-Mektub marxa fúnebre composta pel músic guipuscoà Mariano San Miguel Urcelay (1879-1935).

-Mater Mea de Ricardo Dorado Janeiro(Coruña, 1907-Madrid, 1988).

 

RAFA BALLESTER / JUAN ANTONIO CLOQUELL