L’Informador, amb les festes dels nostres pobles

És inqüestionable que parlar del mes d’agost és parlar de la Fira de Xàtiva. Però agost també és el mes on la capital de la Costera celebra la festivitat de sant Feliu, el seu patró, i de la Verge de la Seu, la seua patrona. A més, en molts dels pobles de la nostra comarca aprofiten el bon oratge d’aquestes setmanes estivals per organitzar diferents activitats, com és el cas de Navarrés amb la seua més que afermada Setmana Cultural.

En el cas de Xàtiva, es tracta d’una festa religiosa. En aquest sentit destaca la popular missa i posterior esmorzar en l’ermita de sant Feliu, el rosari a la Verge i la seua processó. L’Ajuntament de Xàtiva aporta el vessant cultural a aquestes celebracions amb dos actes: el festival de bandes i el concert i ronda en honor de la Verge, activitats que compten a l’organització de les dos Societats Musicals locals així com l’Escola de Danses.

El primer, amb diversos formats a la llarg de la seua història, reuneix ara en el Gran Teatre a les bandes de La Primitiva i La Nova. En la vespra de la festa de la patrona la plaça de la Seu acollirà un nou concert, enguany a càrrec de la Primitiva, i la cada vegada més popular ronda a la Verge organitzada per la Escola de Danses de Xàtiva.

Les pàgines centrals d’aquest setmanari estan dedicades hui als patrons de la ciutat, a més de fer un repàs de les diferents festivitats de la zona com és el cas d’Anna, Genovés, Quesa, Bicorp i Navarrés.

A tots ells, els desitgem bones festes!

 

Mª José Pla, regidora de cultura

“El Festival de Bandes té aquesta resposta per la seua qualitat i els actes a la Seu per l’especial fervor per la nostra Patrona”

Quan ens plantem en els últims dies del mes de juliol arriba a Xàtiva una nova edició de ‘El Pòrtic de les nostres Festes’, així com el XLIII Festival de Bandes de Música. Aquestes activitats es nodreixen de cultura, música, dansa… i les principals associacions de Xàtiva d’aquests àmbits són les destacades protagonistes. Mª José Pla ens explica en què consistiran enguany aquests actes.

IMG_1631Què ens pot dir d’aquestes dues activitats tan tradicionals per a Xàtiva?

Són dos actes que es fan en honor dels nostres patrons com són Sant Feliu i la Verge. Són dos actes totalment diferents encara que els uneix la música i el ball que podem trobar en cadascun d’ells i que es troben dins dels convenis culturals de 2013. El primer és el 43è Festival de Bandes, que cada any s’alternen la seua organització les dues Associacions Musicals de Xàtiva i aquest li toca a la Primitiva Setabense pel que ells tancaran l’acte i l’obrirà La Nova.

Quina novetat tindrà aquesta edició?

A més de la tradició de cada any, la seua novetat és que tenim nova Reina de la Fira i noves Dames i elles són les que obrin la desfilada des de l’Ajuntament fins al Gran Teatre on prèviament Cristina Roca imposarà els corbatins a les banderoles de les Associacions Musicals.

D’altra banda, tenim la Ronda a la Verge.

L’acte del 4 d’agost, en honor a la Verge, s’inicia amb un concert d’una hora que també organitza La Primitiva i que és digne de ser escoltat perquè l’espai de la plaça de la Seu et convida a açò. Quan acaba, comença la Ronda a la Verge organitzada per l’Escola de Danses de Xàtiva. Donada la importància d’aquesta Escola, ve molta gent responent a la seua invitació i és una actuació molt cridanera. També tanca aquestes dansades la Reina junt a la seua Cort.

Una vegada finalitza comencen els actes en la Col·legiata.

cartelÉs una tradició que ja està establida des de fa uns 25 anys, encara que la Ronda és molt anterior. És una tradició molt esperada per la nostra gent i el que passa a l’interior és un cant d’albaes, dut a terme per voluntaris de Xàtiva, i tanca la rondalla amb unes danses de l’Escola. És un acte molt íntim i entranyable que sempre omple tots els bancs de la Seu a la 1 de la matinada. Amb açò posem el nostre granet d’arena des de cultura perquè la gent gaudisca de la vespra de la festivitat de la Verge.

Cal destacar la quantitat de gent que es congrega en aquests actes.

Sí, la veritat és que jo com a ciutadana he seguit tots els anys aquests actes. Quant al concert, l’entrada és totalment gratuïta i, en tenir a les nostres dues Societats Musicals, tenim l’èxit assegurat. El dia 4 ens falten sempre cadires, i es queda molta gent dempeus, amb una plaça i una Seu abarrotades.

Particularment, quan arriba un moment d’aquests, ens adonem de la sort que tenim de disposar de dues Bandes de la qualitat que tenen les de Xàtiva.

Són dues Bandes centenàries amb una qualitat musical increïble que es suma a la seua qualitat personal. Col·laboren sempre les dues, s’ajuden mútuament, i parlar amb els seus dos presidents per a demanar-los alguna col·laboració és saber que ens van a donar un sí immediatament. Ells i els seus músics col·laboren molt amb la ciutat de Xàtiva.

Destacar també el gran arrelament que es té en la ciutat amb aquests dos dies.

El Festival de Bandes ho té per la seua qualitat. Cal recordar el punt d’inflexió que va suposar portar-ho al Gran Teatre. Els actes del dia 4 tenen aquesta resposta per l’especial fervor que existeix per la nostra Patrona.

 

CONSULTA EL PROGRAMA XLIII FESTIVAL BANDES DE MÚSICA

CONSULTA EL PROGRAMA CONCERT I RONDA A LA MARE DE DEU

CONSULTA EL PROGRAMA DE NAVARRÉS

CONSULTA EL PROGRAMA DE BICORP

 

Quesa

A Quesa es realitzen les festes en honor al Crist de la Salut, la Divina Aurora, la Verge del Rosari i la Santa Creu. En elles es reuneixen berbenes, processons religioses, els actes esportius (com les partides de pilota valenciana), les cercaviles, cavalcades i retretes, o les festes de “moros i cristians”.

La setmana del 5 a l’11 d’agost suposa la culminació al principal calendari festiu de Quesa i en elles es gaudeix, juntament amb els nostres pobles veïns i tots els visitants d’uns dies de total diversió per a joves i grans.

 

Festes del Crist del Genovés

genoves2Les festes en honor al Santíssim Crist del Mont Calvari de Genovés es celebren al mes d´agost des de fa 38 anys. A l´any 1968 és quan van començar a celebrar-se les festes tal i com les coneguem hui en dia: amb reina, festeres i festers. A més, cal recordar que  en un principi sols hi havien dos festers, un del Crist i l´altre de la Mare de Déu, ja que abans sols hi havia dos dies de festa, i  després van ser quatre els festers: dos del Crist i dos de La Mare de Déu.

Encara que les festes s´anomenen “FESTES DEL CRIST”, hi ha que dir que en realitat el dia dedicat al crist del Mont Calvari es el 6 d´agost; el dia 7 d´agost està dedicat a la Mare de Déu dels Dolors, i el dia 8 d´agost als Sants de la Pedra Abdó i Senent.

També dir que des de fa dos anys, s´ha decidit fer la presentació de les festes un dia fixe al calendari per a sempre, que és el 31 de juliol, així les festes es concentren en una setmana que va del 31 de juliol al 8 d´agost.

 

Anna

Al Barri de les Eres es celebren les festes en honor al Santíssim Crist de la Providència, imatge que presideix l’altar major de l’Ermita, situada al mateix barri i que transcorren del 5 a l’11 d’agost.

Durant una setmana els veïns celebraran revetlles, actuacions teatrals i concerts, entre d’altres actes.