L’Informador amb les festes de Sant Onofre de l’Alcúdia de Crespins

Com cada 12 de juny, la població de l’Alcúdia de Crespins commemora al seu patró Sant Onofre, una festivitat que, com a tantes altres, ha passat a ocupar el gruix de les seues activitats durant el cap de setmana anterior per a una major projecció turística i per el gaudir dels propis veïns.

En el nostre especial d’aquesta setmana, oferim tots els actes que resten encara per realitzar-se durant hui i demà, així com un recull d’instantànies que ens mostren la gran participació que han acollit les diferents activitats ja celebrades.Foto Sant

A més, per a conèixer tota l’actualitat de la festa, hem parlat amb les seues dues veus més autoritzades: Javier Sicluna, alcalde del municipi, i Carlos Borredá, regidor de festes.

Però qui era en realitat Sant Onofre? Aquest venerat personatge va nàixer en l’actual Etiòpia sent fill d’un príncep egipci. Sent xiquet, el seu pare el va llançar a les flames per a provar si era un fill bastard, però Sant Onofre va provar la seua legitimitat eixint il·lès d’elles.

El jove es va criar en el monestir d’Hermòpolis, en la Tebaida Egipciana. D’adult va decidir renunciar als drets principescos que havia heretat i es va apartar de la comunitat per a viure en solitud i allunyat del món.

Va trobar el seu lloc ideal en una cova entre penya-segats, en l’actual Turquia, on va viure durant 60 anys sumit en profundes meditacions. S’alimentava exclusivament de dàtils i bevent aigua. Es conta que un àngel li portava pa diàriament, i els diumenges l’Eucaristia.

Sant Onofre és un sant molt venerat en l’actualitat pels cristians i, així com l’Alcúdia, també és el sant patró de la ciutat de Munic i del principat de Mònaco, així com dels teixidors i dels qui cerquen casa pròpia.

Sens dubte, un exemple extrem de vida contemplativa.

CONSULTA EL PROGRAMA D’ACTES

 

Javier Sicluna, alcalde de l’Alcúdia de Crespins

“Són unes festes molt participatives on tots van a trobar activitats que els satisfacen”

Sin título-1Se segueix apostant per fer unes festes de qualitat a l’Alcúdia malgrat la situació actual. Com estan vivint aquests dies al poble?

Estem fent unes molt bones festes amb els mínims recursos. Açò és possible gràcies a la col·laboració de la Diputació de València i el Patronat València Terra i Mar. Són unes festes molt participatives, pensades tant per a la gent jove com a per als més majors, tots van a trobar activitats que els satisfacen.

Moltes d’elles enfocades a potenciar les zones més típiques del municipi.

Com he dit, participa molta gent i hi ha molta animació al carrer. En els recintes on se centren les activitats: la Plaça Jaume I, Nou d’Octubre i Corts Valencianes, hem preparat diversos actes com la Fira Outlet, el Mercat Medieval o l’animació per als xiquets. S’ajunten uns dies molt bons i espere que tot el món els gaudisca.

Les festes es van canviar de data fa un temps al cap de setmana anterior, un debat en el qual es troben immerses moltes poblacions. Podem dir que la decisió va ser un èxit.

La festivitat se celebra el 12 de juny, però fa uns anys vam traslladar el festiu local al divendres anterior, ajuntant així el cap de setmana les activitats més fortes i culminant el diumenge amb el dia més religiós amb la missa i processó. Açò ha suposat una major participació dels veïns així com una major afluència de visitants de la zona. Tots agraeixen aquest canvi i tenir aquests dies per a estar de festa.

Aquesta festa té diversos actes molt arrelats. Quins destacaria?

Com més importants i reconeguts tenim durant el dissabte l’Entrà i la Subhasta, on els participants vesteixen amb el vestit tradicional i és un moment molt multitudinari. Quan acaba, tenim la Cremà de la Foguera en honor al Patró i després d’ella es fa, durant la matinada, la torrà d’embotit al voltant de les brases.

Finalment, perquè els nostres lectors no s’haurien de perdre aquests dies?

Jo convidaria a tots els veïns de la comarca que vingueren a participar amb nosaltres d’aquestes festes perquè trobaran ambient i animació durant tot el dia i segur que es sorprendan.

 

 

Carlos Borredá, regidor de festes de l’Alcúdia de Crespins

“Seguim apostant per oferir unes festes patronals de primer nivell”

Com es presenten els dies grans de la festa en els que ja estem de ple?Carlos Borreda-fixed

Estem molt centrats en els últims preparatius de les festes patronals que celebrarem els dies 7, 8 i 9 de juny com als seus dies més forts, encara que ja hem celebrat diversos actes durant aquests dies anteriors. Estem tancant la tercera edició de la Fira Outlet, que serà aquest dissabte, com un dels plats més forts d’aquestes festes, així com la dansà del divendres.

Quines novetats podem destacar en aquesta edició?

Tenim una estructura molt similar a la d’altres anys ja que volem seguir amb les tradicions religioses i culturals que caracteritzes les festes de Sant Onofre. Així, podem destacar des de la programació infantil fins a la processó o l’Entrá on ens engalanem amb els vestits típics d’alcudians, o la Outlet que cerca potenciar el comerç local, i que comptarà amb vora 40 establiments.

Cal destacar la quantitat d’actes que hi ha durant aquestes setmanes.

Malgrat la crisi seguim apostant per oferir unes festes patronals de primer nivell. Cal agrair al Patronat de Turisme l’aportació econòmica. Jo convide des de la regidoria a tot el món a participar, siguen tant de l’Alcúdia com de municipis veïns, perquè tenim oci, cultura, esport, festa i religió, per la qual cosa pense que no anem a defraudar a ningú.

A més de passar uns grans dies, supose que el desig de seguir donant la importància que es mereixen aquests actes dedicats a Sant Onofre.

Volem que es coneguen més aquestes festes i que a poc a poc siguen més participatives per part de la gent dels nostres pobles veïns. Creiem que havien caigut en una falta de programació i estem intentant treballar per oferir una major qualitat en el programa d’actes.