Llanera, bressol de l’arnadí

  • El Concurs Nacional de l’Arnadí tancarà, el proper cap de setmana, una completa setmana cultural

Arnadi_1L’Ajuntament de Llanera de Ranes celebra cada any, com és tradició, una nova edició del Concurs Nacional de Arnadí. I ja en van 32. Aquest concurs, que serveix com a clausura al programa cultural que es desenvolupa durant aquestes dates en la localitat, té per objecte la potenciació dels nostres tradicionals plats de dolços com és l’arnadí, i donar-los a conèixer per tota la geografia.

Aquest cap de setmana, i com a principal novetat, té lloc la Fira del Llibre i d’Artesania, que serveix per donar el tret d’eixida a uns dies o no faltaran les xarrades de salut i benestar, una exposició de bolillos i manualitats gràcies a les ames de casa, un concurs de dolços i, per descomptat, es celebrarà el Dia de les Catalinetes. El seu alcalde, Vicente Sanchis, ens ha donat tots els detalls.

 

Vicente Sanchis, alcalde de Llanera

“És una manera de mantenir vives les nostres tradicions”

Comença una nova edició de la setmana cultural.

Des de fa molts anys realitzem una setmana cultural que té, com a remat final, el concurs nacional d’arnadí. És una setmana forta d’activitats, on involucrem a totes les associacions i veïns perquè participen. Al fi i al cap, són uns dies de festa i uns dies de tardor on aprofitem par mantenir les nostres tradicions a l’espera del Nadal.

Com a principal novetat, aquest cap de setmana tenim la Fira del Llibre i l’Artesania.

Així és, és una iniciativa que organitza la Diputació i que s’inaugurarà dissabte a les 11:30 en la Plaça de l’Església, amb diverses activitats programades que completen una fireta artesanal i diferents paradetes amb tot tipus de productes.

Parlem del concurs d’arnadí. En què consisteix?

Es tracta de trobar el millor arnadí dels més de 30 participants que solem tenir cada any. En aquest certamen s’estableixen unes bases en les quals contenen els tipus d’ingredients obligatoris, dimensions de la cassola de fang, etc. El jurat és designat per l’Ajuntament de Llanera de Ranes, i el componen determinades personalitats del món de l’Hostaleria, Gremi de forners, representants de diverses associacions, representants de Diputació de València i Generalitat Valenciana. L’organització i desenvolupament d’aquesta activitat és a càrrec de la Regidoria d’Assumptes Socials que una vegada donada a conèixer les bases d’aquest concurs, estableix la composició dels membres del jurat, així com els premis a atorgar als participants.

poster programa arnadi 2014Malgrat que Llanera siga el bressol d’aquest dolç, tots a la Costera l’hem fet un poc nostre.

Sí, és un plat que ve dels àrabs i que és típic de la Setmana Santa. La seua creació es remunta en èpoques de dejuni i l’abstinència que es feia a la Quaresma, ja que té moltes calories. La capital i el centre neuràlgic de la zona sempre ha sigut Xàtiva, açò ho tenim clar i no ens agrada dir d’on és aquest menjar, sinó preferim dir que és de tots. Això si, Llanera ha sigut un poble on s’ha mantingut aquesta tradició més que en altres llocs, on s’ha anat perdent. Enguany ha sigut la 32 edició del concurs nacional perquè ens agrada seguir recordant la nostra història i posar en valor un plat que s’ha refinat molt i que és exquisit.

Es demostra que Llanera el que vol és seguir amb aquesta tradició.

Així és, aquesta és la nostra intenció ja que sempre hem tingut una participació molt alta i notem que a la gent li agrada i espera aquest certamen. Estem entre els 30 i 40 participants. Sol ser gent del poble, malgrat que l’any passat va venir un xic de Bocairent. També cal destacar que hi ha molta gent jove i, sobretot des de fa uns tres anys cap ací, participen els fills d’aquells que van començar el concurs.

Per què convidaria als nostres lectors a passar aquests dies per Llanera?

Jo els diria que es feren l’ànim de conèixer-nos i de participar. Cada poble té els seus productes i ara parlem d’un producte típic de tots, i que és una forma de mantenir viva la memòria. La participació és gratuïta i el guanyador del concurs rebrà un quadre i 50 euros.