L’oficina d’atenció a les víctimes del delicte s’obrirà a l’inici de 2017

  • Xàtiva es converteix en un referent a les comarques centrals i complementarà els recursos ja existents per lluitar contra la violència de gènere

Xàtiva obrirà, en els primers mesos de 2017, l’oficina d’atenció a les víctimes del delicte. Aquest és el resultat de les gestions que fa ja un any va iniciar l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, amb la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, aprofitant una visita a la ciutat.

Des de la Generalitat es tenia interès en que les poblacions de més de 20.000 habitants, com és el cas de Xàtiva, disposaren d’una oficina d’atenció a les víctimes del delicte ja fora en un espai municipal o gestionat per l’Ajuntament on es fora possible habilitar diversos despatxos, uns espais destinats al treballs de psicòlegs i advocats.

La setmana passada va visitar Xàtiva un responsable tècnic d’infraestructures per estudiar dos espais on podria instal·lar-se l’oficina, sempre en llocs prop dels jutjats, per facilitar les gestions o l’acompanyament.

En aquests moments no es pot confirmar oficialment on se situarà, degut a que l’enclavament idoni es troba baix un conveni amb una entitat d’obra social i, a hores d’ara, falta una confirmació per escrit. Però, degut a la importància d’aquesta iniciativa, no s’espera que hi haja cap inconvenient i les gestions van molt encaminades. En aquest sentit, els informes tècnics són adequats ja que l’obra d’adequació a realitzar no seria molt elevada ni costosa i el lloc està molt proper als jutjats.

A hores d’ara, la Conselleria de Justícia està ultimant l’informe tècnic que donarà el vist i plau a l’espai escollit. Una vegada es tinga aquesta aprovació, s’iniciarà l’expedient que cedirà l’ús del lloc a l’organisme autonòmic per iniciar les actuacions per poder obrir l’oficina. S’estima que comence a funcionar durant el primer trimestre de 2017.

L’Ajuntament de Xàtiva està realitzant, en aquest moment, totes les gestions internes necessàries per agilitzar el procés i donar les màximes facilitats possibles a la Conselleria. Sense anar més lluny, en les darreres setmanes, diverses associacions que feien servir l’espai elegit han estat reubicades en altres seus.

A més, cal destacar que aquest projecte apareix dotat en el pressupost de la Conselleria i ja s’ha fet l’anunci formal per part de la Generalitat de que Xàtiva tindrà al 2017 una oficina d’atenció a les víctimes del delicte.

Aquesta oficina rep ara l’impuls necessari per a la seua obertura. Cal recordar que el Partit Popular la va projectar al 2006 però es va paralitzar la seua gestió i en cap moment va ser dotada pel personal necessari per adequar el seu funcionament. En aquest sentit, l’Ajuntament vol fer les contractacions oportunes per garantir el millor servei i comptarà, mitjançant una partida aportada per la Conselleria, a un psicòleg complementari al planter de Benestar Social, un mediador i un advocat.

En principi, es tracta un espai obert a qualsevol ciutadà o ciutadana de Xàtiva, però sí és cert que aquesta oficina té un elevat registre de casos de violència de gènere. Açò se sumarà al protocol aprovat per part de la xarxa VioGèn, un recurs que complementarà tots els serveis que ofereix la ciutat i que convertiran a Xàtiva en un referent de les comarques centrals en la lluita contra aquesta xacra.

En aquest sentit, cal recordar que els jutjats de Xàtiva acullen molts casos relacionats amb la violència de gènere de municipis de les comarques veïnes i, la proximitat d’aquesta oficina, oferirà una millor atenció a les víctimes.