L’òpera ‘Roderic de Borja’ torna hui al Gran Teatre de Xàtiva

  • S’han millorat diversos aspectes respecte la primera representació, com la incorporació d’un narrador
  • L’obra ha sigut guardonada com una de les 30 millors estrenades a Espanya al 2013

El Gran Teatre de Xàtiva acollirà hui a les 20.30 hores l’òpera sobre el Papa Alexandre VI, estrenada al Gran Teatre en novembre del 2013. L’obra, anomenada “Roderic de Borja” ha estat escrita pel periodista Vicent Soriano i la música composta pel professor Miquel Juan, tots dos xativins.

Amb nous personatges, diferents artistes representant l’òpera, nova escenografia i peces inèdites, s’espera que l’obra tinga parts innovadores per aquells que l’hagen vista i sorpenga als que no varen poder gaudir de la representació en la seua estrena.

Tal i com destaca el propi Soriano, s’han millorat diversos aspectes respecte a la primera representació. S’ha incorporat una obertura i diversos personatges, com un narrador que guia als espectadors per la història en diversos moments. “Estem més il·lusionats que la primera vegada, ja que hem solucionat uns xicotets aspectes que creiem que havien de corregir-se, i ara tenim una obra molt completa. Els xativins tenen que estar orgullosos ja que disposen d’una òpera pròpia” afirmava Soriano.

A més, els autors agraeixen el recolzament i la confiança a Ramón Vila, regidor de Gran Teatre, que al mateix temps ressaltava que “des del primer moment estava totalment convençut que anava a ser un èxit”.

El baríton Boro Giner interpretarà el paper de Roderic de Borja, Kike Llorca serà el trobador i la soprano Charo Rechea interpretarà a Lucrècia Borja. Els xativins Maria Àngels Montell i Rafael Conca seran Isabel i Cèsar Borja, respectivament. I Miguel Amarillo serà el narrador.

A l’escenari, a més, estarà l’Orquestra Salvador Giner de la Societat Coral el Micalet de València, l’orfeó Polifònic de Massanassa, la Coral Giner de la Societat Coral el Micalet de València i diversos actors xativins per representar l’obra. En total, més de 160 persones participaran en aquesta representació que tindrà lloc en valencià, tal i com està feta.

A més, els artistes locals Pepe Castells i Miguel Soro, han estat els encarregats de la realització dels decorats.

Una òpera guardonada com una de les millors obres estrenades a Espanya l’any 2013, que en aquesta edició comptarà amb un llibret realitzat expressament per a l’ocasió, on es trobaran la lletra de l’òpera per poder seguir-la i llegir-la.

 

Vicent Soriano, lletrista

“Intentem plasmar un personatge sensible i molt d’acord amb la seua època”

Quines novetats s’han inclòs en aquesta segona representació després de dos anys?

La més important és la renovació de quasi la totalitat del quadre d’artistes, tant el baríton com la soprano i el debut del xativí Rafa Conca. El paper del Papa estava pensat per a un baríton, mai per a un tenor, com en la primera ocasió. A més hem incorporat una obertura i, per evitar els temps morts entre escenes, també hem inclòs un narrador que contarà el que va passant per facilitar la comprensió per part de l’espectador. Hem aconseguit així augmentar en 10 minuts la durada de l’obra.

Com va començar aquest projecte?

Fa 10 anys vam estrenar al Castell una obra inspirada en un poeta àrab, sent l’espectacle més gran realitzant fins al moment. Quan el vam acabar vam decidir que devíem seguir endavant i ens va sorgir la idea de dedicar-li aquest espectacle al Papa Aleixandre VI. Ens vam posar a treballar, i en aquestes hem estat durant aquest temps, muntant i ajustant fins que vam acabar l’obra fa uns anys. Va ser al 2013 quan ens férem l’ànim de presentar-la a l’Ajuntament per poder estrenar-la. A Ramón Vila, regidor de Gran Teatre, li va encantar la idea.

Una obra que naixia des de cero.

Efectivament, ja siga text com música. És tot nou i és una idea que naix tant de Miquel com meua. Jo vaig començar a treballar amb la lletra, i ell va anar acoblant-li la música.

Va ser nombrada una de les 30 millors obres estrenades a Espanya al 2013. Què suposa aquest reconeixement a nivell personal?

Més que una sorpresa, nosaltres sabíem que havíem realitzat una gran obra. Una òpera escrita en valencià i sobre un personatge tan important i transcendental, que haja obtingut aquest reconeixement significa que s’ha fet una bona feina. Han sigut uns anys de treball constant i és una satisfacció brutal.

Una satisfacció extensible també per als ciutadans de Xàtiva, que poden gaudir d’una obra pròpia.

Així és, ja que és una obra en valencià, sobre un personatge de Xàtiva i feta per dos xativins: Miquel en la música i jo en la lletra. Té que ser un motiu d’orgull per a tots els veïns.

Què es trobarà l’espectador que vaja a gaudir de l’espectacle i no haja vist la representació?

Sobretot hem intentat plasmar un personatge sensible i molt d’acord amb la seua època. Hi ha una llegenda negra en els Borja, una família plena d’enveges, morts, incests… i té molt de fantasia. Els Borja eren uns personatges del Renaixement, i ells van aportar moltíssimes coses a la construcció del nou món i al que som ara. Però nosaltres no volíem fer una obra totalment històrica, pel que hem agafat passatges reials i altres inventats, ja que en una òpera ens podem permetre aquest luxe.

Quins successos maquen l’obra?

L’obra comença amb el naixement d’Alexandre VI, i el presenta sa mare. Després va creixent pels carrers de Xàtiva, té la influència del seu oncle, el Papa Calixte III i arribem a l’època on és nomenat Papa. En el tram final apareix la relació amb la seua filla Lucrecia i acaba amb un cant d’esperances.

Què ha sigut el més complicat del treball per dur-la endavant?

Jo no volia escapar-me massa del que va ser Alexandre VI. Em vaig informar el màxim que vaig poder històricament i, a partir d’ací, em vaig llançar als poemes. Ha sigut molt complicat, perquè acoblar una música, tenint en compte la quantitat de professionals en la música que participen… Hem anat tallant, afegint, eliminant… finalment s’ha quedat una obra de poc més d’hora i mitja i pense que agradarà molt a la gent, ja que és dolça, sensible i humana.

I després de  Xàtiva, quin futur té aquesta representació?

Quan la vam estrenar, vam veure que açò era sols el principi i ara hem de treballar més encara per traure-la fóra de la ciutat. Hem d’intentar portar-la a llocs amb vinculació amb els Borja, o no. Al cap i a la fi és una òpera i una òpera és universal. Recomanaria a tots no perdres al voltant de 160 persones en l’escenari, una orquestra en directe… Serà un goig per a tots.

Encara queden entrades disponibles?

Encara queden algunes i es podran arreplegar una hora abans de l’obra en les taquilles del Gran Teatre amb un preu de 12 i 10 euros.