L’oposició força un plenari extraordinari per demanar la dimissió de Rus

  • PSPV, Compromís i EUPV registren una sol·licitud conjunta per apartar a Rus de l’alcaldia
  • Segons la llei, després d’aquesta sol·licitud hauria de convocar-se el plenari en els pròxims 15 dies

Els grups municipals de l’oposició a l’Ajuntament de Xàtiva acordaren dimecres sol·licitar un plenari extraordinari per tal de demanar la dimissió de l’alcalde Alfonso Rus. Segons la llei, aquesta petició, al estar formulada per més d’una quarta part dels edils, es té que dur endavant en 15 dies des de la presentació de la sol·licitud. Tal i com afirmen des de l’oposició “de no convocar-se, s’incompliria la llei”.

Els portaveus del PSPV-PSOE, Compromís i EUPV volen, d’aquesta manera, que es pose fi a l’actual situació d’anormalitat democràtica que afecta al Consistori xativí. Cal recordar que actualment Rus està suspès de militància en el Partit Popular. L’aparició als mitjans de comunicació d’unes gravacions en que l’alcalde apareixia comptant diners presumptament provinents del pagament de comissions il·legals, així com tota una sèrie d’informacions relacionades amb una presumpta trama de corrupció, ha provocat un escàndol sense precedents que ha alterat seriosament la vida a la ciutat.

Tant els socialistes, com la coalició Compromís i Esquerra Unida han pres aquest acord per resoldre un problema que afecta al normal desenvolupament del govern de la ciutat. A juí dels portaveus municipals dels partits de l’oposició, “Xàtiva necessita més que mai uns governants que es preocupen de resoldre els problemes de la ciutat”.

És per això que creuen que la millor manera de recuperar la normalitat democràtica i d’evitar que el ressò mediàtic d’aquest escàndol afecte al prestigi de la ciutat és que Rus  abandone el càrrec d’alcalde. Segons el text de la sol·licitud “tot això mereix una explicació detallada i, per suposat, en l’àmbit processal s’ha de respectar la presumpció d’innocència. Però l’aparença delictiva dels fets exigeix la presa de decisions i l’adopció de mesures adreçades a preservar el prestigi i bon nom de la institució local i de la pròpia ciutat”.

En la sol·licitud, tots els regidors de l’oposició demanen reprovar la conducta que “ha mantingut en els fets l’alcalde d’aquest Ajuntament i demanar la seua immediata dimissió del dit càrrec així com de la seua condició de membre de la Corporació”. D’altra banda, en cas de que Rus es negue a dimitir, l’oposició vol fer valdre l’actual situació de suspensió de militància de l’alcalde en el Partit Popular. Per això recorden que l’actual llei de règim local  “considera motiu per a passar a la condició de no adscrits als membres de la corporació que hagen abandonat o hagen estat expulsats de la formació política per la que van concórrer a les eleccions” i sol·liciten “d’acord amb la llei i amb el Pacte Antitransfuguisme signat per totes les formacions polítiques presents en esta Corporació, apartar del Grup del Partit Popular de la Diputació Provincial de València a Alfonso Rus i reconèixer la seua condició de membre no adscrit”.

Els portaveus de l’oposició pensen que l’encara alcalde ha de “d’eixar d’anteposar els seus interessos particulars als de la ciutadania i als dels seus propis companys de partit”. A més, reclamen el dret que tenen els ciutadans i ciutadanes de Xàtiva a conèixer les explicacions de l’alcalde sobre aquests “lamentables fets”, en seu municipal i davant els representants del poble elegits democràticament.

Els grups de l’oposició esperen que la resta d’integrants del Grup Municipal Popular “estiguen a l’altura” d’allò que la ciutadania espera dels seus governants i, per una qüestió d’higiene democràtica, aparten a Rus dels seus càrrecs públics.