Mayuba torna a casa

  • La jove de 23 anys ha estat retinguda 98 dies contra la seua voluntat a Algèria per la seua família biològica

Mahdjouba Mohamed, Mayuba, la jove de 23 anys de la localitat del Genovés que ha estat 98 dies retinguda a Algèria, en els campaments de Tinduf, pels seus pares biològics, va arribar dimecres passat a Alacant “cansada” i “molt prima”, però ja lliure. Així ho ha indicat l’alcalde del Genovés, Emilio Llopis, qui ha destacat que la jove està “bé, tranquil·la i serena”. Llopis ha indicat que, de moment, la família no vol fer declaracions i que ha tornat al poble per a descansar.

En l’aeroport de l’Altet la van rebre responsables del Govern. Va ser a Alacant on es va retrobar amb el seu pare d’acollida, Batiste Llopis, i la seua germana Verónica. Al voltant de les 22:30 hores va arribar a la seua llar del Genovés, on l’esperaven familiars i veïns amb la pancarta “Benvinguda a casa, Mayuba”. Especialment emotiva la fotografia amb les seues amigues, promotores de la plataforma que ha anat informant durant aquests mesos de la seua situació, sol·licitant suports per al seu alliberament.

La nit del dimarts va ser la nit decisiva per a aquest desenllaç feliç. Va ser una decisió personal. Al tercer intent, tal com ens ha confirmat el seu pare, Mayuba va demanar a la seua mare biològica el seu passaport amb una excusa i va aconseguir escapar-se. Amb l’ajuda d’un conegut va fugir amb cotxe fins a arribar a la ciutat de Tinduf. Una vegada allí va contactar amb la gendarmeria algeriana i va agafar un vol rumb a Algèria, ja que posseïa un bitllet obert sense data fixa que li havia comprat la seua família d’acollida.

La seua germana, Verónica Llopis, va informar dimecres que el cònsol espanyol a Algèria i personal del Ministeri de l’Interior havien informat a la família que Mayuba havia fugit dels seus raptors i es trobava bé.

La jove va telefonar a la seua família adoptiva poc després de fugir del campament per a comunicar-los que estava en bon estat. El seu pare no ha pogut ocultar la seua alegria perquè “per fi” la jove “ho havia aconseguit” encara que no va respirar tranquil fins que la van comunicar l’hora d’eixida del vol.

 

“Satisfacció” en el Ministeri d’Afers Exteriors

El Ministeri d’Afers Exteriors i de Cooperació ha expressat  la seua “satisfacció” després que la jove Mayuba haja aconseguit fugir dels campaments sahrauís de Tinduf. Una portaveu del departament que dirigeix José Manuel García-Margallo ha manifestat la “satisfacció” del Ministeri per la solució d’aquest cas, després que aquest departament desplegara gestions davant les autoritats del Front Polisari per a aconseguir una ràpida solució a la situació de Mayuba.

García-Margallo es va entrevistar la setmana passada a Madrid amb el representant del Front Polisari a Espanya, Bucharaya Beyun, a qui va traslladar el “màxim interès” del Govern per una “solució ràpida i favorable a la situació” de Mayuba, que té la nacionalitat espanyola. En una nota, Exteriors informava que el Front Polisari, que controla els campaments de Tinduf en el sud-oest d’Algèria, estava “col·laborant intensament en aquest sentit”, per la qual cosa confiava “en una ràpida solució”.

A aquesta alegria s’ha sumat també la Associació d’Amics del Poble Sahrauí de Xàtiva, manifestant “la seua profunda satisfacció” pel feliç desenllaç del segrest, mostrant-li “la més calorosa benvinguda”. Des del col·lectiu afirmen que “conscients que aquest cas ha plantejat el debat sobre tradició i modernitat, volem deixar clar que Mayuba ha sigut retinguda il·legalment per la seua condició de dona i que cap cultura, per molt que estiga basada en la tradició, pot privar de llibertat a un ésser humà”.

El col·lectiu es referma en la defensa dels drets humans, ja que possibiliten una convivència en igualtat i llibertat de totes les persones. És per açò que, per a evitar altres casos similars, insten, d’una banda, a l’autoritat sahrauí, personificada en el Front Polisari, “a actuar decididament i sense excuses en la resolució d’aquests conflictes” i, per una altra, “a les autoritats espanyoles, partits polítics i ONGs a reclamar sense dilació el compliment dels drets humans i de les lleis internacionals”.

Acaba així, després de més de tres mesos, el malson de la jove Mayuba i la seua família del Genovés.