Més de 1000 veïns de 27 localitats assisteixen a les xarrades del COR

Des del passat mes d’octubre, el Consorci per a la gestió de residus ha visitat un total de 27 localitats dins de les accions de la campanya de divulgació que té com a objectiu informar sobre els canvis en el nou model de gestió de residus. Amb aquestes xarrades el Consorci ha atès les peticions que els ajuntaments i altres col·lectius cívics van realitzar per a acollir aquestes trobades, visitant des de les localitats més grans com Xàtiva o Oliva, fins a xicotets municipis com Estubeny o Almiserà. COR té previst continuar realitzant accions de divulgació per als ciutadans, incloses noves xarrades en els municipis que ho requerisquen.

De les xarrades realitzades, COR ha fet balanç amb les qüestions més significatives de les trobades, com a assistència, principals dubtes, qüestions més comunes, etc. Així, quant a l’afluència de veïns, ha anat creixent significativament amb el pas de les setmanes. En el seu conjunt, més d’1.000 veïns han assistit a aquestes xarrades orientades a explicar les normatives europea, nacional i autonòmica que han propiciat el canvi en la gestió dels residus urbans. Per comarques, La Safor ha sigut la que major nombre de xarrades ha demandat, 17 localitats, seguida de La Costera amb 6 visites i La Canal de Navarrés i la Vall d’Aiora-Cofrents amb trobades en 2 municipis en cadascuna.

Reunió a Estubeny en febrer d'aquest any.
Reunió a Estubeny en febrer d’aquest any.

Una de les parts més importants de les trobades i que més s’han valorat per part dels veïns, ha sigut l’espai dedicat al debat i la resolució dels dubtes dels assistents, ja que gràcies a elles s’han pogut solventar els dubtes entorn del nou servei del Consorci. Entre els temes que major nombre de preguntes han generat estan: el cost del rebut pels serveis que ara presta el Consorci en cadascuna de les localitats; per què l’antiga taxa de l’ajuntament es divideix en dos rebuts un de municipal i un altre de COR; com es calcula què ha de pagar cada unitat fiscal (des dels habitatges a les activitats laborals) per què ha de pagar el rebut el segon habitatge o com les localitats poden influir per a reduir el preu del rebut. Així mateix, els canvis en la nova gestió de residus; les infraestructures associades al Pla Zonal: planta de transferència i la futura planta de Llanera de Ranes o el caràcter públic del COR han sigut uns altres dels aspectes que major nombre de preguntes ha generat en les xarrades informatives.

El president del Consorci, Vicente Parra i la interventora de COR acompanyats pels alcaldes i representants municipals, han sigut els encarregats de realitzar aquestes trobades i d’atendre personalment als veïns. Segons el President “les xarrades han sigut una acció molt positiva, ja que ens ha permès explicar als veïns de primera mà i amb total transparència la necessitat d’assumir els canvis en la gestió dels residus i, al mateix temps, rebre directament els seus suggeriments i resoldre els seus dubtes”. En aquest sentit, Parra ha explicat que “algunes de les qüestions que els veïns han plantejat en les trobades estan ja sent estudiades pels tècnics ja que ens poden ajudar a millorar, per exemple, els barems per a certes activitats com les oficines, despatxos professionals o garatges que generen pocs residus urbans o ho fan de forma estacional, etc.” Per al president, les reunions han possibilitat que els assistents “comencen a conèixer-nos com una solució per a fer front a les obligacions que ens arriben des d’Europa per a modernitzar el tractament i eliminació de les més de 136.000 tones de residus que generem els més de 300.000 veïns de les 93 localitats de l’àrea d’influència de COR”.