“Més de 27.000 peregrins han visitat la Seu en aquest Any Jubilar”

Amb el final del 2013 finalitza també l’Any Jubilar que durant aquests mesos ha portat a la Seu de Xàtiva multitud de pelegrins. Hem fet balanç amb l’abat Arturo Climent, que ens ha mostrat la seua satisfacció.

Conclou l’Any Jubilar, concedit pel papa Benet XVI amb motiu del 600 aniversari des de que va ser erigida com a Col·legiata pel papa Benet XIII en 1413. Quin balanç fa d’aquest període?

Ha vingut moltíssima gent a compartir aquest Any Sant amb nosaltres, per la qual cosa jo, a nivell personal, estic molt content i satisfet. Hi ha qui ve en pla turístic i uns altres pel Jubileu. Hem tingut una assistència de27.200 peregrins, únicament participant en l’Any Jubilar, sense quantificar als turistes. La gent sap que Xàtiva té un atractiu especial i aprofita aquest Jubileu per a estar en la ciutat.

Perquè és tan important l’Any Jubilar?

Es tracta d’un regal espiritual que concedeix solament el Papa mitjançant la penitenciària apostòlica. És un any de misericòrdia. Açò és concedeix per un esdeveniment especial, en aquest cas perquè la Col·legiata compleix 600 anys. Per açò, jo ho vaig demanar a Benet XVI a través de l’Arquebisbe de València i se’ns va atorgar. Amb ell beneficiem a aquells que vulguen purificar la seua vida. Consistia en peregrinar a la Col·legiata i per a aconseguir la indulgència plenària, les condicions de l’Església era: penitència, confessió, resar per les intencions de l’Església i la visita a la Seu. Nosaltres vam instituir quatre estacions dins del temple: pila baptismal, capella dels màrtirs, capella de la Comunió i l’Altar Major. En cada lloc hi havia que fer una estona de plegaria, abans del signe de misericòrdia, fent un donatiu per a les persones més necessitades. Però el més important no és aquest rite, sinó l’encontre amb Jesucrist.

Com es presenta aquest 2014 a nivell religiós?

Ara entrem ja en el temps ordinari. Tenim encara algun acte pendent del Jubileo, com la presentació de dos llibres i un acte homenatge a l’abat Pla en el centenari de la seua mort. El més important ara és que no ens anem a inventar-nos res, sinó anunciar l’Evangeli que sempre és nou per a tots.