“Som d’ací, vivim ací i no canviarem diners per mala vida. La Planta és molt positiva per a Llanera”

Seguim amb la nostra secció on entrevistem als alcaldes de la nostra zona, i en aquesta ocasió, i aprofitant la seua setmana de festes, ens hem desplaçat fins a Llanera de Ranes per parlar amb Vicente Sanchis. Aquest any compleix 10 anys ja en el càrrec i per aquest motiu hem volgut fer un balanç de tot aquest temps per conèixer en què ha canviat la localitat.

Per a la gent que no el coneix, conta’ns quants anys porta ja al món de la política.

En l’alcaldia de Llanera porte ja 10 anys, dos legislatures i aquesta primera part de la tercera. En política estic molts més, ja que abans vaig estar 8 anys com a portaveu de l’oposició. Així, quan finalitze aquesta tercera legislatura, portaré ja una vintena d’anys dedicat al meu poble.

A nivell personal, que suposa per a vostè dedicar-se a fer política per a Llanera?

És una situació nova que et canvia la vida ja que estem parlant d’un poble molt xicotet i açò fa que estigues les 24 hores pendent de totes les coses que poden sorgir. Tinc un equip de govern que em recolza i m’ajuda, però així i tot sempre has d’estar pendent del que passa al poble. Aquest càrrec respon a una vocació de servir al ciutadà i als nostres veïns i la veritat és que quan comences a entrar en aquest món sí que notes un canvi en la teua vida.

En què ha canviat Llanera en aquesta dècada de govern de Vicente Sanchis?

Des de que jo vaig entrar a alcalde el poble sí que ha tingut uns canvis significatius que ens han fet evolucionar i créixer. Gràcies als diferents alcaldes, quan vaig entrar em vaig trobar amb un Ajuntament sanejat, una situació molt important i que he de destacar ja que ens ha permès ananr fent coses. Sempre ens hem basat en els programes electorals amb els que ens hem presentat. Així, en la primera legislatura vam renovar la casa del metge, el consultori, un edifici que data del any 57 i també vam finalitzar el polígon, una zona ja molt consolidada. En el segon període vam fer el nou col·legi i en aquests moments tenim un centre de primer nivell. En aquesta tercera legislatura estem ampliant el cementiri, i mentre hem anat realitzant una zona verda junt al col·legi, un lloc que també serveix per a traslladar diversos actes de les festes. A més, s’han obert dos PAIs que tenim al nostre abast ja que ens havíem quedat sense sòl urbanitzable. Tot açò, junt a les noves millores i avanços que ens porta la vida, ens han fet evolucionar fins al que som hui.

Ara que estem a meitat d’aquesta tercera legislatura, supose que estarà sent una etapa molt marcada per la crisi econòmica.

Sí, tots els ajuntaments ho estem passant molt mal ja que no ens arriben els ingressos d’abans. Nosaltres vam conèixer l’època de la construcció i ara ja no tenim aquesta entrada de diners i ens hem tingut que prémer el cinturó. Les subvencions s’han rebaixat molt i un poble menut com aquest viu d’açò. Afortunadament, la font d’ingressos que més ajuda a municipis com Llanera és la Diputació, i a data de hui és la institució més sanejada que hi ha, que paga a 90 dies i que ens respon per ajudar-nos en tot el que estem fent.

I com es planteja aquests dos anys que resten per finalitzar aquesta etapa política?

En aquests dos anys volem consolidar les obres que tenim en marxa, com l’ampliació del cementiri. La primera fase ja està feta i el volem deixar totalment acabat i adequat. Després, depenent de les diverses línies de subvenció que ens arriben des de Diputació, ja anirem millorant els camins rurals i intentarem millorar les infraestructures del poble que es troben deteriorades, endreçant així poc a poc Llanera amb els recursos que tenim.

Els últims mesos el poble de Llanera està en boca de tots degut a la Planta que està previst que s’instal·le ací. Quina és la postura de l’alcalde en tot açò?

La meua opinió, així com la de tot l’equip de govern, és que des del primer moment vam veure que aquesta planta era una cosa positiva per al municipi. Amb aquest infraestructura ens entraran uns ingressos indirectes i es crearan molts llocs de treball per als veïns. Per aquest motiu hem estat recolzant el projecte, sempre que es realitze dins del que marca la llei i amb totes les mesures de seguretat absolutament complides, tal i com està previst al projecte. Nosaltres som d’ací, vivim ací i no anem a canviar diners per mala vida, però després d’estudiar el projecte vam arribar a la conclusió que era una cosa molt positiva per a Llanera i per aquest motiu ho recolzem des de primer moment.

Canviant de terç, ens trobem immersos en els dies grans de Llanera.

Sí, unes festes on desgraciadament no tenim festers per a aquesta edició. Per a la regidoria de festes, el nostre objectiu era realitzar unes festes dignes on mantenir les tradicions i anar innovant. Cobrim una setmana d’actes tant lúdics com religiosos, la principal base de les festes ja que les dediquem al Crist, a l’Aurora i a Sant Joan. Volem donar participació i que tots els veïns se vegen representats en tots els actes que realitzem.

Quins actes són els que més destacaria?

Vam començar el passat diumenge amb la Baixada del Crist de l’Ermita. A partir d’ací vam tenir un seguit d’actes que s’iniciaren dilluns amb un parc aquàtic per als menuts així com una actuació de la Banda Jove. Dimarts l’hem dedicat a un sopar per a tot el poble i la posterior festa de l’espuma, on van participar unes 600 persones. Dimecres tenim un concert de la Banda de Llanera, un acte que al poble agrada molt. Dijous estan les paelles junt amb una discomòbil, divendres està la despertà, el rosari de l’Aurora, la missa, l’ofrena i la processó, acabant el dia amb la nit de ‘varietets’. Dissabte és el nostre dia gran amb la Pujada del Crist, amb la processó i el castell. Per a tancar les festes tenim un ball de disfresses i l’Orquestra Montecarlo. Són unes festes on mantenim la qualitat de tots els actes però que, degut a la situació en la que estem, hem tingut que retallar un poc. Els anys de portar tres orquestres ja han passat i esperem que l’any que ve que sí hi han festers poder oferir unes festes diferents.

Per últim, sempre acabem aquestes entrevistes amb els alcaldes amb la mateixa pregunta: veurem a Vicent com a candidat al 2015?

Pense que encara és prompte per a dir que sí o que no. Sincerament, no m’ho he ni plantejat. Quan una persona passa ja dels 60 anys no saps que va a portar-li la vida i crec que encara hi ha que esperar. Jo tinc la il·lusió i les ganes de treballar, però tot dependrà de molts factors, com l’opinió del meu equip de treball que m’acompanya des de que vaig arribar.