Objectiu: Recuperar Santa Marta

Un nodrit grup d’hostalers de Xàtiva, entre els quals estaven Els Patiño, Jesús Terol del Palasiet i president de l’àrea en Adexa, José Manuel de Pebre Negre, Casa Javi… es reunien el passat dimecres 9 de gener per intentar recuperar una antiga tradició xativina.

IMG_8492

I és que el proper 29 de juliol es celebra la festivitat de Santa Marta, la patrona dels hostalers i per això, es vol aprofitar l’ocasió per commemorar els 25 anys de la celebració d’aquesta festivitat entre els integrants d’aquest sector a Xàtiva.

Aquest grup d’amics volen refrescar la memòria i celebrar aquest acte que servia per unir aquests hostalers a l’antic Setabense, actual Pebre Negre, on es congregaven més de 300 persones. Un dia en què es tancaven els bars a la vesprada i s’ajuntaven tots per carregar-se d’energia i de bona dosi d’il·lusió per afrontar un any més.

Aquesta iniciativa, tal com coincideixen tots ells, té l’objectiu de “recuperar la unió, el dia de festa i de tornar-nos a involucrar” encara que Vicente Patiño remarca que “tal com estava en aquesta època pense que és impossible que torne”.
IMG_8502 No obstant això, sempre és bonic reforçar aquesta unió sobretot en aquests temps on és més necessari encara compartir opinions. “Tenir més contacte és necessari tot i que pense que fer una festa tan altruista com es feia abans, on es tancaven tots els bars de Xàtiva, és molt difícil a dia de hui”, va reconèixer Patiño. Aquest hostaler xativí va ressaltar que de poder tornar 25 anys enrere en el temps rescataria “la unió entre els hostalers i la familiaritat, perquè tots érem amics”.

Per la seua part, Jesús Terol, president de l’àrea d’hostaleria i restauració de Adexa, i un dels impulsors d’aquesta iniciativa va afirmar que “tot el que siga per ajuntar-nos i per sumar ara mateix és bo” i va remarcar que siguen els més veterans del sector els que potencien la iniciativa perquè “ells són els que coneixen aquesta festa i són els que ens han d’introduir”.

 

Vicente Patiño, reconegut hostaler de Xàtiva.

“Qui porta dins l’hostaleria no la pot oblidar”

– Trobes a faltar aquesta feina a nivell professional i a nivell del sector?
Sí, l’hostaleria és una cosa que el que la porta dins no la pot oblidar. Per a mi és una cosa molt bonica i molt senzill, el que passa és que avui en dia no hi ha tants.

– ¿Quines diferències trobes entre hostalers i “els que proven sort”?
Hui ja hi ha menys. Hi havia una època que el més fàcil era muntar un bar. Era una eixida fàcil.

-Aquesta iniciativa té com aIMG_8513 objectiu recuperar la unió, el dia de festa… Són coses que hui es posen sobre la taula perquè es torne a celebrar?
Tal com estava en aquesta època pense que és impossible que torne, però clar que es pot fer alguna cosa.

 

-És bonic reforçar aquesta unió sobretot en aquests temps on és més necessari encara compartir opinions.
Sí, tenir més contacte és necessari. Encara que jo pense que fer una festa tan altruista com es feia abans, on es tancaven tots els bars de Xàtiva, és impossible.

-Si pogueres tornar 25 anys enrere, què rescataries d’aquesta època?
La unió entre els hostalers i la familiaritat, perquè tots érem amics.

– Què els aconsellaries a la nova generació en el sector?
Simplement que mimen al seu client.

 

Javi, gerent de Casa Javi.

“L’objectiu era unir el gremi”

– Com era aquesta celebració fa uns anys?
Era una manera de celebrar la nostra patrona de l’hostaleria. Nosaltres ens reuníem, anàvem de bar en bar amb una carrossa i finalment fèiem un sopar de gala al Setabense. Era una festa familiar, on participaven també els nostres fills.

-Unió, l’objectiu en el qual tots coincidiu.
Exacte, l’objectiu era unir el gremi. Ens reuníem unes 300 persones i era una festa molt bonica.

– L’objectiu de la reunió d’avui és tornar a incentivar aquesta festa?
Sí, intentar tornar a celebrar allò. Partir d’alguna cosa i tornar-nos a involucrar.

 

Jesús Terol, president de l’àrea d’hostaleria i restauració d’Adexa i gerent de Palasiet.

“Tot el que siga per sumar en aquests moments és bo i necessari”

-Com a president de l’àrea IMG_8515d’hostaleria i restauració d’Adexa, eres un dels impulsors de la unió i que hi haja més inclinació professional. Què et suposa aquesta festivitat?
Tot el que siga per ajuntar-nos i per sumar en aquests moments és bo i necessari. Pense que és una iniciativa molt bona i que deguem recolzar.

– No et sembla simptomàtic que siguen els més veterans els que potencien aquesta iniciativa?
Ells eren els únics que ho van viure i són els que ens poden donar una empenta i animar-nos a seguir per aquest camí.

-Quin nivell d’hostalers veus a Xàtiva?
Jo pense que tenim un nivell molt alt, però em quede amb els de tota la vida, que són molt bons.