Ontinyent, ciutat universitària

  • Jorge Rodríguez incideix en què “Ontinyent vol més universitat” i avança que s’està treballant per a que el quart grau estiga en marxa esta mateixa legislatura
  • El rector Esteban Morcillo destaca la millora que ha suposat el nou edifici i confirma que la UV “aposta perquè el Campus d’Ontinyent seguisca creixent en titulacions

La Universitatde València (UV) inaugurava el passat divendres al Teatre Echegaray el curs acadèmic 2015/2016 a Ontinyent, un nou any acadèmic en el qual destaca per ser el primer en què comencen les classes amb el Campus ja unificat en el nou edifici que es posava en marxa amb el passat curs ja encetat. Un curs al qual, tot i tenir encara recent la consecució i posada i funcionament d’una tercera titulació (Ciències de l’Educació Física i l’Esport, que se suma a Administració i Direcció d’Empreses i Magisteri), ha estat present el desig de seguir creixent, posant-se fins i tot ja l’objectiu d’assolir una quarta titulació.

Així ho expressava a la seua intervenció l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, que davant un públic format per representants polítics, empresarials, professors i alumnes universitaris i veïns en general, incidia en què “Ontinyent vol més Universitat”, i la Fundació Campus Ontinyent s’ha marcat al respecte un full de ruta “ambiciós però realista”: s’està treballant en la posada en marxa d’una càtedra d’innovació i una titulació de postgrau vinculada al sector agroalimentari que unirà per primera vegada la Universitat d’Alacant i la Universitat de València, i, afegia, “tenim com a objectiu posar en marxa un quart grau mes en esta legislatura, que suposarà no sols l’ampliació de l’oferta universitària sinó la definitiva consolidació d’aquest projecte”.

P10009985Abans, l’alcalde repassava el camí recorregut per la Universitat a Ontinyent des de la tardor de 2011, “quan començàrem este profitós viatge” i on, cinc anys després, “el balanç que podem oferir resulta estimulant i ens indica que per damunt de tot l’únic camí cert és el que conjuga el treball i la unitat, dos elements que han estat indispensables perquè ara pugam assegurar que el projecte universitari d’Ontinyent és un èxit col·lectiu”.

Per la seua part, Esteban Morcillo destacava que al nou curs “ja estem vivint la realitat del nou aulari, modern i amb mitjans tecnològics, un gran avanç i una resposta al compromís que teníem amb el Campus d’Ontinyent, com també ho era la tercera titulació que ja està implantada”. El rector, assenyalava que aquest context, afegir a les nombroses activitats que desenvolupa la UV  ací a banda dels estudis oficials, permet dir que Ontinyent hui és no sols una ciutat universitària de ple dret, sinó un Campus molt actiu de la Universitat”. Quant al quart grau, Morcillo assenyalava que “encara es prompte per tenir tancada una titulació concreta, però el que sí està clar és que seguirem apostant perquè el Campus d’Ontinyent creixca en titulacions”.

Pel que fa al president de Caixa Ontinyent, Antonio Carbonell, ressaltava l’esforç de la Universitat i dels patrons de la Fundació, entre els quals es troba l’entitat financera. “La Fundació Universitària és un projecte molt destacat de l’Obra Social de Caixa Ontinyent, amb més del 50% dels fons destinats en matèria d’educació, un esforç que realitzem amb satisfacció perquè els joves són el futur”. Carbonell s’adreçava a l’alumnat per remarcar el fet que en aquest nou curs “la Universitat de València inicia el curs amb 1.200 alumnes a Ontinyent, amb totes les places cobertes als 3 graus i a Unisocietat. Els alumnes teniu premis, beques i moltes activitats promogudes per la Fundació Campus Ontinyent, que està molt compromesa amb vosaltres, aprofiteu les oportunitats que teniu per davant”, manifestava.

L’acte incloïa també la conferencia magistral impartida pel veterà periodista Julián Garcia-Candau, que la seua conferencia “El llenguatge al periodisme esportiu” feia un repàs històric de l’evolució del vocabulari esportiu als mitjans de comunicació a les últimes dècades, donant detalls d’aspectes com els anglicismes, els símils bel·licistes introduïts durant la postguerra, així com les errades lingüístiques que perviuen fins convertir-se en paraules reconegudes i habituals.

 

Jorge Rodríguez, alcalde d’Ontinyent

“El nostre pròxim objectiu és aconseguir la titulació d’Infermeria”

Un any més arriba a Ontinyent la inauguració del curs universitari, com sempre un acte molt especial.

Sí, un acte especial i a més en un any en el que iniciem una nova legislatura i per on, per una banda podem donar compte de tot el que es va fer al llarg dels darrers quatre anys: des del nou edifici fins la implantació del quart grau, el de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport. S’obrin les portes a noves expectatives i a nous reptes amb l’objectiu d’aconseguir molta més universitat per Ontinyent.

Alguna novetat destacable per aquest curs?

És el primer curs on s’ha agrupat a tots els estudiants en un nou edifici. Sabem que aquesta és una de les reivindicacions històriques de la nostra ciutat, ja que estaven dividits entre els barris del Llombo i de Sant Rafael. La principal novetat és que, gràcies a la inversió de més de 3 milions d’euros, la més important que vam obtenir d’una institució pública al llarg de l’anterior legislatura, hem aconseguit que tots els estudiants universitaris estiguen ubicats a un mateix edifici. Estem consolidant cada vegada més aquest projecte de ser una ciutat universitària. La segona novetat és que ja hem iniciat el treball per aconseguir una quarta titulació que, per a nosaltres suposaria, per una banda ampliar l’oferta d’estudis universitaris a Ontinyent i, per altra, que jo considere més important, consolidar de manera definitiva el nostre projecte universitari.

En quin moment es troben aquestes negociacions?

Estem començant a negociar i a estudiar les possibilitats i quines podrien ser les titulacions amb les que podríem comptar en un futur. Hem tingut ja una primera reunió junt al president de Caixa Ontinyent i el rector de la Universitat de València

Quines titulacions es barallen?

Sabeu que la que s’ha barallat sempre i és la favorita és infermeria. A més, és la que més nombre de peticions té. Aquest seria l’objectiu, però no desdenyem cap altra titulació i estem oberts al que puga ser.

Estem parlant a curt o a mitjà termini per a la seua implantació?

Per nosaltres realment és un repte de legislatura. Som conscient de que aquest és el segon anys que comptem amb Ciències de l’Activitat Física i l’Esport i que la primera promoció encara tardarà dos anys en eixir… Ens agradaria tractar de fer coincidir amb la implantació d’eixa nova titulació amb la creació d’una quarta.

 

Esteban Morcillo, rector de la Universitat de València

“Ontinyent és una ciutat universitària de ple dret”

Comença el curs universitari a Ontinyent, una seu que cada any té novetats.

Aquest nou curs està vivint una realitat com és la del nou aulari. Un edifici modern, dotat amb avanços tecnològics i on es pot realitzar una docència a un nivell absolutament semblant al que pot tenir qualsevol estudiant al campus de València. Aquest és el principal avanç, fruit d’un compromís que com a rector teníem amb el campus d’Ontinyent. La Universitat en aquesta ciutat ha crescut, s’ha consolidat, i té que albergar noves possibilitats. Hi ha que recordar que, a més, la Universitat du a terme diverses activitats esportives, culturals, exposicions, cicles de conferències… Pense que es pot dir que hui Ontinyent és una ciutat universitària de ple dret.

L’alcalde parlava de negociacions per implantar infermeria.

Crec que encara és prompte per tenir tancada una titulació concreta. El més important és visualitzar el compromís de la Universitat de València en continuar apostant perquè el campus d’Ontinyent cresca en titulacions. Òbviament és raonable que siguen titulacions amb demanda i projecció social. En aquest sentit, Infermeria seria una d’aquestes possibilitats ja que Ciències de la Salut sempre és ben visualitzada per la societat. Però en aquest sentit hem de tenir un tarannà obert, hem d’estudiar-ho, fer informes de viabilitat… A la universitat pública estem vivint una situació de reducció pressupostària molt important que, en el cas del professorat, suposa una taxa de reposició imposada pel Ministeri que no ens permet créixer en determinades titulacions. El més important és seguir apostant i potenciant el principal campus extern a l’àrea metropolitana de València, que representa la nostra aposta per les comarques i per una societat molt dinàmica.  A més, cal seguir potenciant estudis de postgrau i iniciatives compartides amb altres universitats.