Ontinyent comença 2020 amb una “bonificació verda” del 50% als principals impostos per potenciar l’autoconsum energètic

  • L’aposta del Govern ontinyentí per la sostenibilitat inclou l’entrada en vigor del bus urbà gratuït, la zona blava gratuïta per als vehicles “zero emissions” i bonificacions a la implantació de sistemes d’energia solar

Ontinyent comença l’any amb una forta aposta per la sostenibilitat a través d’un extens paquet de mesures d’acció municipals. Des d’aquest 1 de gener, els dos principals impostos que recapta l’Ajuntament d’Ontinyent, l’Impost de Bens Immobles (IBI) i l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) tene una nova “bonificació verda” del 50% que potencia l’ús d’energies renovables a la indústria, comerç i particulars.  L’aposta del Govern ontinyentí per la sostenibilitat inclou l’entrada en vigor del bus urbà gratuït, la zona blava gratuïta per als vehicles “zero emissions” i bonificacions a la implantació de sistemes d’energia solar.

L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, incidia en què “la reducció d’emissions i la lluita contra el canvi climàtic va més enllà de les competències d’un Ajuntament, però independentment del que facen les administracions superiors, no anem a quedar-nos de braços creuats i sí a actuar de manera transversal des de totes les àrees, tractant a més d’ajudar a l’economia de les nostres indústries, comerços i població en general”, manifestava.

Així, pel que fa a les bonificacions d’impostos que entren en vigor amb el nou any, i que repleguen i amplien aspectes plantejats per les patronals empresarials Ateval i Coeval, suposaran bonificar al 50% estos impostos a aquelles indústries, comerços i particulars als quals s’instal·len sistemes d’aprofitament tècnic o elèctric de l’energia solar, i que produisquen a partit d’aquesta un mínim d’un 20% del seu consum energètic, durant un període màxim de 4 anys posteriors a la instal·lació.

La regidora d’Hisenda, Natalia Enguix, explicava que si bé altres municipis ofereixen bonificacions semblants, “pocs arriben a un 50%, que és el màxim legal permès, i no ens consta cap en municipis menors de 50.000 habitats a la Comunitat Valenciana”. A més s’introdueix una bonificació al 95% l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO), també la màxima permesa per la llei, que afecta a les obres necessàries per a la implantació de sistemes d’aprofitament d’energia solar.

 

Bus gratuït d’accés lliure sense tiquets ni abonaments

També des de l’1 de gener entra en vigor la prestació del servei de bus urbà de manera totalment gratuita i universal, sense necessitat de tiquets ni abonaments, una acció que les regidores de Transport, Inma Ibáñez, i Medi Ambient, Sayo Gandia ,coincidien en destacar com a “un important pas en la promoció de l’ús del transport públic enlloc dels vehicles privats, que afavoreix la reducció de les emissions de gasos. A més a més, afegien, “hi ha altres avantatges com la reducció de la contaminació acústica o la potenciació de l’autonomia dels més joves i els més majors”, assenyalaven. La novetat del transport gratuït s’aparellarà als propers mesos a la realització de diverses millores en la prestació del servei i les seues condicions.

Finalment, altra de les mesures que entren en funcionament en esta línia és la gratuïtat de la zona blava per als vehicles catalogats com a de “zero emissions” per la DGT (vehicles elèctrics de bateria; vehicles elèctrics d’autonomia ampliada, vehicles elèctircs híbrids endollables amb una autonomia mínima de 40 kms o vehicles de pila de combustible). La resta de preus de la zona blava es mantindran congelats un any més.

L’alcalde d’Ontinyent incidia en què “lluitar contra el canvi climàtic des de qualsevol àmbit ja no és una opció, hem de contribuir a escala local amb el nostre granet de sorra i anem a fer-ho cada volta més, perquè amb xicotets gestos també podem ajudar a canviar el món”, concloïa.