Ontinyent declararà 2016 com “Any Gomis” en homenatge a l’autor del primer himne oficial d’Espanya

  • Es programarà un any cultural en el 225 aniversari del naixement del considerat com l’artista ontinyentí més destacat de tots els temps 
  • Jorge Rodríguez destaca que “aquest aniversari és una oportunitat única per posar en valor i difondre la memòria del nostre artista més universal”

El Govern d’Ontinyent, a proposta de l’Alcaldia, presentarà una moció al Ple de l’Ajuntament per a que es declare, oficialment, l’any 2016 com “Any Gomis”. Es farà en record del 225 aniversari del naixement del músic i compositor ontinyentí Josep Melcior Gomis, autor de “l’himne de Riego”, primer himne oficial d’Espanya, i reconegut com l’artista més universal que ha tingut la ciutat al llarg de la seua història.

En paraules de l’alcalde Jorge Rodríguez “tenim l’obligació de ser transmissors de la nostra història i de la nostra cultura a les noves generacions. El 225 aniversari del naixement a Ontinyent del músic Josep Melcior Gomis és una oportunitat única per recuperar la seua memòria, per posar-la de nou en valor i, sobretot, per donar-la a conèixer a tota la població, des dels xiquets fins els majors”.

La moció es farà efectiva a la propera sessió plenària, la darrera de l’any, que se celebrarà el XXX de desembre. L’Ajuntament d’Ontinyent té la intenció de crear tota una programació cultural diversa i dirigida a tots els segments de la población i que al llarg de tot l’any 2016 girarà al voltant de la biografia i l’obra de Josep M. Gomis.

El músic Josep Melcior Gomis va nàixer a Ontinyent el 6 de gener de 1791 i està reconegut com un dels principals exponents de la música romàntica europea. Sens dubte la seua transcendència popular està identificada per ser autor de l’anomenat Himne de Riego, que va estar declarat l’any 1822 primer himne d’Espanya pel monarca Ferran VII. Posteriorment la peça musical va ser proscrita, com el seu autor que va tindre d’exiliar-se a França per salvar la vida. Durant la II República, entre 1931 i 1939, l’Himne de Riego va estar recuperat com a senya d’identitat espanyola del règim democràtic.

Però la transcendència de Gomis va més enllà de l’autoria de l’Himne de Riego. La seua vida està marcada per la seua ideologia liberal. Defensor de la Constitució de 1812, la primera carta magna que van tindre els espanyols, va fugir l’any 1823 per no tornar mai més. La seua vida i la seua obra musical es van desenvolupar tant a París com a Londres. Protagonista d’una vida romàntica i extremada va patir la fam i la misèria dels refugiats, i a poc a poc va poder anar obrint-se pas amb les seues creacions musicals.

Amic i coetani de grans figures de la música com Rossini, Berlioz o Liszt, la gran ambició de Gomis sempre va ser arribar a triomfar en l’Òpera. ‘Aben-Humeya’, ‘Le Diable a Seville’ i ‘Le Revennant’ són les obres que més èxit aconsegueixen. Algunes d’elles arriben a representar-se a diversos teatres de tot el món. El mateix govern francés el va distingir amb la Legió d’Honor, el màxim reconeixement per la seua tasca artística.

Paral·lelament Gomis va ser l’autor d’un Mètode de Solfeig per tal d’iniciar en l’aprenentatge musical que va suposar tota una revolució pedagògica al seu moment ja que proposava l’ensenyament del cant i del solfeig amb una perspectiva innovadora. El músic va morir al mes de juliol de 1836 i la seua tomba es troba al cementiri de Montmartre, a París.

Jorge Rodríguez afegia que “creem que és una ocasió immillorable per involucrar-se en un projecte de ciutat, una iniciativa que a tots ens ha de fer sentir-nos orgullosos per haver tingut un personatge tan il·lustre com Gomis”, concloïa.