Ontinyent elabora una guia amb 38 activitats socioeducatives gratuïtes

  • El regidor d’Educació presenta als centres educatius un document que també podrà ser emprat per associacions i grups per a fer visites organitzades

L’Ajuntament d’Ontinyent, a través del seu Departament d’Educació, ha procedit a la elaboració d’una guia d’activitats socioeducatives a realitzar al municipi amb caràcter gratuït. Es tracta d’una iniciativa inclosa al projecte “Ontinyent, Ciutat Educadora” que inclou inicialment informació de 38 activitats amb caràcter gratuït i molt diverses, “perquè una ciutat educadora ha d’integrar totes les àrees”, explicava el regidor d’Educació, Pepe Pla, qui lliurava hui el document a representants dels diferents centres educatius de la ciutat.

El regidor, que felicitava els tècnics del Departament d’Educació per la tasca realitzada per elaborar la guia, explicava que tot i que aquest  document podrà ser emprat també per associacions i grups per a informar-se i/o fer visites organitzades, “al cas concret dels centres educatius, la guia els va a permetre organitzar-se millor i tenir més facilitat per a accedir als diferents recursos”.

La tècnica Emilia Tortosa, que acompanyava Pla en la presentació, explicava que la guia consta d’una introducció; un apartat de normes de participació; una fitxa-model de sol·licitud del projecte educatiu; un índex i desenvolupament de les activitats repartides per àrees, i un directori de telèfons i correus electrònics, “tot de manera intuïtiva, senzilla i directa, amb una descripció de cada activitat, quins són els objectius, a qui va adreçada o com es poden tramitar les sol·licituds”, exposava.

Les 38 activitats incloses inicialment es reparteixen en 6 apartats: “Ontinyent Històric” (amb itineraris i visites a llocs com La Vila, el campanar, o els diferents museus); “Ontinyent Municipal” (per facilitar la visita a espais com l’Ajuntament, la Biblioteca, el Teatre Echegaray, el Mercat Municipal o a Central de Policia, entre d’altres); “Medi Ambient” (amb informació de com visitar locs com la Depuradora, els parcs o diferents espais del paratge de la serra de l’Ombria-Pou Clar); “Educació en Valors” (amb dades sobre educació viària, escola de mares i pares o l’escola d’acollida); “Vida Saludable” (per a accedir a activitats d’esports, assessorament psicosexual, prevenció de conductes addictives o atenció primària); i “Joventut” (amb dades sobre els serveis que ofereix el Consell Local de la Joventut).

La guia serà accessible també des de la pàgina web municipal, on està previst complementar-la amb altres documents que amplien la informació d’algunes activitats, i, tal com explicava Pepe Pla, “va a ser una eina viva, que volem anar ampliant per a que estiga sempre en constant evolució i creixement, integrant quantes més àrees millor, perquè l’educació no s’ha de circumscriure ni molt menys sols a l’escola: tots i totes s’hem d’involucrar en mostrar per què Ontinyent forma part de la Xarxa Internacional de Ciutats Educadores”, concloïa el regidor.

 

Pepe Pla, regidor d’Educació

“L’educació ja no es queda sols en l’escola”

En què consisteix aquesta activitat socioeducativa?

És l’embrió per treballar en el que veritablement és el nostre objectiu, que Ontinyent siga una ciutat educadora. És un treball realitzat gràcies a la tècnic d’educació i dels becaris de la Dipu et Beca. Es tracta d’una guia on presentem diverses activitats que la societat desconeix en gran mesura i ara conega tot el que es realitza, no sols la part de col·legis i instituts, sinó també a nivell musical, cultural, esportiu… L’educació ja no es queda sols en l’escola.

A qui està destinada aquesta guia?

A tota la ciutadania i a tota la gent que està involucrada en tots els àmbits del món educatiu. Estic convençut de que Ontinyent és una ciutat inesgotable en matèria educativa i el que fem pot ser un referent i un ventall de possibilitats i oportunitats.

És la primera vegada que es duu a terme una iniciativa similar a la ciutat?

Sí, malgrat que portem diversos anys al front del projecte “Ciutat Innovadora”. Ara hem impulsat aquesta iniciativa i és la primera vegada que ho impulsem per donar-ho a conèixer als nostres veïns.

Com has dit, aquesta guia forma part d’un projecte major, com és el de “Ciutat Innovadora”.

Nosaltres, com he dit abans, volem que l’educació no es quede sols en els centres educatius. Tot el que es faça en Ontinyent té que tindre una columna vertebral que tinga per referència l’educació. Si dediquem un dia a plantar arbres, la gent té que saber el per què, si fem activitats esportives, hem d’explicar el seu benefici, si realitzem una eina cultura, hem de dir com i quan… Totes les associacions i totes les iniciatives tenen una vessant educativa. Nosaltres volem que estiga tot relacionat.