Jorge Rodríguez: “Ontinyent té un repte patrimonial després d’haver viscut molt de temps d’esquenes al seu centre històric”

  • La Directora General d’Habitatge explica el nou “Pla Renhata” en una jornada on tècnics dels ajuntaments de València, Alcoi i Gandia exposen línies de treball per al foment de la rehabilitació i regeneració urbana

L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha encoratjat a professionals del sector de la construcció, tècnics i veïns a fer front comú amb l’Ajuntament davant els reptes urbanístics de la ciutat. Ho ha fet al si de la jornada “Noves Estratègies d’Ordenació del Territori”, una activitat organitzada per l’Ajuntament d’Ontinyent i la Mesa del Territori a la qual han assistit prop de 100 persones, i on la directora general d’Habitatge, Rebeca Torró, ha explica al detall el nou “Pla Renhata” d’ajudes per a la reforma a l’interior dels habitatges. A l’acte, a més, tècnics dels ajuntaments de València, Alcoi i Gandia han exposat diverses línies de treball que es duen a terme en matèria urbanística als seus municipis.

La jornada era inaugurada divendres per l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, qui destacava que “estem fent front a un repte patrimonial després d’haver viscut molts anys d’esquenes al nucli històric, però també tenim el repte de què el riu siga un element d’unió i no de separació, el repte de fer una ciutat de serveis però sostenible i atractiva, sense deixar de perdre la vocació industrial. Són reptes que han de ser compartits, perquè per exemple al cas de les rehabilitacions, per molt que l’Ajuntament invertisca, si la gent no aposta per rehabilitar difícilment aconseguirem els objectius”, destacava.

La directora general d’Habitatge, Rehabilitació i Regeneració Urbana de la Generalitat Valenciana i primera tinent d’alcalde d’Ontinyent, Rebeca Torró, tancava l’acte amb una intervenció que servia per explicar el nou Pla Renhata d’ajudes per a la reforma a l’interior dels habitatges, “una mesura que pretén reactivar l’economia i beneficiar a la ciutadania alhora, ajudant a un sector deteriorat després de la crisi i arribant on el Pla Estatal del Ministeri no arriba”. Torró incidia en la importància de què “per fi les administracions s’alineen per beneficiar als ciutadans, un treball gràcies al qual en Ontinyent comptem ara amb una gran amalgama d’ajudes a les que la ciutadania pot acollir-se per renovar els seus habitatges, espais fonamentals en el projecte de vida de totes les persones”, apuntava.

El regidor coordinador de Territori, Jaime Peris, recordava que esta jornada forma part d’un conjunt d’accions que va a seguir impulsant-se des de l’Ajuntament i la Mesa del Territori, de la que formen part les associacions de constructors i arquitectes, “un fòrum de participació d’on sorgeixen idees per organitzar activitats com les de hui, que ens ajuden a avançar com a ciutat”.

La jornada, d’assistència lliure i gratuïta, s’obria a les amb les intervencions de Jorge Rodríguez i Jaime Peris; per a seguir amb Miguel Latorre, Secretari General de l’àrea d’urbanisme de l’Ajuntament de València, qui parlarà sobre els programes d’actuació aïllada, l’agent rehabilitador i el registre de solars i edificis a rehabilitar en la Ciutat Vella de València. Després d’una pausa intervenia Daniel Mullor, arquitecte municipal de l’Ajuntament d’Alcoi, qui parlava de l’experiència d’implantació de l’informe d’avaluació dels edificis en Alcoi.

A continuació, Jorge Hervás, cap del departament d’Urbanisme de Gandia, parlava sobre els programes d’actuació integrada pendents de finalitzar, la subdivisió d’unitats d’execució i les llicències de simultaneïtat d’urbanització i edificació, i finalment intervenia la Directora General Rebeca Torró, explicant les estratègies de rehabilitació i regeneració urbana de la Conselleria d’Habitatges, Obres Públiques i Vertebració del Territori i sobre el nou Pla Renhata.