“Ontinyent Participa” inicia una línia de tallers i xerrades per potenciar la implicació del teixit social i associatiu

  • El procés participatiu acumula ja prop de 3 milions invertits per decisió ciutadana des de 2014

“Ontinyent Participa”, el pioner procés de pressupostos participatius impulsat pel govern ontinyentí, iniciava aquest dijous una nova línia de tallers i xerrades per potenciar la implicació del teixit social i associatiu en l’aportació d’idees.

La regidora coordinadora de l’àrea de Govern Obert, Natàlia Enguix, i la regidora de Participació Ciutadana, Virtudes Gonzàlez, assistien ahir al Centre Cultural Caixa Ontinyent al promer d’estos tallers, que incloïa una en primer lloc una xerrada que oferia distints exemples de participació ciutadana i repassava algunes de les diferents línies i projectes que s’han executat durant l’Ontinyent Participa des de la seua implantació en l’any 2014. Des d’aleshores, el procés acumula ja prop de 3 milions d’euros invertits per decisió ciutadana.

Natalia Enguix explicava que “si d’alguna cosa pot estar ben segura la ciutadania és que per al Govern d’Ontinyent allò que es vota en aquest procés és un mandat de la ciutadania que va a executar-se, i això va a fer-se de la millor manera possible. Alguns son projectes complexos o repartits en plurianualitats, i per això no sempre es poden executar tan ràpidament com vullguerem, però sempre van a eixir endavant, i fins i tot anem a tractar d’atendre també les peticions que no estan entre les més votades”.

En total, des de 2014 s’han invertit prop de 3 milions d’euros sobre actuacions determinades per la ciutadania, com ara la rehabilitació del pati de l’Escola d’Adults de Sant Carles; l’adequació per a habitatge social d’un edifici del Carrer Trinitat; la millora dels vestidors del Poliesportiu; la rotonda d’accés al Pont de Sant Vicent o la restauració de la Senda dels Enginyers són sols algunes de les actuacions executades, a les que se sumaran les que estan pendents d’execució i en les que està treballant l’Oficina Tècnica municipal.

Virtudes González apuntava que “els resultats i el diagnòstic d’aquestos anys és molt positiu, ja que a banda de ser una ciutat pionera en processos participatius hem aconseguit mantenir una mitjana de participació molt elevada que mai ha baixat del 20%, quan ciutats amb processo semblants mai arriben ni al 10%, cosa de la qual hem d’estar orgullosos”, manifestava.

Ara, amb la nova línia de tallers i xerrades, des del Govern d’Ontinyent es tracta d’implementar al projecte, uns processos deliberatius on es puga potenciar la veu del teixit social i associatiu i arribar a un major nombre de veïnes i veïns. Per això, avançava Natàlia Enguix, “volem incloure noves característiques a l’Ontinyent Participa, i volem fer-ho colze a colze amb la ciutadania, que és peça fonamental d’aquesta idea. Una línia de participació basada en el consens i amb un objectiu fonamental: Que entre totes i tots els veïns i veïnes d’Ontinyent decidim com ha de ser la ciutat que volem”, concloïa.