Ontinyent portarà a Fitur una històrica representació del seu “ball dels Cabets”

  • Pablo Úbeda avança que la gastronomia tindrà també el seu protagonisme amb degustacions de la típica cassola d’arròs al forn de la ciutat

El Rei i Popeye; el Tinyós i el Negre; el Tricorni i el Gros; el Barret Verd; Dues Puntes i Manduca. Les figures dels nou cabets d’Ontinyent viatjaran la propera setmana a Madrid per participar a la Fira Internacional de Turisme “FITUR”, dins d’un desplaçament organitzat per l’Ajuntament d’Ontinyent amb la col·laboració de l’Associació de Gegants i Cabets per projectar els atractius de la ciutat, i al que s’inclourà una històrica representació del “Ball dels Cabets”, la música de tabal i dolçaina al so de la qual tradicionalment desfilen les  figures a la ciutat.

Pablo Úbeda, regidor de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme, ha explicat que “enguany junt als atractius gastronòmics, paratges naturals, el barri medieval i les nostres festes Morocristianes volem donar protagonisme a aquestes figures tan nostres, portant-les junt al seu ball i la seua música per mostrar-les als milers de visitants que reuneix tots els anys Fitur”, explicava.

El president de l’Associació de Gegants i Cabets, Xavier Llopis,  ha destacat que “viatjarem amb els 9 cabets perquè per temes de logística no poden viatjar els gegants, però estem encantats d’anar allà on siga i portar el nom d’Ontinyent el més lluny possible i sobretot difondre la nostra manera d’entendre la festa de gegants i cabets, que era precisament una de les missions de l’associació quan es van recuperar les figures”, manifestava.

Pablo Úbeda ha avançat que la gastronomia d’Ontinyent també tindrà el seu protagonisme especial perquè “els i les visitants podran degustar la nostra típica cassola d’arròs al forn, així com vins i embotits. La gastronomia forma part de la nostra identitat i volem donar-la a conèixer com l’atractiu que és”, manifestava.

Ontinyent participa en FITUR al marc de l’estand de la Diputació de València, dedicat al turisme d’interior, on es mostraran els atractius turístics de la ciutat des d’àmbits com el cultural, paisatgístic, industrial, gastronòmic o històric. Úbeda, destacava que “l’abast potencial de FITUR és molt gran, milers de persones ens visitaran i volem oferir tots els nostres atractius com a ciutat per atraure un turisme de qualitat que tinga un impacte positiu en l’economia local”, ha conclòs.

FITUR tindrà lloc del 23 al 27 de gener a les instal·lacions d’IFEMA a Madrid, tenint lloc el ball dels cabets i les degustacions el pròxim dissabte 26 de gener en el pavelló de la Comunitat Valenciana.

 

Bé d’Interès Cultural Immaterial

D’altra banda, la Generalitat Valenciana aprovava ahir la declaració de com Bé d’Interès Cultural Immaterial (BIC) dels actes de les Ambaixades i la Baixada del Crist d’Ontinyent. L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha tingut paraules d’agraïment per a la resolució favorable del Consell a la petició formulada mesos arrere per l’Ajuntament d’Ontinyent i la Societat de Festers per tal de donar la major protecció patrimonial possible a estos dos actes singulars de les festes.

Jorge Rodríguez, destacava la importància “de conservar i tenir cura de les nostres tradicions, perquè són aquelles que ens fan únics. Ja vam aconseguir que el Cant dels Angelets fóra declarat Bé Immaterial de Rellevància Local i ara volíem estar junt a la Societat de Festers per aconseguir aquest nou reconeixement, de la mateixa manera que seguirem treballant conjuntament per a la consecució de la declaració dels Moros i Cristians com a Interès Turístic Internacional” explicava el primer edil.

Cal recordar que la Societat de Festers ja va sol·licitar aquest reconeixement en 2011, però la petició es va quedar paralitzada. En 2018, i amb un canvi en els requisits, es va tornar a presentar la documentació per demanar altra vegada de manera formal aquesta declaració. Entre els requisits es trobava la necessitat de què la petició fora avalada per altres institucions locals o associacions, pel qual l’Ajuntament d’Ontinyent va creure convenient donar suport a aquesta iniciativa perquè es reconeguen dos dels actes més representatius de les festes. Igualment, es va comptar amb el recolzament de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida i més de 15 associacions locals.

 

 

PABLO ÚBEDA . REGIDOR DE PROMOCIÓ ECONÒMICA, COMERÇ I TURISME

“Estar present en Fitur significa posicionar-te en el món del turisme”

Com es presenta, a nivell general, la participació d’Ontinyent a Fitur en aquest any?

Enguany anem juntament amb la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida ja que ha canviat el format dels espais i la nostra ciutat estarà en la zona del turisme d’interior de la província de València. El que hem previst per a enguany és presentar la marca “Ontinyent” i, a més, donar a conéixer el “ball dels Cabets”, acte que es desenvoluparà durant el proper dissabte 26 de gener a la fira.

En què consisteix aquest “ball dels Cabets”?

És un ball que sempre ix a les processons del Corpus i de les festes de la Puríssima. En aquests moments hi ha nou cabets, nou figures que cadascuna representa una història, i sis gegants. Els gegants, per qüestions de logística, no podran estar a Fitur, però si tindrem als cabets que realitzaran el seu ball típic per mostrar-lo a tots els visitants de la Fira Internacional del Turisme.

Per què heu decidit mostrar enguany aquesta característica de la festa local?

A Ontinyent, a més de turistes, tenim molts visitants d’un dia durant l’any. Per aquest motiu volem enfocar-ho mostrar coses més concretes de les nostres festes. Ja hem anat amb els Moros i Cristians, amb les celebracions de la Puríssima… I ara era el moment de lligar totes les vessants de turisme, cultura i tradició.

Però Ontinyent és molt més.

Així és, per aixó realitzarem una degustació de productes típics de la ciutat, com l’arrós al forn, embotits i vi. En Ontinyent disposem de paratges naturals, el barri de La Vila, el Museu Tèxtil o les festes de Moros i Cristians, sent aquest l’element d’atracció més important que tenim, i hem de seguir treballant per potenciar tots aquests elements.

Precisament aquest divendres hem conegut la declaració de Bé d’Interès Cultural Immaterial (BIC) a les Ambaixades i la Baixada del Crist per part de la generalitat Valenciana.

La valoració és molt positiva. Tenim les festes de Moros i Cristians declarades com a festes d’Interés Turístic Nacional i estem treballant per aconseguir la declaració d’Interés Turístic Internacional. Per açò és molt important que es reconega la importància de dos actes com són les Ambaixades i la Baixada del Crist ja que posiciona la nostra festa dins del món de la cultura. Al final, amb aquesta declaració, es reconeixen unes festes centenàries i la importància de dos actes dins d’una festa més global com són els nostres Moros i Cristians. Són dos actes amb una transcendència molt important. Les Ambaixades les tenim molt arrelades, són uns actes molt antics i tradicionals que no són comparables als que realitzen altres municipis. Aquesta declaració com a BIC és molt important per a la ciutat i per a la festa.

Eres un regidor amb diversos anys d’experiència a Fitur. Quina importància té per a la ciutat participar any rere any en aquest aparador turístic?

Estar present en Fitur significa posicionar-te en el món del turisme. Ontinyent no deixa de ser una ciutat industrial, una ciutat de serveis… Però volem que l’economia que gira en torn al turisme tinga un pes important dins de l’economia de la ciutat. Quan parlem de turisme no ens referim sols a la vessant festiva, sinó a tot el ventall que proporciona la vessant gastronòmica i cultural que també disposem. Pensem que estar en Fitur és important ja que és un aparador on et veu gent de tota Espanya.

En aquest sentit, hui també s’han fet públiques les xifres dels turistes que visiten Ontinyent. Malgrat que la gran majoria són visitants nacionals sí que s’ha experimentat un repunt destacable en els visitants de fora d’Europa. Com ho valores?

És important. Com he dit abans, no som una ciutat turística com ho pot ser un municipi de costa o altres d’interior com Toledo, o Bocairent que el tenim més a prop… La valoració és molt positiva ja que aquestes xifres ens fan veure que, poc a poc, Ontinyent va situant-se a nivell turístic i que l’economia que gira en torn al turisme a la nostra ciutat té més possibilitats ja que, al final, disposem de visitants d’un dia que venen, dinen i compren alguna cosa… És molt important.