Ontinyent viu el seu dia gran de Moros i Cristians

  • L’Ajuntament impulsa la promoció de la festa a nivell internacional, la qual cosa facilitarà la consecució de la seua declaració com a Interès Turístic Internacional

Els Moros i Cristians d’Ontinyent vivien ahir el seu moment àlgid amb l’Entrada del bàndol cristià, que tenia lloc a partir de les 18 hores, i del moro, que s’iniciava a les 22 hores.

Pel que fa a l’Entrada cristiana, els Fontanos van ostentar la capitania d’aquest 2017, sent l’octava vegada que disposen d’aquest càrrec. Van oferir un espectacle molt lligat a la història d’Ontinyent, amb representacions com l’aigua del Clariano, la torre d’assalt, les guerreres de la torre, els lleons d’Ontinyent, el signe d’Ontinyent i l’arribada de Pere III, senyor d’Ontinyent. El boato va comptar amb un total de set bandes de música i dos ballets.

Posteriorment, l’Entrada continuava amb els Almogavers, Asturs, Llauradors, Cides, Marineros, Estudiants, Gusmans, Arquers, Cruzados, Contrabandistas i Bucaneros. Aquests últims van ostentar l’ambaixada d’aquest any.

Al voltant de les 22 hores s’iniciava l’Entrada mora. En aquesta edició van ostentar la capitania, per 14a vegada en la seua història, els Kábilas. Aquesta capitania no va parlar de guerres, sinó de festes. Va mostrar la història d’un xiquet que somiava amb desfilar, exercir de cap muntat sobre un animal. Un xiquet que somiava amb música, colors i paraules que formaren un pregó. El boato va comptar amb sis bandes de música i dos ballets.

A continuació, l’Entrada mora va continuar dins de l’horari previst amb Moros espanyols, Saudites, Mudéjares, Mossàrabs, Taifas, Moros marinos, Chanos, Omeyas, Benimerins, Abencerraje i Moros berberiscos els quals van ostentar l’embaixada.

Molts espectadors d’excepció

Representants del món polític, empresarial i social acudiren a l’acte més multitudinari de la Setmana Gran. La consellera de Justícia de la Generalitat Valenciana, Gabriela Bravo, i el delegat del Govern en la Comunitat, Juan Carlos Moragues, acompanyaren a l’alcalde d’Ontinyent i president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, en la Tribuna d’Autoritats per a veure l’Entrada de Moros i Cristians d’Ontinyent.

També va assistir el director general d’Esports de la Generalitat, Josep Miquel Moya, a més de les portaveus provincials del Grup Popular, Mª Carmen Contelles, i Ciudadanos, Mamen Peris; els diputats Isabel García, Voro Femenia, Bartolomé Nofuentes, Modesto Martínez i Evarist Aznar. Elena Bastidas, diputada en el Congrés, i Mª José Catalá, diputada en les Corts Valencianes, també van estar presents a la tribuna.

Altres personalitats destacades que no es van voler perdre l’Entrada van ser el president del Caixa Ontinyent, Antonio Carbonell; dos vicerrectors de les universitats de València i Alacant; l’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt; i diversos alcaldes de la Vall d’Albaida com el d’Atzeneta d’Albaida, Bellús, Quatretonda o El Palomar, entre uns altres. A més, a la tribuna també va comptar amb la presència de representants de les patronals, sindicats, associacions de veïns i altres col·lectius.

Per altra banda, distints regidors de l’Ajuntament gaudiren d’ambdues Entrades en primera persona. La primera tinent-alcalde i directora general d’Habitatge, Rebeca Torró, i el regidor de Territori, Jaime Peris, formaren part de les escoltes de l’Ambaixador i el Banderer cristià, que enguany corresponen a la comparsa Bucaneros, mentre que la portaveu del PP, Mercedes Pastor, desfilava en l’escolta de la capitania cristiana de la comparsa Fontanos. Pablo Úbeda (Moros Espanyols), Tudi Guillem (Chanos), Sílvia Ureña (Moros Espanyols), Paco Penadés (Benimerins) i Juan Revert (Moros Marinos) desfilaren enguany en les seues respectives comparses.

Interès Turístic Internacional

El Govern d’Ontinyent continua treballant per a aconseguir la declaració de les festes de Moros i Cristians com a Interès Turístic Internacional, tal com assegurava l’alcalde de la ciutat, Jorge Rodríguez, en el passat acte de la “Publicació”. Per a aconseguir aquesta declaració, la Regidoria de Turisme ha estat treballant al costat d’una empresa de comunicació amb l’objectiu de divulgar de forma internacional la festa, ja que la difusió en mitjans de comunicació estrangers és un dels requisits necessaris per a açò.

D’aquesta manera del 24 al 26 d’agost, un grup de set periodistes internacionals es troben a Ontinyent per a conèixer les festes de Moros i Cristians i difondre-les en mitjans d’Uruguai, Romania, Mèxic, Canadà, França, El Líban, Xina i Brasil. En la seua visita, els periodistes ha cobert l’Entrada de Bandes, l’Entrada Infantil i les Entrades Mores i Cristiana. A més tenen previst visitar altres atractius turístics de la ciutat d’Ontinyent i es reuniran amb l’alcalde i la Societat de Festers, una trobada que els servirà per a conèixer de primera mà el funcionament de la festa morocristiana.

El regidor de Turisme, Pablo Úbeda, declarava l’interessant de la repercussió que pot tenir per a Ontinyent que un grup tan gran de periodistes “vaja a donar a conèixer la nostra ciutat en tants països diferents, tant per a atraure visitants com per a facilitar la consecució de la declaració de les nostres festes com a Interès Turístic Internacional”.

A més, Jorge Rodríguez i el president de la Societat de Festers, José Rafael Sanchis, seran entrevistats durant les festes per l’emissora Radio Francia Internacional para al programa “Vida en el Planeta”.

Cal recordar que la televisió pública France 5 ja va incloure l’any passat les festes de Moros i Cristians dins de l’espai “Echappées Belles”, un programa de referència en l’àmbit turístic i l’emissió del qual van seguir més d’un milió d’espectadors.